Πέμπτη, Μαΐου 09, 2024

Πομπηία, η μυστική κιβωτός της αρχαίας Ελλάδας

 https://i0.wp.com/syl.ru/misc/i/ai/343586/2012840.jpg


Πομπηία, η μυστική κιβωτός της αρχαίας Ελλάδας - Tα αριστουργήματα που βρέθηκαν στο μαύρο δωμάτιο

Τίνα Μανδηλαρά 

Σε μια εντυπωσιακή κατάμαυρη αίθουσα, η Ωραία Ελένη φιγουράρει σε μια γωνιά ως μοιραία πρωταγωνίστρια που προσπαθεί να κλέψει την προσοχή του Πάρη, ενώ σε μια άλλη ο θεός Απόλλωνας, ακουμπισμένος πάνω στη λύρα του, αποπειράται να αποπλανήσει την ιέρεια Κασσάνδρα. Σύμφωνα με τον μύθο, η απόρριψη του θεού από τη μοιραία γυναίκα με τις μαγικές ικανότητες είναι που έκανε να αγνοηθούν οι προφητείες της και έτσι όλοι, θνητοί και θεοί, να ζήσουν την τραγωδία του Τρωικού Πολέμου.

Πρόκειται για τοιχογραφίες με πολλαπλά μηνύματα για τότε αλλά και για σήμερα, οι οποίες αποκαλύφθηκαν σε μία ακόμα οικία στην Πομπηία, λίγες μέρες προτού, λίγο πιο πέρα, στο διπλανό σχεδόν χωριό Ερκουλάνεουμ, που καλύφθηκε και αυτό από τις στάχτες που σκέπασαν την περιοχή κατά έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ. Χ, καταφέρουν να διαβάσουν τους πολύτιμους παπύρους, οι οποίοι αποκάλυπταν ακριβή στοιχεία γύρω από τη ζωή και την τελευτή του Πλάτωνα.

pompiia-1
O Απόλλωνας προσπαθεί να αποπλανήσει την ιέρεια Κασσάνδρα

Ανακαλύψεις

Πρόκειται για σχεδόν ταυτόχρονες και άκρως σημαντικές ανακαλύψεις που φέρνουν στο φως νέα στοιχεία για το πώς ακριβώς ζούσαν, τι πίστευαν και πρέσβευαν οι Αρχαίοι Ελληνες σε μυθολογικό και ιστορικό επίπεδο, που στην καθημερινή τους ζωή και πρακτική γίνονταν ένα. Πολλά στοιχεία των μύθων για τις αρχαιοελληνικές θεότητες που επενέβαιναν με διαφορετικούς τρόπους στην καθημερινότητα σχετίζονταν με πραγματικά γεγονότα και την ιστορική πραγματικότητα, καθώς έφεραν σημαντικά μηνύματα, κάτι που επιβεβαιώνουν οι διαφορετικές τοιχογραφίες στην Πομπηία.

Σε συνδυασμό με τους παπύρους που διατηρούσαν σε ειδικά διαμορφωμένες βίλες κατά την ελληνιστική περίοδο, είναι σίγουρο ότι οι Ρωμαίοι παρέμεναν οι κατεξοχήν προασπιστές και θεματοφύλακες του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Η Πομπηία είναι ένας υστεροελληνιστικός κόσμος, όπως είπε χαρακτηριστικά σε εκπομπή της ΕΡΤ η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Αγγελική Κοτταρίδη, επισημαίνοντας σχετικά με τις πρόσφατες ανακαλύψεις πως «η Πομπηία μας δίνει μια καταπληκτική εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στην αρχαιότητα, με τις τοιχογραφίες και τα σπίτια που “σκότωσε” ο Βεζούβιος, που οι αρχαιολόγοι τα βρίσκουν σε πολύ καλή κατάσταση, να εντυπωσιάζουν».

Η αναφορά της στην απόλυτη καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη του Βεζούβιου το καλοκαίρι του 79 μ.Χ. δεν είναι τυχαία, αφού από κάτω θάφτηκαν αμέτρητα στοιχεία για το πώς ζούσαν οι Ρωμαίοι, για τις πεποιθήσεις τους και τον τρόπο που οργάνωναν αυτές τις περίφημες ελληνιστικές πόλεις όχι μονο στην Πομπηία, αλλά και στην Αλεξάνδρεια και σε όλα τα μέρη της Ανατολής όπου αναπτύχθηκαν.

Σύμφωνα με την κυρία Κοτταρίδη, «οι Ρωμαίοι κατελήφθησαν οι ίδιοι από τον ελληνικό πολιτισμό κι αυτό που ακολούθησε είναι η συνέχεια του ελληνιστικού πολιτισμού για μερικούς αιώνες. Τα ελληνικά ήταν η lingua franca, η γλώσσα των λογίων στην Ανατολή, δηλαδή από την Ιταλία και ανατολικά. Ποτέ δεν κυριάρχησαν τα λατινικά, σκιωδώς υπήρχαν, εκεί υπάρχουν μόνο τα ελληνικά».

Με άλλα λόγια, αυτό που συνέβη στο πανέμορφο ιταλικό θέρετρο και στα παραπλήσια χωριά, μαζί με τις παραθαλάσσιες παροικίες, ήταν ταυτόχρονα μια καταστροφή και ένα θαύμα. Ένα σύννεφο από στάχτη και μια καταιγίδα από ηφαιστειακή σκόνη και ελαφρόπετρα κάλυψαν σαν χαλί όλη την πόλη της Πομπηίας δημιουργώντας μια τεράστια επίχωση που ουσιαστικά λειτούργησε ως προστατευτικός μανδύας για όλα τα μυστικά που κρύβονταν από κάτω.[.............................................]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

Πομπηία, η μυστική κιβωτός της αρχαίας Ελλάδας - Tα αριστουργήματα που βρέθηκαν στο μαύρο δωμάτιοhttps://www.lecturesbureau.gr/1/wp-content/uploads/2016/03/post-166.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια: