Βαριές ποινές και δέσμευση περιουσίας σε τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς για τις μίζες DePuy
Κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες κατ' εξακολούθηση.Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε με πολυετείς καθείρξεις τρεις καθηγητές Ιατρικής του ΑΠΘ που κατηγορούνται ότι πλούτισαν παράνομα, λαμβάνοντας μίζες από εταιρεία ιατρικών προϊόντων, εις βάρος τριών δημόσιων νοσοκομείων. Κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.
Αντίθετα, ο εισαγγελέας της έδρας Ευάγγελος Μαδεμλής πρότεινε την αθώωση τους λόγω αμφιβολιών.
Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 14 ετών στους πρώτο κατηγορούμενος και ποινές κάθειρξης 11 ετών, στους δύο συγκατηγορουμένους του, αναγνωρίζοντας σε όλους το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Παράλληλα αποφάσισε η δέσμευση της περιουσίας τους να είναι ίση με το ποσό της δωροληψίας για την οποία καταδικάστηκαν.
Το δικαστήριο δέχτηκε η έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση των ποινών υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγύησης που κυμαίνεται από 10.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ. Απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για τη χορήγηση προθεσμίας για τη συγκέντρωση των χρηματικών εγγυήσεων.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες λέγοντας ότι κατάφεραν να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία, μέσω των νόμιμων αμοιβών τους από την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος.
Οι κατηγορούμενοι φέρονται ότι απολάμβαναν τη γλυκιά ζωή ,ενώ έπαιρναν ανταλλάγματα για τη χρήση ορθοπεδικών υλικών και ξέπλεναν τα χρήματα σε τράπεζες, ακίνητα και αυτοκίνητα, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης που τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Η εμπλεκόμενη εταιρεία Depuy Hellas, για να προωθήσει τα προϊόντα της μητρικής Jonhson & Jonhson, παρείχε πολυτελή ταξίδια αναψυχής, ψυχαγωγικές εκδρομές με ελικόπτερα, γεύματα σε ακριβά ξενοδοχεία κ.α στους συνεργαζόμενους γιατρούς και τις οικογένειες τους.
Πρόκειται για τρεις ορθοπεδικούς γιατρούς, καθηγητές του ΑΠΘ που υπηρέτησαν στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Γ. Γεννηματάς» και «Γ.Παπανικολάου» ενώ κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο με συνολικά περίπου 2 εκατ. ευρώ, από το 2001 έως το 2008. Από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και την εξέταση περιουσιακών στοιχείων προέκυψε ότι κατείχαν αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά.
Στο βούλευμα αναφέρεται ότι, υπήρχε υπερτιμολόγηση των υλικών κατά 35%, από την προμηθεύτρια εταιρεία, με στόχο την παροχή χρηματικών ανταλλαγμάτων στους γιατρούς - σε ποσοστό 20% επί της τιμής αγοράς των συγκεκριμένων ιατρικών προϊόντων, από τα παραπάνω δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η έρευνα του ΣΔΟΕ κατέδειξε ότι: Ο ορθοπεδικός γιατρός Α.Χ., που υπηρέτησε ως διευθυντής ΕΣΥ της Ορθοπεδικής Κλινικής, στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο και ως αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» είχε όφελος άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ προκάλεσε ζημιά 1,8 εκατ. ευρώ, στα δύο νοσοκομεία. Μέρος του ποσού το χρησιμοποίησε για την αγορά ακινήτων (σπιτιών, αγροτεμαχίων κ.α), σκάφους αναψυχής, ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου ενώ πήρε δάνεια για να αποκρύψει την αληθινή προέλευση των χρημάτων, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.
Ο γιατρός ΙΧ, αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής ΑΠΘ, κατά τη θητεία του στις Ορθοπεδικές Κλινικές των «Γ.Παπανικολάου» και «Γ. Γεννηματάς», ωφελήθηκε 162.378 ευρώ. Αγόρασε πολυτελή ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, έκανε προθεσμιακή κατάθεση και γονική παροχή χρημάτων ενώ στους λογαριασμούς μισθοδοσίας του ΑΠΘ εντοπίστηκαν καταθέσεις ποσών που δεν προέρχονταν από το πανεπιστήμιο. Τέλος, ο καθηγητή Χειρουργικής Ι. Π., ως διευθυντής της ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» φέρεται ότι αποκόμισε όφελος 174. 391 ευρώ, που χρησιμοποίησε σε αγορά γραφείου και σε γονική παροχή.
Πηγή: https://www.voria.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου