Τετάρτη, Μαρτίου 08, 2017

Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι Έλληνες,...πάσχουν από κάποιου είδους προγονολατρίαληνες

 ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ , ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

 

Ο Ρίτσαρντ Φάινμαν γράφει για την προγονόπληκτη  Ελλάδα

Richard-Feynman
Σε επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1980, ο σπουδαίος φυσικός  Ρίτσαρντ Φίλιπσ  Φάινμαν ( Βικιπαίδεια)έγραψε εντυπώσεις απ' το ταξίδι στην οικογένειά του. Η επιστολή δημοσιεύεται ολόκληρη στο "What Do You Care What Other People Think?", την δεύτερη ανεκδοτολογική αυτοβιογραφία του -μετά το "Surely you 're joking, Mr. Feynman!".  Να μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα, όπως μεταφράζονται στην ελληνική έκδοση του βιβλίου:
Απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα, οι Έλληνες παίρνουν πολύ στα σοβαρά το παρελθόν τους.[...] Πάσχουν από κάποιου είδους προγονολατρία, δίνουν πάντα έμφαση στο πόσο υπέροχοι ήταν οι αρχαίοι Έλληνες – και όντως ήταν υπέροχοι. Όταν όμως τους πεις «Ναι, κοίταξε όμως πόσο πιο μπροστά απ’ τους αρχαίους Έλληνες προχώρησε ο σύγχρονος άνθρωπος» [...] απορούν: «Τι εννοείς; Τι το κακό είχαν οι αρχαίοι Έλληνες;» Συνεχώς προβάλλουν την ιστορία τους εις βάρος του παρόντος, φτάνοντας μέχρι του σημείου να θεωρούν τα σημερινά θαύματα ως αδικαιολόγητη έλλειψη εκτίμησης προς το παρελθόν.

Η απελευθέρωση του ανθρώπου απ’ την πνευματική κηδεμονία των αρχαίων τού  επέτρεψε να φτάσει στην Αναγέννηση. Αυτό που μαθαίνουν οι σύγχρονοι Έλληνες στα σχολεία τους είναι να πτοούνται αναλογιζόμενοι πόσο πίσω έχουν μείνει σε σύγκριση με τους υπέροχους προγόνους τους.

feynman-color
Όλοι εδώ παραπονιούνται για τη ζέστη, και ασχολούνται με το αν μπορείς να την αντέξεις, όταν στην πραγματικότητα είναι ακριβώς όπως στην Πασαντένα, μόνο 5 βαθμούς κατά μέσο όρο δροσερότερα.
Ενδιαφέρουσες απόψεις. Και εξίσου ενδιαφέρουσα είναι η ιστορία που διηγείται από το μουσείο (και μάλλον αναφέρεται στον μηχανισμό των Αντικυθήρων): Αφού είχε κάνει ο Φάινμαν την βόλτα στις αίθουσες, έχοντας δει πολλά αγάλματα και πολλές κολώνες, του κίνησε το ενδιαφέρον ένα μικρό μεταλλικό πραγματάκι με γρανάζια. Μόλις ζήτησε πληροφορίες για αυτό, οι άνθρωποι του μουσείου τον πέρασαν για πολύ περίεργο τύπο.
Υποθέτω πως οι Έλληνες πιστεύουν ότι όλοι οι Αμερικανοί πρέπει να είναι ανιαροί, αφού ενδιαφέρονται για μηχανές ενώ υπάρχουν όλα αυτά τα όμορφα αγάλματα και η υπέροχη μυθολογία με τις ιστορίες των θεών και θα μπορούσαν να ασχοληθούν με αυτά.

Περισσότερος Ρίτσαρντ Φάινμαν:
  1. Τι είναι η επιστήμη - και πώς να την κάνουμε σωστά
  2. Όλη η κοσμοθεωρία του Φάινμαν συμπυκνωμένη σε τέσσερα πεντάλεπτα βίντεο
  3. Τα γυμνά σκίτσα του Φάινμαν  - και βίντεο όπου παίζει μπόνγκο
  4. Μία σαρανταπεντάλεπτη συνέντευξη εφ' όλης της ύληςΤρία μαθήματα ζωής από τον Ρίτσαρντ Φάινμαν | Αχιλλέας Σαμαράς
Πηγή: bluedot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: