Δευτέρα, Αυγούστου 24, 2020

Ετοιμόρροπο κτίριο η έρευνα, αλλά εμείς το βάφουμε εξωτερικά

 Καθηγητής Δερμιτζάκης: Ο πρωθυπουργός μου είπε πως θα ήμουν σύμβουλός του σε θέματα έρευνας αλλά δεν ζήτησαν την γνώμη μου ποτέ…«Βόμβες» Δερμιτζάκη: Ο πρωθυπουργός μού είπε πως θα ήμουν ο σύμβουλός του σε θέματα έρευνας, αλλά δεν ζήτησαν τη γνώμη μου ούτε μία φορά από τον Νοέμβριο –Ετοιμόρροπο κτίριο η έρευνα, αλλά εμείς το βάφουμε εξωτερικά – Η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην επιχειρηματικότητα, αλλά πολύ μικρή υποστήριξη στην έρευνα

Πηγή: libre.gr


Για την περίπτωση του Μανώλη Δερμιτζάκη, πώς άφησε προσωρινά το Πανεπιστήμιο της Γενεύης και επέστρεψε στην πατρίδα για να αναλάβει επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αλλά το… σύστημα τον πέταξε έξω, οι αναγνώστες του libre.gr. είναι ήδη ενήμεροι*.
Όμως, ο διαπρεπής καθηγητής Γενετικής αποφασίζει να λύσει τη σιωπή του και να μιλήσει ευθέως για όλους εκείνους, και μέσα στην κυβέρνηση, που τον υποχρέωσαν να παραιτηθεί.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» και την Ιωάννα Σουφλέρη, ο Μ. Δερμιτζάκης αναφέρει εισαγωγικά ότι «δημιουργήθηκε μια αδιέξοδη κατάσταση, καθώς οι απόψεις μου για την έρευνα και την καινοτομία δεν ταυτίζονταν με αυτές της κυβέρνησης». Ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος, θα πει κανείς.
Όμως στη συνέχεια, ο καθηγητής γίνεται περισσότερο αναλυτικός, μιλά για τις «πολύμηνες συζητήσεις» που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν εκείνος γίνει πρωθυπουργός, και ανέλαβε εν τέλει την πρόκληση, τον Νοέμβριο του 2019, ακριβώς γιατί θα γινόταν ο σύμβουλός του σε θέματα έρευνας, τεχνολογίας, ανάπτυξης και καινοτομίας, στην πορεία όμως αντελήφθη ότι ήταν εντελώς περιθωριοποιημένος. «Στην πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε η γνώμη μου από τον υφυπουργό ή τον πρωθυπουργό για θέματα έρευνας! Σύντομα λοιπόν έγινε ξεκάθαρο ότι η πολιτική ήταν προδιαγεγραμμένη και εστιασμένη μόνο στην επιφανειακή υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην έρευνα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου».
Και, στη συνέχεια, διατυπώνει την άποψή του πως «η κυβέρνηση δίνει πολύ μεγάλη έμφαση στην επιχειρηματικότητα, αλλά πολύ μικρή υποστήριξη στην ίδια την έρευνα (…) Αυτό είναι μια αδιέξοδη πολιτική που έχει αποτύχει παντού στο εξωτερικό», προσθέτει με έμφαση.
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο Μ. Δερμιτζάκης χρησιμοποιεί και μια χαρακτηριστική μεταφορά: «Η έρευνα στην Ελλάδα μοιάζει να είναι ένα παλιό ετοιμόρροπο κτίριο, με λαμπρές εξαιρέσεις επιστημόνων φυσικά, και εμείς αντί να προβούμε σε ανακαίνιση, αποφασίζουμε μόνο να το βάψουμε εξωτερικά! Δεν αρκεί αυτό, το οικοδόμημα δεν θα μπορέσει να σταθεί».
Κοφτερός σαν ελβετικός σουγιάς, ο καθηγητής…
Ν. Παπ.

*Η παραίτηση ενός σπουδαίου επιστήμονα και οι φήμες για κόντρα με υπουργό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη

  Πώς η Ρωσία με τους «Βορειοκορεάτες» αποκτά μια νέα δύναμη pelop.gr  Πελοπόννησος Newsroom ...