Κυριακή, Σεπτεμβρίου 01, 2019

Εξ οικείων καλάμων τα βέλη

Το Reuters «καρφώνει» Μητσοτάκη για Κοντολέοντα, Θάνου και ποσοστό γυναικών

Πηγή: altsantiri.gr
Αποτέλεσμα εικόνας για Reuters, Χιούγκο ΝτίξονΟ γνωστός αρθρογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, κάνει μια πρώτη αποτίμηση του έργου της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και η άποψη του είναι και θετική και αρνητική σε επιμέρους σημεία.
Ενώ ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου είναι καλή και συγχαίρει την κυβέρνηση για τον διορισμό τεχνοκρατών στο κυβερνητικό σχήμα, χτυπάει καμπανάκι για ορισμένα θέματα, για τα οποία, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ξεσηκώθηκε σάλος, με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.
Πρώτο και βασικό λάθος, γράφει ο Ντίξον, το γεγονός ότι όρισε επικεφαλής της ΕΥΠ έναν άνθρωπο ο οποίος δεν έχει πτυχίο αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος, παρ’ όλο που σύμφωνα με τον νόμο θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση.
Η απάντηση του Μητσοτάκη είναι να αλλάξει, τον νόμο ώστε ο υποψήφιος του να μπορεί να πάρει τον ρόλο» επισημαίνει ο αρθρογράφος του Reuters.
Ένα άλλο λάθος ήταν ο τρόπος με τον οποίο απομάκρυνε την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, που όπως θυμίζει ήταν σύμβουλος του προηγούμενου πρωθυπουργού.
Ενδεχομένως να μην ήταν ο σωστός άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση”, καταλήγει ο Ντίξον, “αλλά απομακρύνθηκε με αλλαγή του νόμου και με ένα τρόπο που φάνηκε ως παρέμβαση σε μια δήθεν ανεξάρτητη αρχή”, προσθέτει.
Ακόμη ένα άλλο λάθος, λέει ο αρθογράφος, είναι ότι στο υπουργικό συμβούλιο συμμετέχουν μόλις δύο γυναίκες.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μια ανησυχία για τη νέα κυβέρνηση.
«Η άλλη πλευρά της επιλογής τεχνοκρατών είναι ότι μπορούν πολύ εύκολα να χάσουν την επαφή τόσο με τα μέλη του κοινοβουλίου όσο και με το ευρύτερο κοινό. Αυτό στο οποίο είναι καλοί, είναι να συζητούν τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις με άλλους τεχνοκράτες. Όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, όπως σίγουρα θα γίνουν, υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί κοσμοπολίτικη ελίτ και να απορριφθεί από το πολιτικό σώμα» επισημαίνει ο Dixon. Και καταλήγει: «Οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι η ύβρις προηγείται της νέμεσης”.
Το πρόβλημα με αυτά τα περιστατικά είναι ότι ο Μητσοτάκης έχει δώσει προτεραιότητα στις γρήγορες “νίκες” έναντι της καθιέρωσης των γενικών αρχών. Εάν θέλει να δημιουργήσει ισχυρούς θεσμούς, θα πρέπει να κυβερνήσει με βάση τις λογικές αρχές που ισχύουν για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ (1983): η ταινία που "ζωντάνεψε" τη συγκλονιστική ιστορία ενός πολιτικού εγκλήματος

Η εξαφάνιση της Κάρεν Σίλκγουντ είναι Αμερικανική βιογραφική δραματική ταινία του 1983 σε σκηνοθεσία Μάικ Νίκολς. Πρωταγωνιστούν οι Μέριλ...