Η διατροφική αξία της κολοκύθας
Είναι πλούσια πηγή βιταμινών,
μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για
τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα, το απόλυτο φθινοπωρινό
λαχανικό, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
Πηγή: http://www.clickatlife.gr
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.
Η διατροφική σύνθεση της κολοκύθας
Υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή: Οι κολοκύθες οφείλουν το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα τους στο υψηλό ποσοστό καροτενοειδών που περιέχουν. Τα καροτενοειδή αποτρέπουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα και να βοηθούν στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων λοιμώξεων. Επίσης, οι κολοκύθες είναι πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη που προστατεύουν τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν το σχηματισμό καταρράκτη και την εκφύλιση των ιστών των ματιών.
Πρωτεΐνη: Οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών. 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Το έλαιό τους έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοστερόλες ή φυτικά λιπαρά οξέα και η χημική σύνθεσή τους είναι η ίδια όπως η χοληστερόλη. Οι φυτοστερόλες μπορούν να αντικαταστήσουν τη χοληστερόλη στο σώμα και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Απαραίτητα λιπαρά οξέα: Οι σπόροι κολοκύθας είναι πλούσια πηγή των απαραίτητων λιπαρών οξέων που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες για την υγεία, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η αρθρίτιδα και ο καρκίνος και προωθούν την υγιή και όμορφη επιδερμίδα, τη βελτίωση της δύναμης του εγκεφάλου και άλλα οφέλη για την υγεία.
Βιταμίνη Α: Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α. Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να προωθήσει την υγεία των ματιών και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά.
Κάλιο και ψευδάργυρος: Η κολοκύθα έχει επίσης κάλιο και ψευδάργυρο. Οι μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή, πλούσια σε κάλιο, μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των καρδιαγγειακών παθήσεων και της υπέρτασης. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την οστική πυκνότητα, ιδιαίτερα για τα άτομα με κίνδυνο για οστεοπόρωση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προωθεί την αναπαραγωγική υγεία.
Ίνες: Η σάρκα της κολοκύθας είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες και περιέχει άφθονες ποσότητες εξαιρετικά σημαντικών διαιτητικών ινών. Είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα, η δυσπεψία κλπ. Η υψηλή ποσότητα ινών βοηθά επίσης στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης στο αίμα και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Οφέλη για την υγεία
Καλή για την επιδερμίδα: Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε καθώς και ο ψευδάργυρος στην κολοκύθα, την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Καταναλώστε ένα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και για να κρατάτε το δέρμα σας ενυδατωμένο.
Αποτρέπει το σχηματισμό πετρών στα νεφρά: Καταναλώστε 5 έως 10 γραμμάρια σπόρους κολοκύθας κάθε μέρα καθώς διεγείρουν τα νεφρά και εμποδίζουν τον σχηματισμό λίθων οξαλικού ασβεστίου.
Καταπολεμά την κατάθλιψη: Η σάρκα κολοκύθας περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στην καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη.
Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org
Με τόσα πολλά οφέλη για την υγεία, δεν αποτελεί κατάπληξη το ότι η κολοκύθα συμπεριλαμβάνεται στις «Υπερτροφές». Κρατήστε τη σάρκα και τους σπόρους της και χρησιμοποιήστε τα σε διάφορες συνταγές. Μπορείτε να τη συντηρήσετε έως και 6 μήνες, αφού το σκληρό της κέλυφος την κάνει ιδιαίτερα ανθεκτική.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου