Κυριακή, Νοεμβρίου 12, 2017

Mια ταινία-δυναμίτης για τους υπεράνω υποψίας δολοφόνους του διπλανού σπιτιού

Ποια ήταν η οικογένεια Πούτσιο;

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την αργεντίνικη ταινία «Η Φαμίλια»

Η απίστευτη ιστορία πίσω από την αργεντίνικη ταινία «Η Φαμίλια»
Η "αγία" οικογένεια: Πούτσιο Αλεχάντρο,  Σύλβια, Ντάνιελ, Γκιγιέρμο, Επιφάνια, Αρχιμήδης , Αδριάνα



Undated picture of Alejandro Puccio playing the guitar
 Ο δημοφιλέστατος Αλεχάντρο


Το έτος ήταν 1985, λίγο μετά το τέλος της χούντας στην Αργεντινή. Καθώς η χώρα -και η δημοκρατία- προσπαθούσε να σταθεί και πάλι στα πόδια της, ιστορίες βίας έρχονταν στο φως.

Μία από αυτές αφορούσε την οικογένεια Πούτσιο, μία μαφιόζικη φαμίλια που απήγαγε πλούσιους πολίτες της Αργεντινής, τους έκρυβε στο σπίτι της και στη συνέχεια τους δολοφονούσε.

Η ιστορία της μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον σκηνοθέτη Πέδρο Τραπερό.

Η οικογένεια ζούσε στο πλούσιο προάστιο του Μπουένος Άιρες, Σαν Ισίντρο. Κάθε Κυριακή, τα μέλη της πήγαιναν στην εκκλησία για να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία.

Ο Αρχιμήδης Πούτσιο είχε πέντε παιδιά, τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Ένας, μάλιστα, από τους γιους της οικογένειας -ο Αλεχάντρο Πούτσιο- υπήρξε αστέρι του ράγκμπι. Οι Πούτσιο είχαν πείσει τους γείτονές τους ότι επρόκειτο απλά για μία ακόμα τυπική αργεντίνικη οικογένεια. Μάλιστα, μετά τη σύλληψή τους, πολλοί γείτονές τους έσπευσαν να τους υπερασπιστούν, θεωρώντας ότι οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οφείλονταν σε παρεξήγηση.

«Το γεγονός ότι οι φίλοι και γείτονες ήταν τόσο διστακτικοί στο να πιστέψουν ότι ο Αλεχάντρο και η οικογένειά του ήταν ένοχοι, οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν μία οικογένεια με κοινωνικούς δεσμούς: ο Αρχιμίδης παρουσίαζε τον εαυτό του ως λογιστή. Η σύζυγός του Επιφάνια, ήταν δασκάλα σε γνωστό σχολείο» είπε ο σκηνοθέτης του El Clan Πάμπλο Τραπερό στο The Hollywood Reporter.

«Η μεγαλύτερη κόρη τους, η Σίλβια, ήταν και αυτή δασκάλα. Είχαν μία δραστήρια κοινωνική ζωή. Ο Αλεχάντρο ήταν δημοφιλής παίκτης της εθνικής ομάδας ράγκμπι, των Πούμα. Κάποιοι από τους φίλους του Αλεχάντρο, ή από τους πρώην φίλους, πιστεύουν ακόμα ότι πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος και ότι ο Άλεξ υπήρξε θύμα του πατέρα του και δεν είχε εμπλακεί (στις εγκληματικές ενέργειες)» σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Ο Αρχιμήδης Πούτσιο μετά τη σύλληψή του από τις Αρχές


Ωστόσο, όπως είναι γνωστό από το 1982 έως το 1985, ο Αρχιμήδης Πούτσιο, με τη βοήθεια των δύο γιων του και τριών γνωστών του, απήγαγε τέσσερις ανθρώπους και σκότωσε τους τρεις από αυτούς.

Μάλιστα, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Αλεχάντρο -ο οποίος πάλεψε για την αποφυλάκισή του- ανακάλυψε ότι το όνομά του βρισκόταν σε λίστα του Αρχιμήδη με πιθανούς στόχους.

Εκτιμάται ότι ο Αρχιμήδης Πούτσιο βοηθούσε στη διάρκεια της δικτατορίας τις μυστικές υπηρεσίες να απαγάγουν ανθρώπους (χιλιάδες αντίπαλοι της χούντας είχαν εξαφανιστεί στη διάρκεια της δικτατορίας).

