Ο κρητικής καταγωγής αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης που πλουτίζει με τα έργα του τη Θεσσαλονίκη
Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Παρίσι
Από τις γειτονιές του Ηρακλείου και τη μονοκατοικία με αυλή και οπωροφόρα δέντρα, στην Ίωνος Δραγούμη, σε ένα διαμέρισμα έκτου ορόφου και οι έντονες πρώτες παραστάσεις της Θεσσαλονίκης με τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την Εγνατία, την Αριστοτέλους και την Πλατεία Δικαστηρίων.
Ακολουθούν σπουδές στη Γαλλία με σταθμούς στη Τουλούζη και στις ομορφιές του Παρισιού (μεταπτυχιακό), 15 συνολικά χρόνια ζωής.
Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη και έντονη επαγγελματική δράση.
Ο Διαγωνισμός, η ανάπλαση της Παραλίας, 13 χρόνια, 250.000 τ.μ. δημόσιος χώρος
22 Μαρτίου του 2001. Έχει κάνει ήδη πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς πάντα με τον Bernard Cuomo και γίνονται δεκτοί στο Διαγωνισμό για την ανάπλαση της νέας παραλίας, το μπάζωμα που έγινε τη δεκαετία του ΄60 και αφέθηκε στη μετριότητα και στην υποβάθμιση. Στόχος; Η ανάδειξη του κενού, η αναζήτηση νέας ταυτότητας.
Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας της πρότασης, ατέλειωτοι περίπατοι για να ΄΄αντιγράψει΄΄ τη φύση. Χαλκιδική, Επανομή, Κερκίνη, Δοϊράνη. Και μετά το διαγωνισμό στη φάση της μελέτης, Ρώμη, Βαρκελώνη, Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Παρίσι.
30 Νοεμβρίου του 2013. Τα κάγκελα απομακρύνονται, βρέχει, είναι βράδυ και οι πρώτοι επισκέπτες είναι στην παραλία. Ξεκινά μια μοναδική αστική αφήγηση (ηρεμία, άπλετος χρόνος, υγρασία, αληθινή σχέση ουρανού και θάλασσας) που ξαναβάζει στον πολιτιστικό χάρτη και στη διεθνή αρχιτεκτονική συζήτηση τη Θεσσαλονίκη, ισότιμο συνομιλητή του παράκτιου μετώπου της Βαρκελώνης, του Τορόντο και του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας.
Μετά από 13 χρόνια οι Θεσσαλονικείς έχουν μια παραθαλάσσια λωρίδα 250.000 τ.μ όπου μπορούν, εκτός από το να περπατάνε και να βολτάρουν με τα κατοικίδια τους, να σκέφτονται όνειρα.
«Είναι μοναδική η εμπειρία να ξεκινάς από τη συμμετοχή σε ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, να κερδίζεις, να αφοσιώνεσαι στο θέμα σου, να επιμένεις σε αυτό που θεωρείς σωστό, να αντιστέκεσαι στις εκπτώσεις και να παραδίνεις στη πόλη σου τον αγαπημένο της προορισμό».
Θερμός υποστηρικτής της άποψης ότι ο αρχιτέκτονας πρέπει να μάχεται και να υπερασπίζεται το δημιούργημά του και ΄΄μετά το έργο΄΄, να δίνει ένα διαρκή αγώνα σε όλες τις φάσεις για την υλοποίηση ενός έργου, απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του.
Ακολουθήστε τον
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης έχει ήδη ξεναγηθεί και περπατήσει στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά και σε άλλους δημόσιους χώρους του Δήμου.
Ακολουθήστε τον στο facebook και στο ΜΠΠΜ Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.
Βιογραφικό από την επίσημη σελίδα του
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Τουλούζη, βιομηχανικό σχεδιασμό στο Παρίσι και έκανε μεταπτυχιακά στην Ιστορία των Πολιτισμών στο Toulouse le Mirail και Πολεοδομία στη Σορβόννη.
Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Bernard Cuomo συνεργάζονται από το 1986.
Η κοινή πορεία τους ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική σχολή της Τουλούζης στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Το 1986 συμμετείχαν στον πρώτο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.
Στα σημαντικότερα έργα τους μέχρι σήμερα συγκαταλέγονται: Κτίριο κατοικιών στο Παρίσι 1992–1994, το Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης 1997, η Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης 2006–2009, η Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης 2000–2014 και το Θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη 2001–2009.
Το 2009 τους απονεμήθηκε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής για την πενταετία 2004-2008 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.
Το 2014 έλαβαν το βραβείο UIA -International Union of Architects- “friendly spaces accessible to all” για την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, το βραβείο Αρχιτεκτονικής Δημοσίου Ανοιχτού Χώρου – Τοπίου ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ 2014 και το βραβείο ΔΟΜΕΣ για το καλύτερο υλοποιημένο έργο των ετών 2010-2014.
Tο 2015 με το έργο της Νέας Παραλίας συγκαταλέγονται στους 40 φινιλίστ για το βραβείο “Mies van der Rohe 2015” και λαμβάνουν το βραβείο “Archmarathon Awards 2015”.
To 2016 τους απενεμήθη το βραβείο “Yan Ye Professional Award” στην κατηγορία του αστικού σχεδιασμού στο Nanjing -Κίνα- και επελέγησαν από τoν σύνδεσμο AIAC -Associazione Italiana di Architettura e Critica- και το περιοδικό Α10 να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο “IN practice” στα πλαίσια της “Fuoribiennale” στη Βενετία.
Επίσης το 2016 αποσπούν το βραβείο “East Centric Award 2016” στην Triennale Αρχιτεκτονικής στο Βουκουρέστι.
Προηγήθηκαν άλλα βραβεία σε διεθνείς, πανευρωπαϊκούς και πανελλήνιους διαγωνισμούς, όπως: το Α’ Βραβείο για το διαγωνισμό EUROPAN 2, το Α’ Βραβείο για τον ανασχεδιασμό του Μνημειακού Άξονα της Αριστοτέλους, το Α’ Βραβείο για την ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, το Α’ Βραβείο για την Ακαδημία Γραμμάτων και Πολιτισμού του Δήμου Καλαμαριάς, Έπαινος για το διαγωνισμό για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας “Rethink Athens”, το A’ βραβείο για την Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Νεάπολης Μονεμβασιάς κ.ά.
Έχουν λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις και συνέδρια.
Περισσότερα για το έργο του (αστικός σχεδιασμός, κτίρια, διαμορφώσεις, εφήμερες κατασκευές), βραβεία – διακρίσεις, εκθέσεις, δημοσιεύσεις στην επίσημη σελίδα
nikiforidis-cuomo.com.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΉ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΝΥΝ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου