Πέμπτη, Νοεμβρίου 19, 2015

Η μεγαλύτερη απειλή του σύγχρονου κόσμου το Ισλαμικό Κράτος

«Tο μεγάλο ερώτημα είναι ζωή ή θάνατος;»

Πασκάλ Μπρικνέρ*: Η μεγαλύτερη απειλή του σύγχρονου κόσμου το Ισλαμικό Κράτος

Ελισάβετ Σταμοπούλου

Πηγή: In.gr 

Πασκάλ Μπρικνέρ: Η μεγαλύτερη απειλή του σύγχρονου κόσμου το Ισλαμικό Κράτος
Ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, Πασκάλ Μπρικνέρ  

Βρίσκεται στην Ελλάδα με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι να έχουν στιγματίσει το λόγο και τη σκέψη του. Ο γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας, Πασκάλ Μπρικνέρ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του, «Ένας καλός γιος», στην Ελλάδα μίλησε για την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, για το θρησκευτικό φανατισμό, την προσχώρηση των νέων στο ISIS, αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γαλλία.

«Πρέπει να πολεμήσουμε τον κοινό εχθρό, να καταστρέψουμε τα τέρατα που γεννήθηκαν ανάμεσα σε Ιράκ και Συρία», ανέφερε για τους τζιχαντιστές και εξέφρασε ικανοποίησή για τις συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία.

Αναφερόμενος στο θρησκευτικό φανατισμό και στη δράση του Ισλαμικού Κράτους, μίλησε για την αφαίρεση πολλών νέων ζωών, με την ελευθερία και τη νιότη να γίνονται «αντικείμενο ζήλιας» του ISIS.

Κρούοντας τον κώδωνα του κίνδυνου για την εξτρεμιστική βία ανέφερε πως θέλει «να μας σκοτώσει όλους, να αφανίσει την ανθρωπότητα», ενώ έκανε λόγο για ένα μεγάλο ρίσκο που φέρνει η προσπάθεια προάσπισης της Δημοκρατίας. Με αναφορά στη διακυβέρνηση Τζορτζ Μπους του νεότερου, μίλησε για καταπάτηση βασικών αρχών της δημοκρατίας.

Καταδίκασε κινήσεις του παρελθόντος, χαιρέτισε όμως τα μέτρα που έλαβε ο Φρανσουά Ολάντ μετά το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου.

«Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου δημιουργούν αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν άνθρωποι διαφορετικών προελεύσεων να ζήσουν στην ίδια πόλη. Αλλάζει έτσι ο τρόπος της ζωής μας», δήλωσε στο in.gr ερωτηθείς για την πολυπολιτισμικότητα στη Γαλλία. «Μετά τις επιθέσεις πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με το κύμα μεταναστών και προσφύγων, δεν πρέπει να τους δεχόμαστε στα τυφλά. Αυτό όμως είναι πολύ άδικο για τους ανθρώπους αυτούς που αντιμετωπίζουν τόσα προβλήματα» συμπλήρωσε.

Τοποθετήθηκε και πάνω στην πιθανότητα έξαρσης του ρατσισμού, μετά τις επιθέσεις, λέγοντας πως η ξενοφοβία θα «είναι κυρίως το πρόβλημα, το να θέλουμε δηλαδή να ζήσουμε μακριά από τους ανθρώπους της Μέσης Ανατολής, παρόλο που επιθυμούν να έρθουν στην Ευρώπη γιατί είναι ένας χώρος ελευθεριών».

Επισήμανε το καθεστώς της σκληρής αστυνόμευσης που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο, μετά την επίθεση στα γραφεία του περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Υποστήριξε επίσης πώς η «σχέση» Γαλλίας - τρομοκρατίας κρατά πολλά χρόνια, ανασύροντας μνήμες από τον πόλεμο της Αλγερίας. «Ζούμε σε ένα συνεχές καθεστώς φόβου και ιδρώτα», ανέφερε σκιαγραφώντας την κατάσταση που επικρατεί στο Παρίσι. Κατέστησε, έτσι, σαφή τη σημασία της ασφάλειας που έχει εξελιχθεί σε νευραλγικό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού, με αρκετούς νέους να επιθυμούν τη συμμετοχή τους στο στρατό.

