Τρίτη, Ιουνίου 04, 2019


Οι στατιστικά πιο… ύποπτες τροφές που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση


Πρόσφατα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ δημοσιοποίησε ότι περίπου 48 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ένας στους έξι Αμερικανούς.
Το ποσοστό είναι σχεδόν ίδιο και στην Ευρώπη. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί με σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό τους και τη ζωή τους.
Mε αφορμή το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι στατιστικά πιο πιθανό να σας οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση. Σε αυτές, δεν βρίσκονται όστρακα, κοτόπουλο, κονσέρβες και άλλες No1 σε επικινδυνότητα, γιατί συνήθως αυτές τις προσέχουμε περισσότερο.
Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί με τις τροφές που καταναλώνουμε και να μην εμπιστευόμαστε πάντα της συσκευασίες και της ημερομηνίες λήξης. Θα πρέπει να κάνουμε εμείς τον ποιοτικό έλεγχο του φαγητού μας πριν το καταναλώσουμε.

Αβγά

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑβγάΤα αβγά είναι μια από τις πιο πιθανές εστίες μόλυνσης από σαλμονέλα. Με τη σειρά της άλλωστε η σαλμονέλα συγκαταλέγεται στις πιο κοινές αιτίες δηλητηρίασης των τροφίμων και στα αβγά εμφανίζεται συνήθως μέσω κάποιας μολυσμένης όρνιθας ωοπαραγωγής.
Βέβαια, αυτός ο κίνδυνος είναι σχετικά σπάνιος, αλλά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και γενικότερα οποιονδήποτε έχει υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα, μαγειρέψτε το αβγό σχολαστικά για να σκοτώσετε τυχόν επικίνδυνα βακτήρια.

Λαχανικά

Αποτέλεσμα εικόνας για ΛαχανικάΜην παρεξηγείτε: αυτό δεν πρέπει να σας χρησιμεύει σαν δικαιολογία για να μην τρώτε λαχανικά. Όμως μια σημαντική υπενθύμιση είναι να τα πλένετε ή να τα μαγειρεύετε πολύ καλά πριν τα φάτε. Ειδικά όσον αφορά τα λαχανικά που τρώγονται υπό μορφή σαλάτας και όχι μαγειρεμένα, το πλύσιμο πρέπει να γίνεται εξαιρετικά προσεκτικά. Άλλωστε, τα αγροκτήματα από τα οποία προέρχονται δεν είναι και τα πιο «αθώα» εδάφη: τα βλαβερά στοιχεία βρίσκονται παντού. Στα πτηνά, τα λιπάσματα, τα νερά. Παντού.
Το πλύσιμο μπορεί να μην εγγυάται πως θα φύγουν όλα τα βακτήρια, αλλά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μικροβίων. Ψάξτε γενικότερα για φύλλα που είναι σταθερά και τραγανά και όσον αφορά τα συσκευασμένα μαρούλια, αποφύγετε το παραμικρό σημάδι λείας καθώς τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα. Τέλος, τρίψτε πολύ καλά το μαρούλι σας πριν το φάτε και μην ξεπλένετε μόνο κάτω από κρύο νερό: γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό, ρίξτε τα φύλλα στο μπολ, βυθίστε και στροβιλίστε με τα χέρια σας για περίπου δυο λεπτά, και στη συνέχεια βάλτε τα φύλλα σε ένα σουρωτήρι.

Καρπούζι και Πεπόνι

Αποτέλεσμα εικόνας για Καρπούζι και ΠεπόνιΤο πρόβλημα με τα καρπούζια και τα πεπόνια καθώς και με άλλα φρούτα με σκληρή φλούδα είναι ότι επειδή τρώμε το εσωτερικό τους, πολλές φορές υποτιμούμε τα μικρόβια που βρίσκονται στη φλούδα. Όμως ακριβώς επειδή πολλές φορές χρησιμοποιούμε το ίδιο μαχαίρι τόσο για να ξεφλουδίσουμε ένα πεπόνι όσο και για να κόψουμε το εσωτερικό του, τα μικρόβια της φλούδας μεταφέρονται με «όχημα» το μαχαίρι.
Γι’ αυτό θα πρέπει είτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικό μαχαίρι είτε αφού ξεπλύνετε πολύ καλά το εξωτερικό του να το σκουπίσετε επιμελώς με μια πετσέτα. Κατά τα άλλα, πάντα να αποθηκεύετε στο ψυγείο από τη στιγμή που το κόβετε και είτε φάτε το μέσα σε τρεις με τέσσερεις μέρες είτε πετάξτε το.

Ψάρια

Αποτέλεσμα εικόνας για ιχθυοπωλειοΌταν τα ωμά ψάρια δεν αποθηκεύονται σωστά πριν μαγειρευτούν, μπορεί να αναπτύξουν ένα συγκεκριμένο είδος μικροβίου που οδηγεί σε δηλητηρίαση, στο οποίο, ειδικά ο τόνος, είναι ιδιαίτερα επιρρεπής.
Συνήθως, τα μολυσμένα ψάρια έχουν γεύση καμένου ενώ εκτός από στομαχικές διαταραχές, η συγκεκριμένη δηλητηρίαση μπορεί να εμφανίσει εξανθήματα στο πρόσωπο και γενικότερα στο πάνω μέρος του σώματος. Για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, καλό είναι να μην κρατάτε τα ψάρια εκτός ψυγείου ούτε για λίγο, να τα μαγειρεύετε στους 145 βαθμούς και να τα τρώτε εντός δύο ημερών από τη στιγμή που θα τα μαγειρέψετε.

Αλεύρι

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑλεύριΤο αλεύρι είναι αλεσμένο σιτάρι. Και αν οι κόκκοι του σιταριού έχουν μικρόβια, τότε αυτά μπορεί να επιβιώσουν στη διαδικασία άλεσης και να καταλήξουν στο ντουλάπι σας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και η ζύμη εξακολουθεί να είναι δυνητικά επικίνδυνη. Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας μετά από εργασία με το αλεύρι και όλα θα πάνε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Αυγή - Στο Κόκκινο 105,5 : τα εμβληματικά ΜΜΕ της Αριστεράς δεν πρέπει να κλείσουν

  Η Αυγή και Στο Κόκκινο 105,5 :το πρόβλημα είναι πολιτικό Η ΑΥΓΗ έχει επιβιώσει σε πιο χαλεπούς οικονομικά καιρούς, όταν το κόμμα δεν έμ...