Ο πολιτικός «δόλος» δεν παραγράφεται
Η δικαστική απόφαση για την υπόθεση του Βατοπεδίου ερμηνεύτηκε ευλόγως ως δικαίωση από τους άμεσα εμπλεκόμενους. Μόνο που αυτό το αίσθημα ευφορίας δεν περιορίστηκε στους κατηγορούμενους, οι οποίοι αισθάνθηκαν ανακουφισμένοι με την τελική απαλλαγή τους λόγω «απουσίας δόλου».Εσπευσαν αμέσως με δηλώσεις τους να χαιρετίσουν την απόφαση ως πολιτική νίκη τους και τα στελέχη της Ν.Δ. τα οποία αναμίχθηκαν την περασμένη δεκαετία στην υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» μεταξύ της μονής του Αγίου Ορους και του Ελληνικού Δημοσίου.
Ακόμα και ο φημισμένος για τη γλωσσική εγκράτειά του πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δεν δίστασε να δηλώσει δικαιωμένος και να αναφερθεί σε «αθλιότητα» και «σκευωρία», λησμονώντας ότι ήταν ο ίδιος που είχε χαρακτηρίσει από τον Δεκέμβριο του 2008 «σκανδαλώδη» όσα είχαν διαπραχθεί στο Βατοπέδι και είχε καταγγείλει τους εκπροσώπους της μονής ότι «παρά την πνευματική τους αποστολή, λειτούργησαν εις βάρος του Δημοσίου». Το σχετικό βίντεο εκθέτει τον συνήθως προσεκτικό πολιτικό.
Ομως η δικαστική απόφαση είχε και ένα δεύτερο σκέλος, το οποίο όλοι οι «Βατοπεδινοί», πνευματικοί και πολιτικοί, καμώνονται ότι αγνοούν. Το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη της Βιστονίδας και οι παραλίμνιες εκτάσεις είναι ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και όχι της μονής.
Με την τοποθέτηση αυτή αφαιρέθηκε από τη μονή το νομικό επιχείρημα στο οποίο βασιζόταν εξαρχής το σχέδιο της ανταλλαγής του νερού της λίμνης με φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου και εν συνεχεία ο αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων προκειμένου να «αξιοποιηθούν».
Αυτό είναι το πραγματικό σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η μεθοδευμένη δηλαδή «ιδιωτικοποίηση» δημόσιων γαιών, που δεν θα μπορούσαν να περάσουν στα χέρια ιδιωτών αν δεν μεσολαβούσε η ανταλλαγή τους με τη Βιστονίδα.
Η υπόθεση συνδέεται με την οικονομική στρατηγική της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. καθώς και με την προοπτική της συνταγματικής αναθεώρησης που θα είχε στόχο να εκλείψουν τα «βαρίδια» των δασικών εκτάσεων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, τα οποία εξόρκιζε από παλιά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Το σκάνδαλο επομένως, όσα χρόνια και αν πέρασαν, παραμένει υπαρκτό και μετά τη δικαστική απόφαση. Και οι πολιτικές ευθύνες όσων πολιτικών και άλλων το μηχανεύτηκαν δεν είναι δυνατόν να παραγραφούν.
________________________
tvxs.gr
__________________________
Αλλα έλεγε ο Καραμανλής το 2008 για το Βατοπέδι (βίντεο)
Πηγή: .presspublica.grΤο 2008 όμως μιλώντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ. είχε πει επί λέξει: «Γνωρίζω ότι από τα όσα ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗ έγιναν στο Βατοπαίδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί…» και χαρακτηρίζει το σκάνδαλο «μια θλιβερή ιστορία που ξεκίνησε εδώ και μια δεκαετία». «Είναι πλέον ΞΕΚΑΘΑΡΟ», συνεχίζει, «ότι κάποιοι παρά την πνευματική τους αποστολή ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΑΝ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες του κράτους, ενέπλεξαν φορείς και υπηρεσίες. Σε πολιτικό επίπεδο… σήμερα είναι σαφές ότι τα πράγματα είχαν διαστάσεις σοβαρότερες απ’ ότι αρχικά εκτιμήσαμε. Οφείλω να πω ότι υποτίμησα κι εγώ το θέμα. Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του… Και το λάθος αυτό δικό μου ήταν».
Οι δύο δηλώσεις λένε κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο τότε πρωθυπουργός της χώρας έλεγε την αλήθεια τότε ή την λέει τώρα; Γιατί και να είναι σκάνδαλο με μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ αυτές που πίστευε αρχικά και σκευωρία εναντίον αθώων ανθρώπων, δεν γίνεται.
Ή υπήρχαν άνθρωποι που λειτούργησαν σε βάρος του Δημοσίου ή είναι άνθρωποι που συκοφαντήθηκαν.
Ας αποφασίσει ο Κώστας Καραμανλής πότε έλεγε ψέματα. Τότε ή τώρα;
Δημήτρης Σούλτας (fb)
*Kαι το βίντεο για όσους θέλουν να δουν την πλήρη δήλωση του 2008Q)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου