Τα λάιτ αναψυκτικά σύμμαχος στον αγώνα με τη ζυγαριά
TVXS | 18 Νοε. 2015
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά ενισχύουν την προσπάθεια που καταβάλλουν παιδιά και ενήλικες για τον έλεγχο και την απώλεια βάρους.Νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Μπρίστολ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity» αναδεικνύει τα λάιτ αναψυκτικά σε σύμμαχο στο αδυνάτισμα και τη διατήρηση του σωματικού βάρους στο επιθυμητό επίπεδο, καθώς μειώνεται η πρόσληψη θερμίδων.
Οι ερευνητές καταλήγουν μάλιστα στο συμπέρασμα ότι η σχετική συζήτηση πρέπει να μετατοπιστεί από το πόσο «καλά» είναι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και να στραφεί στην αρτιότερη χρήση τους, σύμφωνα και με τα επιστημονικά πορίσματα, για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί παγκοσμίως στον τομέα της υγείας, όπως η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, της παχυσαρκίας.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη κρούσει τον κώδωνα στην Ελλάδα, καθώς τα Ελληνόπουλα είναι από τα πιο παχύσαρκα παιδιά στην ΕΕ.
Πιο αποτελεσματικά κι από το νερό
Τα λάιτ αναψυκτικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης μπορούν υπό προϋποθέσεις να αποβούν πιο αποτελεσματικά και από το νερό, καθώς είναι πολύ πιο εύκολη η αντικατάσταση των κανονικών αναψυκτικών με λάιτ από ό,τι μόνο με νερό.
Στις πλείστες των περιπτώσεων, πάντως, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης λάιτ αναψυκτικών στο σωματικό βάρος δεν διαφέρουν από την κατανάλωση νερού.
Μύθος ότι ανοίγουν την όρεξη
Η συγκεκριμένη μελέτη καταρρίπτει, επίσης, το μύθο που ήθελε τα λάιτ αναψυκτικά να ανοίγουν την όρεξη όσων τα προτιμούν και άρα να εξουδετερώνεται η ευεργετική επίδραση που έχουν στη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων.
Οι μετρήσεις που διεξήγαγε η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Πήτερ Ρότζερς σε παιδιά και ενήλικες άνδρες και γυναίκες όλων των σωματικών βαρών (αδύνατοι, υπέρβαροι, παχύσαρκοι) δεν εντόπισε κανένα στοιχείο που να συσχετίζει την κατανάλωση λάιτ αναψυκτικών με αυξημένη όρεξη.
**********
Λάιτ αναψυκτικά και αλάτι «χτυπούν» τους νεφρούς
Πηγή: tanea.gr, 22/9/2015
Δύο
ή περισσότερα αναψυκτικά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες διπλασιάζουν
τον κίνδυνο νεφρικής ανεπάρκειας, προειδοποιούν επιστήμονες του
νοσοκομείου Βrigham and Women στη Βοστώνη, μετά από μελέτη που
διεξήγαγαν σε 3.256 γυναίκες.
Η σύνδεση αυτή φάνηκε μάλιστα να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, όπως είναι η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και οι καρδιοπάθειες.
Αντιθέτως, τα αναψυκτικά που περιείχαν ζάχαρη και όχι υποκατάστατα ζάχαρης δεν επιδρούσαν αρνητικά στη νεφρική λειτουργία, όπως προέκυψε από τη μελέτη.
Η επικεφαλής των ερευνητών δρ Τζούλι Λιν σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την επίδραση της διατροφής στους νεφρούς.
Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, η μελέτη μας δείχνει ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων νατρίου και η κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνδέονται με ταχύτερους ρυθμούς φθίσης της νεφρικής λειτουργίας».
Όλες οι συμμετέχουσες στη μελέτη ανήκαν στην καυκάσια φυλή και ήταν σχετικώς προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι σαφές αν τα ευρήματα που προέκυψαν αφορούν και τους άνδρες ή άτομα άλλων φυλών.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της βιομηχανίας παρασκευής αναψυκτικών τόνισαν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ένα συνέδριο και δεν έχουν δημοσιευθεί επισήμως σε επιστημονικό έντυπο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν περάσει από αυστηρές διαδικασίες επιστημονικού ελέγχου.
Προσέθεσαν ότι είναι γνωστό πως οι δύο κύριες αιτίες χρόνιας νεφροπάθειας είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση και όχι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης.
Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο φάνηκε πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού συνδέεται επίσης με ταχεία μείωση της νεφρικής λειτουργίας.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Συνέδριο Νεφρολογίας που έγινε στο Σαν Ντιέγκο.
Πηγή: tanea.gr
Η σύνδεση αυτή φάνηκε μάλιστα να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη και άλλοι παράγοντες που συνδέονται με έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας, όπως είναι η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και οι καρδιοπάθειες.
Αντιθέτως, τα αναψυκτικά που περιείχαν ζάχαρη και όχι υποκατάστατα ζάχαρης δεν επιδρούσαν αρνητικά στη νεφρική λειτουργία, όπως προέκυψε από τη μελέτη.
Η επικεφαλής των ερευνητών δρ Τζούλι Λιν σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία σχετικά με την επίδραση της διατροφής στους νεφρούς.
Αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, η μελέτη μας δείχνει ότι η πρόσληψη υψηλών ποσοτήτων νατρίου και η κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνδέονται με ταχύτερους ρυθμούς φθίσης της νεφρικής λειτουργίας».
Όλες οι συμμετέχουσες στη μελέτη ανήκαν στην καυκάσια φυλή και ήταν σχετικώς προχωρημένης ηλικίας. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι σαφές αν τα ευρήματα που προέκυψαν αφορούν και τους άνδρες ή άτομα άλλων φυλών.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της βιομηχανίας παρασκευής αναψυκτικών τόνισαν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ένα συνέδριο και δεν έχουν δημοσιευθεί επισήμως σε επιστημονικό έντυπο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχουν περάσει από αυστηρές διαδικασίες επιστημονικού ελέγχου.
Προσέθεσαν ότι είναι γνωστό πως οι δύο κύριες αιτίες χρόνιας νεφροπάθειας είναι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση και όχι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης.
Σε άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο φάνηκε πως η υψηλή κατανάλωση αλατιού συνδέεται επίσης με ταχεία μείωση της νεφρικής λειτουργίας.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό Συνέδριο Νεφρολογίας που έγινε στο Σαν Ντιέγκο.
Πηγή: tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου