«Από τη στιγμή που αρχίζεις να δίνεις σημασία σε κάτι που είναι έξω από τον εαυτό σου, δεν σκέφτεσαι πώς φαίνεσαι, πώς νιώθεις, ξεχνάς οτιδήποτε "κάθεται" πάνω σου. Αρχίζεις να αντιμετωπίζεις τα πάντα με ολιστικό τρόπο. Ακούγεται κλισέ, αλλά εμένα η κηπουρική με έκανε να αλλάξω τη σχέση μου με τους ανθρώπους. Αγάπη, βοήθεια και συμπόνοια χρειάζεται, και τα βρίσκεις όλα. Η θέση του ανθρώπου δεν βρίσκεται στο κέντρο των πάντων. Όταν είσαι τόσο συγκεντρωμένος σε μια δουλειά που πρέπει να φέρεις εις πέρας, είτε να ξεχορταριάσεις, είτε να φυτέψεις είτε να κλαδέψεις κάτι, κάνεις έναν ιδιότυπο διαλογισμό. Έχω κατανοήσει, από τότε που ασχολούμαι με τη μεσογειακή κηπουρική, ότι όλα γύρω μας μεταξύ ανθρώπου και φύσης είναι μια σύγκρουση ενεργειών. Υπάρχει αρμονία, αλλά ο μέσος άνθρωπος δεν τη νιώθει ή δεν θέλει να τη νιώσει.Η Μεσόγειος είναι ιδανική για να ζει κανείς αν αποδεχθεί τις ιδιαιτερότητες του κλίματός της και συντονιστεί με αυτό. Με άλλα λόγια, πρέπει να δεχθούμε ότι κάνει ζέστη, ότι τα πάντα χρειάζονται νερό, ότι δεν πρέπει να πολεμάμε εναντίον αυτών των συνθηκών. Υπάρχει ποιότητα ζωής και η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια χώρα. Δεν μπορούμε να φανταστούμε καν τι μπορεί να προσφέρει η ελληνική γη. Δεν είναι μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά, είναι το σύνολο της βλάστησης και το φως. Ήμουν στο Βερολίνο τις προάλλες και παρόλο που είχε πολύ καλό καιρό, μόλις προσγειώθηκα στην Ελλάδα και είδα το εκθαμβωτικό και ζεστό φως, συνειδητοποίησα ότι αυτό δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Η θάλασσα, τα βουνά, η σύνθεση του τοπίου...»
Miyon Yoo και Isabel Sanders, επαγγελματίες κηπουροί στην Αθήνα
Ποιος είπε ότι η κηπουρική είναι μόνο για ηλικιωμένους; | LiFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου