Σάββατο, Φεβρουαρίου 24, 2018

Η Ευρώπη των τριγλυκεριδίων


Χάρτης: Η Ευρώπη των παχύσαρκων- Πού ζουν οι περισσότεροι

Κωστής Χριστοδούλου 
 
Φεβρουαρίου 23 2018

Ότι η παχυσαρκία συνδέεται αντίστροφα με την οικονομική ευμάρεια. Αλλιώς οι οικονομικά ασθενέστεροι είναι αυτοί οι οποίοι θα προσφύγουν πιο εύκολα σε φθηνές θερμιδοφόρες επιλογές στην διατροφή τους και δεν θα γυμναστούν σε σχέση με τους πιο εύπορους.
Δεν είναι τυχαίο ότι η "πλούσια" Ελβετία είναι μία από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη με παχύσαρκο ποσοστό πληθυσμού κάτω από 20% (19,5% συγκεκριμένα) όταν η γειτονική Βουλγαρία, έχει το 1/4 του πληθυσμού της υπέρβαρο.
https://i.redd.it/sxybqpje1yh01.jpg

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από τον χάρτη είναι ότι τα δύο άκρα βρίσκονται στην Βαλκανική χερσόνησο. Από την μία η Τουρκία που σχεδόν ένας στους τρεις πολίτες της (32,1%) είναι υπέρβαρο και από την άλλη η Βοσνία όπου οι υπέρβαροι αγγίζουν το 18%.
Η Ελλάδα βρίσκεται κάπου στην μέση με το ποσοστό των υπέρβαρων να διαμορφώνεται στο 24,9 του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Το πλέον ανησυχητικό στατιστικό για την χώρα μας είναι η κατακόρυφη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας καθώς σύμφωνα με στοιχεία του 2014 (σ.σ. Έρευνα του ΟΟΣΑ) το 44% από τα Ελληνόπουλα είναι είτε υπέρβαρο είτε παχύσαρκο. Όπως προαναφέρθηκε και πιο πάνω η παχυσαρκία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την οικονομική κατάσταση του πληθυσμού μία χώρας, και έτσι και η Ελλάδα της ύφεσης αντί να να αδυνατίζει, παχαίνει.
Σύμφωνα με την
καταγραφή της CIA
, η οποία αποτέλεσε και την πηγή στοιχείων για την δημιουργία του χάρτη από το historynutshell.com, οι 10 πιο παχύσαρκοι πληθυσμοί στον πλανήτη βρίσκονται σε μικροσκοπικά νησιωτικά κράτη του Νότιου Ειρηνικού ενώ στην 11 θέση βρίσκεται το Κουβέιτ με ποσοστό  υπέρβαρων 37,9% και στην 12η θέση οι ΗΠΑ με το 36,2% των πολιτών της να καταγράφονται οι υπέρβαροι.
Στον αντίποδα τα χαμηλότερα επίπεδα υπέρβαρων στον πλανήτη τα συναντάμε στην Νοτιοανατολική Ασία, την Άπω Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική. Συγκεκριμενα μόνο το 2,1% του πληθυσμού του Βιετνάμ είναι υπέρβαρο όπως και το 3,6% του Μπαγκλαντές. Η Κίνα επίσης βρίσκεται ιδιαίτερα χαμηλά(6,2%) στον συνολικό πίνακα όμως οι επιστήμονες έχουν κρούσει το κώδωνα του κινδύνου καθώς η δυτικοποίηση του τρόπου ζωής των Κινέζων οδηγεί σε γεωμετρική ανόδων των παχύσαρκων στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

«Ένα μυστήριο κι αυτό, η παράδοση της Υγείας από τη Νέα Δημοκρατία, μετά το 2014, στους τρεις του ΛΑΟΣ(Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης)»,... για να διαλύσουν το ΕΣΥ

  Πανηγυρίζοντας επί των ερειπίων του ΕΣΥ 4' 51" χρόνος ανάγνωσης Παντελής Μπουκάλας Η ΚΑΘΗΜΕ...