Παρασκευή, Μαΐου 29, 2015

Oυκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

 
  • 1-2/6/2015-Διεθνές Συνέδριο: Lingue e Culture del Mediterraneo nel Dizionario / Langues et Cultures de la Méditerranée dans le Dictionnaire (Θεσσαλονίκη)

    Ημερομηνία εκδήλωσης: 
    Δευτέρα, Ιούνιος 1, 2015
    Θέμα εκδήλωσης: 
    " Lingue e Culture del Mediterraneo nel Dizionario / Langues et Cultures de la Méditerranée dans le Dictionnaire "
    Τόπος εκδήλωσης: 
    Electra Palace Hotel, Θεσσαλονίκη
    Το Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα: Lingue e Culture del Mediterraneo nel Dizionario / Langues et Cultures de la Méditerranée dans le Dictionnaire (Θεσσαλονίκη, Electra Palace Hotel, 1-2 Ιουνίου 2015).
    Σκοπός του Συνεδρίου είναι να παρουσιάσει τους προβληματισμούς της λεξικογραφικής έρευνας στις γλώσσες και στους πολιτισμούς της Μεσογείου στα δίγλωσσα, μονόγλωσσα και ειδικά λεξικά και κυρίως στα λεξικά της ιταλικής, της γαλλικής, της ελληνικής και της ισπανικής γλώσσας.
    Απευθύνεται σε ερευνητές και σε επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την επιστημονική έρευνα στο χώρο της λεξικογραφίας στις γλώσσες αυτές.
    Το Συνέδριο διοργανώνεται στο πλαίσιο των «Ιταλικών Ημερών των Λεξικών» που έχει θεσπίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπάρι (Ιταλία) Giovanni Dotoli και έχει εδραιωθεί σαν θεσμός.
    Πηγή: http: www.greek-language.gr
  • Εκδηλώσεις της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (28/5-12/6/15)

    Τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ίδρυσή της θα γιορτάσει η Ελληνική Λέσχη Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας με δύο κύκλους εκδηλώσεων. Ο πρώτος αρχίζει στις 28 Μαΐου, με κεντρικό τίτλο «Noir αφηγήσεις / λογοτεχνία - θέατρο - ραδιόφωνο - comics», και θα διαρκέσει ως τις 12 Ιουνίου.Πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο vima.gr (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=707618)
  • Εκδηλώσεις για τον Γιώργο Ιωάννου και τον Ανδρέα Κάλβο στο Πολύεδρο (29-30/5/15)

    Εκδηλώσεις στο Πολύεδρο (Κανακάρη 147, Πάτρα)
    Παρασκευή 29 Μαΐου 2015, 8:30 μ.μ.: αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου διοργανώνει ο σύνδεσμος Φιλολόγων στο Πολύεδρο με αφορμή τα τριάντα χρόνια από το θάνατό του.
    Θα μιλήσουν οι: Νάσος Βαγενάς, ποιητής – καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, Αναστάσης Βιστωνίτης, ποιητής – δοκιμιογράφος – δημοσιογράφος του Βήματος, Ελευθερία Κρούπη – Κολώνα, δρ. Φιλολογίας – σχολική σύμβουλος, Φάνης Δίπλας, ηθοποιός – σκηνοθέτης, διαβάζει κείμενο του Γ. Κοντού για τον Γ. Ιωάννου και η Νότα Μηλιώνη, φιλόλογος, αποσπάσματα από τα έργα του.
    Σάββατο 30 Μαΐου 2015, 1.00 μ.μ.: την «Αλληλογραφία» του Ανδρέα Κάλβου το νέο δίτομο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζει το Πολύεδρο.
    Θα μιλήσουν οι: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Ιστορικός, Νάσος Βαγενάς, ποιητής – καθηγητής Παν/μίου Αθηνών, και η Ελευθερία Κρούπη, φιλόλογος.
  • Διημερίδα "Γλώσσα, μαζική κουλτούρα και κριτικός γραμματισμός" (12-13/6/2015, Φλώρινα)

    Η διημερίδα με θέμα "Γλώσσα, μαζική κουλτούρα και κριτικός γραμματισμός" θα πραγματοποιηθεί στις 12-13 Ιουνίου 2015 στο μεγάλο αμφιθέατρο του κτιρίου της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα).
    Πρόκειται για τη διημερίδα διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος Θαλής (2011-2015) "Γλωσσική ποικιλότητα και γλωσσικές ιδεολογίες στα κείμενα μαζικής κουλτούρας", που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.

    Συνημμένα

    πρόγραμμα διημερίδας (12-13/6/2015) (pdf, 605KB)
  • Συνέδριο: Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: προκλήσεις και επαναπροσδιορισμοί (25-29/5/15)

    Η ∆ιεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας διοργανώνουν Συνέδριο με θέμα «Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: προκλήσεις και επαναπροσδιορισμοί».
    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 25 έως 29 Μαΐου 2015, στην Τεχνόπολη του ∆ήμου Αθηναίων και στο Μουσείο Ακρόπολης.
    Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Το πρόγραμμα του Συνεδρίου (pdf, 307KB)
  • Εκδήλωση για την Ισπανίδα ποιήτρια Αουρόρα Λούκε και παρουσίαση βιβλίου (26 & 29/5/15)

    To περιοδικό Φρέαρ και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνουν εκδήλωση γνωριμίας της Ισπανίδας ποιήτριας Αουρόρα Λούκε με το ελληνικό κοινό στη Βιβλιοθήκη «Χουάν Κάρλος Ονέτι» του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα (Μητροπόλεως 23), την Τρίτη 26 Μαΐου, στις 7.30 μ.μ.
    Ελληνίστρια, μεταφράστρια, εκδότρια και δημιουργός δραστήρια στον χώρο του πολιτισμού, η Αουρόρα Λούκε έχει εργαστεί ως καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, αρθρογραφεί, διηύθυνε επί πολλά χρόνια το Πολιτιστικό Κέντρο της Γενιάς του 27 στη Μάλαγα, διευθύνει την ποιητική σειρά «Cuadernos de Trinacria» μαζί με τον Χεσούς Αγουάδο και έχει ιδρύσει τις εκδόσεις «Narila».
    Η Αουρόρα Λούκε θα συναντηθεί με τους έλληνες ποιητές Γιώργο Γεωργούση, Σταμάτη Πολενάκη, Ελευθερία Κυρίτση και Δημήτρη Αγγελή, σε μια ποιητική βραδιά με αναγνώσεις ποιημάτων στα ισπανικά. Την ισπανίδα ποιήτρια θα παρουσιάσει η Χοσέφα Άλβαρεθ, ερευνήτρια και καθηγήτρια του Κολλεγίου Lemoyne, των Συρακουσών της Νέας Υόρκης, συγγραφέας του βιβλίου Η κλασική παράδοση στην ποίηση της Αουρόρα Λούκε. Την ανάγνωση των ποιημάτων θα συνοδεύσει ο κιθαρωδός Άγγελος Αγκυρανόπουλος, ο οποίος θα ερμηνεύσει συνθέσεις των Isaac Albéniz και Enrique Granados.
    Στα ελληνικά μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της Σύντροφοι του Ίκαρου (Γαβριηλίδης, 2015), σε μετάφραση Άννας Ποθητού και με πρόλογο του Θανάση Χατζόπουλου. Το βιβλίο θα παρουσιάσει την Παρασκευή 29 Μαΐου, στις 8.30 μ.μ., στο μπαρ Poems&Crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδη (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι) η Βιρχίνια Λόπεθ Ρέθιο. Θα προλογίσει ο Θανάσης Χατζόπουλος. Ποιήματα θα διαβάσει η συγγραφέας.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=707426)
  • Αναγόρευση του Mark Mazower ως επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Παν/μίου Αθηνών (3/6/15)

    Την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, ώρα 19.00, στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Mark Mazower καθηγητής στην έδρα Ιστορίας Ira D. Wallach στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, Η.Π.Α.
    Θα ακολουθήσει ομιλία του τιμωμένου καθηγητή με θέμα: «Thirty Years of Greek History: A Personal Perspective».
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.uoa.gr/anakoinoseis-kai-ekdhloseis/ekdhloseis-hmeride...
  • Εκπαιδευτικό παιχνίδι (6/6/2015, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γενεύης)

    Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων του, αλλά και της προσπάθειάς του για διδασκαλία και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στα ελληνόπουλα της Γενεύης, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Τέχνης Γενεύης διοργανώνει το Σάββατο 6 Ιουνίου 2015 και ώρα 10.30 το πρωί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γενεύης, το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Βρες την ελληνική λέξη».
    Πρόκειται για ένα παιχνίδι που γίνεται για πρώτη φορά και αφορά όλα τα παιδιά και εφήβους της Γενεύης και της ευρύτερης περιοχής από 5 έως και 18 ετών που μιλούν την ελληνική γλώσσα. Θέμα του παιχνιδιού είναι η εύρεση όλων των ζώων που ζουν στην Ελβετία και εκτίθενται ταριχευμένα στο ισόγειο του μεγαλύτερου μουσείου φυσικής ιστορίας της Ελβετίας και των οποίων το όνομα έχει ετυμολογική ρίζα στην ελληνική γλώσσα. Κεντρικός χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι η Φιλομήλα. Το παιχνίδι θα χωριστεί σε δύο φάσεις: στο διαγωνιστικό και στο ερευνητικό κομμάτι και η διάρκειά του δεν θα ξεπερνά τη μία ώρα.
    Η προετοιμασία του παιχνιδιού θα ξεκινήσει από το μάθημα της Τετάρτης 3 Ιουνίου, στο οποίο όλοι οι παίκτες (μαθητές και μη του Κέντρου) καλούνται να παρευρεθούν δωρεάν για την ολοκληρωμένη προετοιμασία τους.
    Το παιχνίδι φέρει την αιγίδα του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας και την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, επίσημου φορέα των εξετάσεων πιστοποίησης της επάρκειας ελληνομάθειας ανά τον Κόσμο.
    Για περισσότερες πληροφορίες: http://kentroglossatexni.com/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%BC%CE%B...

    Συνημμένα

    πρόσκληση στο παιχνίδι (pdf, 439KB)
  • Λογοτεχνικά βραβεία για παιδιά του περιοδικού Αναγνώστης 2015

    Η Κριτική Επιτροπή των Βραβείων για τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2015 του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο «Ο Αναγνώστης» ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των υποψήφιων λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά. Τα βραβεία θα ανακοινωθούν και θα απονεμηθούν την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015, στις 8.00 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
    Tην κριτική επιτροπή του «Αναγνώστη» αποτελούν οι: Αγγελική Αθανασοπούλου, βιβλιοθηκονόμος, Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια, Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός βιβλίων για παιδιά, Βασίλης Παπαθεοδώρου, συγγραφέας, Δημήτρης Χαλκιόπουλος, γραφίστας, σχεδιαστής οπτικής επικοινωνίας.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=705900)
  • Διεθνή συνέδρια για τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους και το αρχαίο ελληνικό επίγραμμα (Μάιος 2015, Θεσσαλονίκη-ΚΕΓ)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνει δύο διεθνή συνέδρια στη Θεσσαλονίκη,
    στο πλαίσιο του έργου «Διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής με κομβική ιστορική σημασία για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013»), που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο) και από εθνικούς πόρους.
    10-13 Μαΐου 2015: Διεθνές Συνέδριο «Ο γλωσσικός χάρτης της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας κατά την αρχαιότητα» / The Linguistic Map of Central and Northern Greece in Antiquity
    Θεσσαλονίκη (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ).
    29-31 Μαΐου 2015: Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με τον Τομέα Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ διοργανώνει το 9o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία με θέμα: «Διάλεκτος, έκφραση και ύφος στο αρχαίο ελληνικό λογοτεχνικό και μνημειακό επίγραμμα»
    9th Trends in Classics: Thessaloniki International Conference on Greek Epigram
    Dialect, Diction and Style in Greek Literary and Inscribed Epigram
    Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ).
    Τα συνέδρια θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.
    Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής: http://ancdialects.greeklanguage.gr/conferences
  • Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδ. Αναγνώστης

    Η κριτική επιτροπή του ηλεκτρονικού λογοτεχνικού περιοδικού «O Αναγνώστης» ανακοίνωσε τις λίστες των υποψηφίων βιβλίων για τα Λογοτεχνικά Βραβεία 2015.
    Οι λίστες των υποψηφίων λογοτεχνικών βιβλίων για παιδιά θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Η τελετή ανακοίνωσης και απονομής των Βραβείων θα γίνει στις 4 Ιουνίου 2015, Πέμπτη, στις 8.00 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=703741)
  • Συνέδριο: Επανεξετάζοντας τη Σχέση Γλώσσας, Ετερότητας και Εκπαίδευσης / Rethinking Language, Diversity and Education (28-31/5/15)

    Στις 28-31 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο "Επανεξετάζοντας τη Σχέση Γλώσσας, Ετερότητας και Εκπαίδευσης / Rethinking Language, Diversity and Education". Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο,προς τιμή των Μιχάλη Δαμανάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Jim Cummins, Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
    Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού το Πανεπιστήμιο του Τορόντο / Καναδάς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
    Σημαντικές ημερομηνίες: Περίληψη: 15 Μαρτίου 2015, Αποδοχή: 15 Απριλίου 2015
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://rlde.aegean.gr/ocs/index.php/RLDE/RLDE
  • Προκήρυξη Βραβείου

    Στις 28-31 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο "Επανεξετάζοντας τη Σχέση Γλώσσας, Ετερότητας και Εκπαίδευσης / Rethinking Language, Diversity and Education". Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο,προς τιμή των Μιχάλη Δαμανάκη, Πανεπιστήμιο Κρήτης και Jim Cummins, Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
    Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει από κοινού το Πανεπιστήμιο του Τορόντο / Καναδάς και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης.
    Σημαντικές ημερομηνίες: Περίληψη: 15 Μαρτίου 2015, Αποδοχή: 15 Απριλίου 2015
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://rlde.aegean.gr/ocs/index.php/RLDE/RLDE
  • Εκδηλώσεις της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (22-31/5/15)

    Συνημμένα

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (pdf, 411KB)
  • Διάλεξη Στ. Παπασταθόπουλου: Πρώτα μαθαίνουμε να τραγουδάμε μετά να μιλάμε: για τη συγκινησιακή μουσικότητα της αλληλόδρασης (29/5/15)

    Την Παρασκευή 29 Μαΐου 2015 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Λέκτορα του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Στάθη Παπασταθόπουλου με θέμα: Πρώτα μαθαίνουμε να τραγουδάμε μετά να μιλάμε: για τη συγκινησιακή μουσικότητα της αλληλόδρασης. Η διάλεξη θα γίνει στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.uoi.gr/gr/events/extended.php?post_id=7212
  • Σεμινάρια αυτομόρφωσης από τον Σύλλογο Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (31/5/15)

    Για τη δουλειά του μεταφραστή στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μιλήσει ο Νίκος Σαραντάκος στο Σεμινάριο Αυτομόρφωσης του Συλλόγου Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 31 Μαΐου 2015, στις 7 μ.μ.
    Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά σε κάθε μεταφραστή (μέλος του Συλλόγου ή μη) που επιθυμεί να μοιραστεί με νέους και παλιούς συναδέλφους την πείρα του, τους προβληματισμούς του, τα ερωτήματά του, να μιλήσει για τη μεθοδολογία που ακολουθεί, να περιγράψει τα λάθη που έχει κάνει ή έχει αποφύγει. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και γίνονται στα γραφεία του Συλλόγου (Μαυρικίου 8, Νεάπολη Εξαρχείων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΝΝΕΑ ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

 Χρήστος Μουχάγιερ ΕΝΝΕΑ  ΧΑΪΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ     Σκίτσο του Λατούφ για τη δράση του Νετανιάχου  στην Παλαιστίνη (2014)  1. Ο...