Στη συνέχεια άρχισε ο ίδιος τις απαγωγές, ζητώντας από τις οικογένειες των πλούσιων θυμάτων του, λύτρα.


Μεταξύ αυτών που απήχθησαν ήταν ο συμπαίκτης του Αλεχάντρο, Ρικάρντο Μανουκιάν και ο μηχανικός Εντουάρντο Αουλέτ. Και οι δύο δολοφονήθηκαν παρά το γεγονός ότι οι οικογένειές τους είχαν πληρώσει τα λύτρα.

Ένα τρίτο θύμα, ο επιχειρηματίας Εμίλιο Ναούμ, σκοτώθηκε στη διάρκεια συμπλοκής με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης -την ώρα που προσπαθούσαν να τον απαγάγουν.

Η μόνη που επέζησε ήταν η επιχειρηματίας Μπολίνι Ντε Πράντο, η οποία διασώθηκε από τις Αρχές μετά από έφοδό τους στο σπίτι της οικογένειας.

Τα θύματα κρατούνταν στο σπίτι της οικογένειας και ο σκηνοθέτης Πάμπλο Τραπερό φροντίζει στην ταινία του να δείξει ότι πρόκειται για το ίδιο σπίτι όπου τα μέλη της οικογένειας έκαναν τα μαθήματά τους, έτρωγαν και περνούσαν τον ελεύθερό τους χρόνο.

Διαβάστε: Puccio family - Wikipedia

Daniel, Arquimedes, Silvia and Guillermo Puccio look from a window in this undated file photo Ο Δανιήλ, ο Αρχιμήδης, η Σύλβια και ο Γκιγιέρμο Πούτσιο ποζάρουν σε παράθυρο του σπιτιού τους.
 


Ο ένας από τους γιους της οικογένειας, ο Γκιγιέρμο εγκατέλειψε την Αργεντινή στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και δεν ξαναγύρισε ποτέ.

Ο Αλεχάντρο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και έκανε αρκετές απόπειρες αυτοκτονίας. Πέθανε το 2008 από πνευμονία, στη διάρκεια αναστολής της ποινής του.

Ο Αρχιμήδης αρνείτο μέχρι το τέλος της ζωής του οποιαδήποτε ανάμειξη με τις εγκληματικές ενέργειες, ενώ ο Ντάνιελ Πούτσιο καταδικάστηκε σε μερικά χρόνια φυλάκισης. Στη συνέχεια και αυτός εξαφανίστηκε.

Η Αντριάνα, η Σίλβια και η μητέρα τους Επιφάνια δεν καταδικάστηκαν ποτέ. Η Επιφάνια και η Αντριάνα ζουν ακόμη στο σπίτι που κρατούνταν τα θύματα της οικογένειας όμηροι, ενώ η Σίλβια πέθανε το 2011.

«Όπως πολλοί άλλοι, ο Αρχιμήδης Πούτσιο υπήρξε σύμπτωμα μιας κοινωνίας που επέτρεπε σε αυτή (τη βία) να συμβεί» λέει ο σκηνοθέτης της ταινίας που υπήρξε τεράστια εμπορική επιτυχία στην Αργεντινή.

«Κανείς δεν τον αμφισβητούσε. Αυτός ο άνθρωπος απήγαγε ανθρώπους χρησιμοποιώντας το οικογενειακό του αυτοκίνητο, το οποίο ήταν στο όνομά του. Αισθανόταν ότι ήταν στο απυρόβλητο, ότι τον προστάτευε η κοινωνία γύρω του. Χρειάστηκε να έρθει το τέλος μιας εποχής για να προσαχθεί στην Δικαιοσύνη» τονίζει ο Τραπερό.

* Η ταινία «Η Φαμίλια» προβάλλεται ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Αγγελική Στελλάκη
Πηγή: in.gr

_______________________________________ 
Η κινηματογραφική οικογένεια Πούτσιο:

 


"Η Φαμίλια": πληροφορίες για την  καταπληκτική μεταφορά της εγκληματικής δράσης των Πούτσιο από τον μεγάλο σκηνοθέτηΤραπέρο  - Σινεμά - αθηνόραμα.gr

 

el clan 607

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο ουλτρακαπιταλισμός που κυριαρχεί από τις αρχές της χιλιετίας και οι τρομακτικές αλλαγές που έχει επιφέρει στις κοινωνίες της εποχής μας

  Δύση, δημοκρατία, αντισυστημισμός – και το νέο κοινωνικό ζήτημα Παναγής Παναγιωτόπουλος booksjournal.gr   Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2024  ...