Η ύπαρξη δύο «κινημάτων»

«Είχαμε Αραβική Ανοιξη, έχουμε Αραβικό Χειμώνα» ανέφερε, ενώ έκανε λόγο για την ύπαρξη δύο κινημάτων. Από τη μια μεριά «βρίσκεται ο αραβικός κόσμος που προσπαθεί να κατακτήσει δικαιώματα και ελευθερίες, και από την άλλη το Ισλάμ που έρχεται αντιμέτωπο με το σύγχρονο κόσμο και προσπαθεί να μεταρρυθμιστεί απέναντι στη νεωτερικότητα της Δύσης».

Για τον Μπρικνέρ το Ισλαμικό Κράτος είναι το μεγαλύτερο «πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος κόσμος, από την Αργεντινή μέχρι την Κίνα».

Χωρίς να δηλώνει επιρρεπής σε θεωρίες συνωμοσίας, σημείωσε πως «κανείς δεν επωφελείται από την παρούσα κατάσταση. Οι Αμερικανοί δεν έχουν ανάγκη τη Μέση Ανατολή, ίσως όμως η Τουρκία να εκμεταλλεύεται λίγο την κατάσταση».

Ακόμη, ανέφερε ότι λένε πως «δεν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις. Εμείς μόνο τους τελευταίους μήνες κάναμε (παρέμβαση) στη Συρία που είναι ο πυρήνας των αναταραχών».

Η επίδραση του ISIS στην «εύθραυστη εφηβική ψυχολογία»

Στο θέμα του προσηλυτισμού των νέων γάλλων στο Ισλάμ, μίλησε για την ύπαρξη μεγάλης εβραϊκής και μουσουλμανικής κοινότητας στη χώρα, αλλά και επηρεασμένος από συζήτηση που είχε με ψυχίατρο έκανε μνεία στον τρόπο που επιδρά το Ισλαμικό Κράτος στην εύθραυστη εφηβική ψυχολογία.

«Δεν υπάρχουν πολλά ερωτήματα, αφού το μεγάλο ερώτημα είναι ''ζωή ή θάνατος;''». Οι ριζοσπαστικές ιδεολογίες, σημείωσε ακόμη, μοιάζουν τόσο ελκυστικές στους νέους που μέσω του Διαδικτύου πέφτουν συχνά στην «παγίδα» του Ισλαμικού Κράτους. Το ότι δεν χρειάζεται οι νέοι να βασανίζουν το μυαλό τους με πολλές σκέψεις και ερωτήματα, αφού οι ISIS δίνουν έτοιμες απαντήσεις, είναι ένα ακόμη εργαλείο με το οποίο επιτυγχάνεται η πειθώ, είπε.

Ο Πασκάλ Μπρικνέρ υπογράμμισε την κίνδυνο της ψευδαίσθησης που θέλει το Ισλαμικό Κράτος να δρα ως «χέρι του Θεού, κάτι που έκανε ο Χίτλερ και βρήκε μοιραία κατάληξη».

Να σημειωθεί ότι ο συγγραφέας βίωσε δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού ο πατέρας του ήταν νάζι ρατσιστής. Εξοργισμένος με αυτό, ευχόταν να πεθάνει ο πατέρας του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Μετά το θάνατό του όμως η οργή μετατράπηκε σε στοργή.

Το νέο του αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα «Ένας καλός γιος» κυκλοφόρησε στις αρχές Νοεμβρίου από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

*Πασκάλ Μπρυκνέρ - BiblioNet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Μάνος Χατζιδάκις στη Ρωμαϊκή Αγορά - 35 τραγούδια | 1947-1985

Μάνος Χατζιδάκις(1925-1994) 0:00:00 * 01. ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ [ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ]   0:03:13 * 02. ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ (ΚΑΘΕ ΚΗΠΟΣ ΕΧΕΙ) [ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚ...