Εικόνες από την εποχή της μεταδημοκρατίας
Τάκης ΨαρίδηςΜία ώρα και δέκα λεπτά από την έναρξη της συνέντευξης τύπου του κου Μητσοτάκη στις 14.10 δόθηκε ερώτηση στον «Ριζοσπάστη». Στις 14.30 στην ΕΦΣΥΝ και δύο ώρες μετά, στις 14.55, στην «Αυγή», ενώ το «Ντοκουμέντο» αποκλείστηκε. Δεν τους φτάνει η απόλυτη παντοκρατορία στα μίντια, αλλά θέλουν και το πνίξιμο κάθε φωνής που δεν τους χειροκροτεί και δεν τους υμνολογεί.
Ουδέποτε στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου υπήρξε τέτοιος απόλυτος έλεγχος των μίντια από την κυβερνητική εξουσία. Πάντα υπήρξαν αντιπολιτευόμενα μέσα, οι δε εφημερίδες της λεγόμενης «δημοκρατικής παρατάξεως» ήταν και οι ισχυρότερες και εγκυρότερες. Μόλις πριν δύο - τρεις μήνες και επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια, το σύνολο των μίντια της χώρας έβαλε ακατάπαυστα «πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης του σύριζα στις πιο δύσκολες στιγμές για τον τόπο, ενώ ήλεγχε «εν χορώ» ακόμα και τα εσώρουχα του Καρανίκα.
Τότε μιλούσαμε για έναν ιδιότυπο αντιπολιτευτικό ολοκληρωτισμό στην ενημέρωση. Τώρα περάσαμε σε έναν «κανονικό» ολοκληρωτισμό, όμως αυτή τη φορά από την αντίστροφη πλευρά. Έναν ολοκληρωτισμό πολύ πιο έντονο και επικίνδυνο γιατί πλέον δεν ασκείται κανένας απολύτως έλεγχος στην εξουσία. Οι κυβερνώντες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και να το παρουσιάσουν όπως θέλουν.
Η «κανονικότητα» αυτή σερβίρεται στους καταναλωτές διανθισμένη και με τις εικόνες της κας Μαρέβα, που αντί να ανοίγει οφ σορ εταιρείες, τώρα ανοίγει φύλλο για πίτες, της κας Λουκά - Κεραμέως (ξέρω τι γράφω) που θεωρεί ότι το καθήκον της παιδείας μας είναι η εθνική συνείδηση και του υπόδικου μιντιάρχη που απαγόρευσε το κάπνισμα στον δαίμονα Πολάκη για να καπνίζει επιδεικτικά ο ίδιος απολαμβάνοντας την απόλυτη εξουσία του.
Τώρα οι πάντες πλέον καταλαβαίνουν ότι καθαρά επικοινωνιακά κέρδισαν τις εκλογές και καθαρά επικοινωνιακά θα κυβερνούν. Καταλαβαίνουν επίσης ότι χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο στην εξουσία δεν υπάρχει Δημοκρατία. Μακάρι και οι υπεύθυνοι επικοινωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταλάβουν ότι το κορυφαίο ζήτημα της χώρας δεν είναι τα λίγα ευρώ πάρα πάνω ή πάρα κάτω στο επίδομα και στον φόρο, αλλά είναι ζήτημα ενημέρωσης και επομένως Δημοκρατίας.
Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου