Σάββατο, Φεβρουαρίου 24, 2018


BGALTOUS NA EXOUME NA DERNOUME και άλλα ανατριχιαστικά για την αυτοδικία της Ζωής

Σταμάτης Ζαχαρός
Όσοι αποδίδουν τις πράξεις της πρώην προέδρου της Βουλής και πρώην ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε ψυχοπαθολογικά αίτια, κάνουν λάθος και ταυτόχρονα της προσφέρουν ενός είδους συγχωροχάρτι για τις πράξεις της. Αν θέλει κανείς να δει τα γεγονότα χωρίς παρωπίδες, εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η “Ζωή” στοχοποιεί μια αθώα γυναίκα αποδίδοντάς της δόλο για τις πράξεις της. Στην ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει χαρακτηριστικά “Ορίστε τα πρόσωπα αυτών που θέλουν να μας πάρουν τα σπίτια, πίσω από κλειστές πόρτες, με την προστασία της Κυβέρνησης και ολόκληρου του πολιτικού συστήματος.”
Τα περί προστασίας βέβαια δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή. Η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν παρεμπόδισε μεν τη διενέργεια του πλειστηριασμού αλλά έσπασε κατά δήλωσή της τον αστυνομικό κλοιό χωρίς να συλληφθεί όπως θεωρητικά προβλέπει ο νόμος για ένα αδίκημα που κάποιοι ονομάζουν ”ιδιώνυμο”. Σύμφωνα με την σχετική τροπολογία, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης κου, Σταύρου Κοντονή προβλέπεται ποινή φυλάκισης τριών ή έξι μηνών κατ’ ελάχιστο όριο και αυτεπάγγελτες διώξεις σε όποιον προκαλεί «απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού».
Με την ανάρτησή της, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων δεν παρακινεί κανέναν σε πράξεις βίας. Δεν χρειάζεται άλλωστε. Οι ποτισμένοι με αισθήματα μίσους πολίτες που παρακολουθούν τη δράση της, ξεσπαθώνουν από μόνοι τους. Κάποιοι εύχονται στη συμβολαιογράφο να χαλάσει τα χρήματα που θα αποκομίσει από την εργασία της σε “φάρμακα και γιατρούς”. Άλλοι δημοσιοποιούν τη διεύθυνσή της με στόχο “να καούν μερικά γραφεία και σπίτια” και άλλοι επικροτούν την πράξη της Προέδρου Ζωής γράφοντας “BGALTOUS NA EXOUME NA DERNOUME”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ένα τυχαίο σχόλιο.
Οι απαντήσεις σε όσους νουνεχείς επισημαίνουν στο thread ότι η συμβολαιογράφος εφαρμόζει απλά τον νόμο είναι βγαλμένες από τη ρητορική του ύστερου αντιμνημονιακού αγώνα και της “κάτω πλατείας”. Δεν αποδέχονται τον νόμο καθώς θεωρούν ότι μας τον έφεραν οι δανειστές. Αμετάφραστο. Ως εκ’ τούτου θεωρούν ότι αντιστέκονται όταν τραμπουκίζουν μια επαγγελματία. Η διαφορά του αυτοπροσδιοριζόμενου ως αριστερού όχλου από τους υπόλοιπους φασίστες δεν είναι διακριτή. Σε άλλο σχόλιο κάποιος επικροτεί την πράξη της και υποστηρίζει ότι “κατασχονται σπιτια ΕΛΛΗΝΩΝ για να δωθούν σε λαθρο” (sic).
Η ανοχή στη βία που για δεκαετίες επιδεικνύει η ελληνική κοινωνία, έχει εκθρέψει τέρατα. Συνανθρώπους μας που θεωρούν την αυτοδικία δικαίωμα και σίγουρα μαγκιά. Αυτοί οι άνθρωποι που με μεγάλη ευκολία χαρακτηρίζουν “μαυραγορίτες” τους συμβολαιογράφους και εύχονται “ΠΣΣΣΟΦΟ” σε όσους δεν συμφωνούν μαζί τους προκαλούν ανατριχίλα. Δεν είναι ούτε ακρο-αριστεροί ουτε ακρο-δεξιοί. Είναι απλώς φασίστες που δεν σέβονται τον νόμο και είναι έτοιμοι να δεχθούν την κατάλυση της νομιμότητας αν κάποιος τους πείσει ότι έχει κίνητρα με τα οποία συμφωνούν.
Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και να βάλει τέλος σ’ αυτή την παράνοια. Οι Έλληνες πολίτες υπέφεραν πολύ από τέτοιες πρακτικές και τις πλήρωσαν -κυριολεκτικά- πανάκριβα μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων. Πλειστηριασμοί γινόντουσαν κανονικά πριν τα μνημόνια. Γίνονται σε όλο τον κόσμο και αποτελούν μια νόμιμη πράξη. Στην χώρα μας ο λαϊκισμός των πολιτικών έπεισε μεγάλη μερίδα των πολιτών ότι πρόκειται για κάτι ανήθικο αν όχι παράνομο. Ότι επίσης ότι κάθε ένας έχει δικαίωμα να κρατήσει το σπίτι του ακόμη και αν δεν έχει πληρώσει ούτε μία δόση του δανείου του. Αυτό ακριβώς σήμαινε ανέκαθεν το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”. Δυστυχώς θα χρειαστούν πολλά χρόνια και πολύ μεγάλη προσπάθεια για να απαλλαγούμε από τους μύθους που επινοήσαμε. Δεν είναι όμως δυνατόν να αφήνουμε τέτοιες νοοτροπίες να διαδίδονται και να φουντώνουν.
*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA (@SZacharos)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Μια αλλιώτικη Καθαρή Δευτέρα στην τουρκοκρατούμενη Ήπειρο

  Η ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Διήγημα του  Χρήστου Χρηστοβασίλη (1862-1937) Ήμουν τότε παιδί όχι πλειότερο από οχτώ χρονών και μαθήτευα στον παπα-Αντ...