Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2018

Εγώ τελείωσα το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, δεν πλήρωσα για την εκπαίδευσή μου κι αυτό το οφείλω στον Έλληνα φορολογούμενο

Η Μαρία Θέμελη, Γυναίκα της χρονιάς στην Ολλανδία για την έρευνα της στην ανοσολογία του καρκίνου, στο Κόκκινο

Η γιατρός Μαρία Θέμελη από την Πάτρα, πρωτοπόρος στον τομέα της ανοσοθεραπείας για τη θεραπεία του καρκίνου, η οποία βραβεύθηκε στον τομέα της Επιστήμης, Γυναίκα της χρονιάς, για το 2017, μιλάει στο Κόκκινο και τη Ντίνα Μπατζιά. 
21
Πρόκειται για μία ακόμη νέα Ελληνίδα επιστήμονα που αποφοίτησε πρώτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στον τομέα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στο ίδιο Πανεπιστήμιο, και κατάφερε να διαπρέψει και να διακριθεί με υποτροφίες για την έρευνά της και πρόσφατα να λάβει τον τίτλο της καλύτερης γυναίκας επιστήμονα στην Ολλανδία σε διαγωνισμό του επιστημονικού περιοδικού VIVA με τίτλο «Έξυπνα Κεφάλια».

Η Μαρία Θέμελη εξηγεί την για πρώτη φορά  χρήση των πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων ως πηγή για τη δημιουργία στο εργαστήριο κυττάρων CAR-T με αντικαρκινική δράση, μέθοδος αποτελεσματική (κατά 90% ίαση) που έχει κατοχυρωθεί με πατέντα και θα τεθεί σε εφαρμογή. Κατάφερε να αναπτύξει μια μέθοδο για την παραγωγή λεμφοκυττάρων για την καταπολέμηση του καρκίνου χρησιμοποιώντας ως πηγή πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα.Χαρακτηρίζει δε την μέθοδο θεραπείας ακριβή,  κάτι το οποίο δεν τη βρίσκει σύμφωνη.

Μιλώντας για την παιδεία και την έρευνα στην Ελλάδα, τονίζει χαρακτηριστικά: «Εγώ τελείωσα το Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, δεν πλήρωσα για την εκπαίδευσή μου κι αυτό το οφείλω στον Έλληνα φορολογούμενο και βλέπω ότι με τα καλά του και τα άσχημα, αυτό το εκπαιδευτικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να εξάγει καταρτισμένους ανθρώπους και μπορούμε να αποφύγουμε την εξαγωγή των μυαλών μας, διότι ο λόγος που φεύγουν είναι πως δεν υπάρχει μέλλον μετά την εκπαίδευσή τους, και στην έρευνα και στο να ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά θέλω να τονίσω, κι επειδή ακούγονται πολλά τελευταία για την αριστεία, πως στην Ολλανδία και γενικότερα στην Ευρώπη, η κοινωνία δεν επιζητά την αριστεία, αλλά την μετριότητα, ότι θα πρέπει να κάνουμε τόσα όσα να ζούμε καλά.

Ακούστε τη συνέντευξη πατώντας ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...