Τι είπε και τι δεν είπε στη χθεσινή ανακοίνωσή του για τα Τέμπη ο πρωθυπουργός
Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ μήνυμά του είπε ότι θα υπάρξει κάποια ανακούφιση στο εθνικό τραύμα των Τεμπών όταν αναδειχθούν όλες οι αιτίες του κακού και, κυρίως, όταν τιμωρηθούν οι ένοχοι. Πώς όμως θα αναζητηθούν και θα τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που βρήκε ενδείξεις για πιθανές ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών Μεταφορών, ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να προβεί στις δέουσες ενέργειες και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή δεν το επέτρεψε; Ο πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και δεν έδωσε καμία εξήγηση για την άρνηση των βουλευτών της ΝΔ να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού κράτους είναι η διαχρονική ατιμωρησία των πολιτικών, καθώς η ελληνική νομοθεσία έχει καθιερώσει διαφορετικούς όρους για την ποινική τους ευθύνη, σε σχέση με των υπολοίπων Ελλήνων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Βουλή εξέτασε δεκάδες μάρτυρες με εκατοντάδες στοιχεία, ερευνώντας πώς τα ανθρώπινα λάθη συναντήθηκαν μοιραία με τα διαχρονικά κενά του κράτους. Δεν είπε όμως για ποιον λόγο οι βουλευτές της ΝΔ, που είναι πλειοψηφία, αρνήθηκαν να καλέσουν μάρτυρες που ζήτησε η αντιπολίτευση και είχαν σημαντικά στοιχεία να καταθέσουν, καθώς κάποιοι από αυτούς είχαν προειδοποιήσει για ορισμένες από τις μοιραίες παθογένειες και τα προβλήματα. Όσο για τα διαχρονικά κενά του κράτους, την ευθύνη για την κάλυψη τους τα τελευταία 5 χρόνια την έχει αυτή η κυβέρνηση, η οποία δηλώνει ότι ο στρατηγικός σκοπός της είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός. Γιατί δεν τον είδαμε στον σιδηρόδρομο τα προηγούμενα χρόνια; Έστω κάποια βήματα εκσυχρονισμού του.
Ο πρωθυπουργός στη δήλωση του αναφέρθηκε σε συλλογική αποτυχία που διακρίνει πίσω από την τραγωδία. Ευθύνες για την κατάρρευση του σιδηροδρόμου μπορεί να έχουν και προηγούμενες κυβερνήσεις, όμως με αυτήν την κυβέρνηση σκοτώθηκαν οι 57 και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να εξηγήσει για τα αίτια της αποτυχίας της δικής του κυβέρνησης σε αυτό.
«Το Δημόσιο να μη μένει αιχμάλωτο της γραφειοκρατίας, που καθυστερεί» είπε, ωστόσο η στοιχειωμένη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκηση δεν καθυστερούσε να υλοποιηθεί από τη γραφειοκρατία, αλλά μάλλον από τη διαφθορά που εντόπισε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πίσω από τις αλλεπάλληλες παρατάσεις της παράδοσης του έργου, τις οποίες έχει φωτίσει και η δημοσιογραφική έρευνα.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της προόδου, αλλάζοντας το κράτος και ανατρέποντας παθογένειες του χθες, μέχρι το «ποτέ ξανά» από σύνθημα να γίνει πραγματικότητα.
Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού κράτους είναι η διαχρονική ατιμωρησία των πολιτικών, καθώς η ελληνική νομοθεσία έχει καθιερώσει διαφορετικούς όρους για την ποινική τους ευθύνη, σε σχέση με των υπολοίπων Ελλήνων. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες υπογράφουν αυτές τις μέρες ένα ψήφισμα με το οποίο διαμαρτύρονται για την συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών στα Τέμπη και ζητούν την αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Πρόκειται για ένα ποτάμι οργής που η κυβέρνηση οφείλει να μην το περιφρονήσει γιατί θα φουσκώσει κι άλλο.
Αν ο πρωθυπουργός θέλει πράγματι να ανατρέψει τις παθογένειες, να ρίξει φως στις ευθύνες για τα Τέμπη και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι, ας επιτρέψει η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή τη διερεύνηση των ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών, βάσει των στοιχείων που έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Διαφορετικά, κανείς δεν θα πειστεί ότι η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να βρεθούν και να τιμωρηθούν όλοι οι ένοχοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου