Δευτέρα, Φεβρουαρίου 19, 2018

 

Σχετική εικόναΝικολάι Άστρουπ (1880-1928): Ο υπέροχος Νορβηγός ζωγράφος που ξεπετάχτηκε πριν από λίγα χρόνια από την απόλυτη λησμονιά 

Νικολάι Αstrup
Μόνο τα τελευταία  χρόνια το πολύχρωμο έργο του διάσημου συμπατριώτη του Έντβαρντ Μουνχ  άρχισε να γίνεται  γνωστό εκτός της Νορβηγίας.
Αν και οι δύο καλλιτέχνες υπήρξαν  εξπρεσιονιστές που χρησιμοποίησαν έντονα χρώματα για να καταγράψουν τα λαμπρά νορβηγικά καλοκαιρινά βράδια σε καμβά, ο Μουνχ έγινε πασίγνωστος , ενώ ο Άστρουπ  - ο οποίος γεννήθηκε μετά και πέθανε πριν από τον Μουνχ - δεν είναι. Αλλά ίσως όχι για πολύ ακόμα, όπως φαίνεται από την ενθουσιώδη υποδοχή που έχουν οι πίνακές του , όταν εκτίθενται  σε διάφορες εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Δύσης . 

Μεγάλο μέρος της πρώτης του δουλειάς χαρακτηρίζουν οι  νυχτερινές σκηνές από την πατρίδα του , το Jølster , και φαίνεται  ότι η εμμονή στη θεματογραφία αυτή  αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έκανε συχνά νυχτερινές βόλτες για να αντιμετωπίσει το άσθμα του.
Ο Astrup προτιμούσε τα έντονα χρώματα για να αποδώσει  τοπία της πατρίδας του αλλά και λαϊκά δρώμενα ( χοροί, πανηγύρια, γάμοι κλπ) που  που τον γοήτευαν  από την παιδική ηλικία και καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του.Το σκοτάδι της νύχτας, το μυστήριο της παιδικής ηλικίας και τα χρόνια που πέρασε μέσα και γύρω από την Εκκλησία Ålhus στο Jølster ήταν σημαντικά θέματα της δουλειάς του. Η θρησκευτική κοινότητα του Ålhus επικρίθηκε γιατί τηρούσε τα  αποκαλούμενα «παγανιστικά» έθιμα  της περιοχής  περιοχή, στοιχείο που  ενέτεινε  το ενδιαφέρον του Astrup. Ο εορτασμός της Θερινής Νύχτας ήταν ένα ιδιαίτερο αγαπημένο θέμα του και η φωτιά, η μουσική και το χορό χαρακτηριστικό μοτίβα στα έργα  του.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Nikolai Astrup painter

*Nikolai Astrup - Wikipedia

**Norwegian painter Nikolai Astrup emerges from obscurity |theguardian


Δεν υπάρχουν σχόλια:

DIDO - WHITE FLAG (Lyrics)

Ντάιντο