Σάββατο, Νοεμβρίου 01, 2014

Η Ελλάδα βουλιάζει από τους καραγκιόζηδες που μας κυβερνανε

Η περικοπή στην «Αριστεία» αφήνει εκτεθειμένους τους ερευνητές




 

«Πολλοί ανέλαβαν δύσκολα έργα, που απαιτούν προσλήψεις προσωπικού, επιτόπιες έρευνες, αγορά εξοπλισμού».

«Το κράτος αντιμετωπίζει τους ερευνητές σαν απατεώνες, αφού ουσιαστικά τους λέει: Συμφωνήσαμε για περισσότερα, αλλά η δουλειά που αναλάβατε γίνεται με λιγότερα». Οργισμένη είναι η αντίδραση της καθηγήτριας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Κλέας Κατσουγιάννη, η οποία αποτυπώνει τις αντιδράσεις όλης της ερευνητικής κοινότητας για την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) να «κουρέψει» το πρόγραμμα «Αριστεία», ζητώντας από ΑΕΙ και ερευνητικά κέντρα να αθετήσουν συμβατικές τους υποχρεώσεις.

«Στην αρχή της κρίσης η ηγεσία της ΓΓΕΤ είχε δηλώσει ότι θα επιδιώξει ένα σταθερό πλαίσιο ανάπτυξης της έρευνας, προκηρύσσοντας ανά τακτά και προγραμματισμένα χρονικά διαστήματα προσκλήσεις ερευνητικών προγραμμάτων και αξιολογώντας τις προτάσεις αξιοκρατικά με το διεθνώς αποδεκτό σύστημα κριτών. Ετσι προκηρύχθηκαν τα προγράμματα ΘΑΛΗΣ και ΑΡΙΣΤΕΙΑ Ι και ΙΙ και η ενίσχυση των μεταδιδακτόρων. Η προσπάθεια ήταν πραγματικά μεγάλη και η ανταπόκριση των ερευνητών τεράστια. Οι δυσκολίες στην υλοποίηση της διαδικασίας κρίσης και τη διαχείριση των προγραμμάτων ήταν απίστευτες, αλλά αισιοδοξούσαμε ότι κάτι πάει να αλλάξει και ότι ίσως γίνουμε κανονική ευρωπαϊκή χώρα στα θέματα χρηματοδότησης της έρευνας», λέει στην «Κ» η κ. Κατσουγιάννη.


Βέβαια, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. «Το τελευταίο χτύπημα δόθηκε πρόσφατα: Στα προγράμματα που είχαν εγκριθεί και εισέρχονται πλέον στον τρίτο και τέταρτο χρόνο υλοποίησης, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μειώσει αναδρομικά τον προϋπολογισμό κατά 10%, χωρίς μάλιστα να δέχεται και προσαρμογή του προγράμματος! Απαιτεί, δηλαδή, να γίνουν τα ήδη υποχρηματοδοτημένα προγράμματα, όπως ακριβώς είχαν εγκριθεί, αλλά με 10% μείωση προϋπολογισμού», αναφέρει η ίδια. Ομως, οι ερευνητές παραμένουν εκτεθειμένοι. «Πολλοί ανέλαβαν δύσκολα έργα που απαιτούν προσλήψεις προσωπικού, επιτόπιες έρευνες, αγορά εξοπλισμού, αναλώσιμα εργαστηρίων. Και ποια είναι η απάντηση της πολιτείας; Μια οριζόντια περικοπή 10% σε όλα τα προγράμματα, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς εξήγηση, ενώ δεν φροντίζει καν για αναπροσαρμογή του ερευνητικού σχεδίου», προσθέτει η κ. Κατσουγιάννη, τονίζοντας μία ιδιαίτερη πτυχή του ζητήματος: «Τα χρήματα για τα ερευνητικά προγράμματα είναι από τα ΕΣΠΑ με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 95% και ελληνική 5%. Γνωρίζουν άραγε οι Ευρωπαίοι τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων; Στα 34 έτη που υπηρετώ το ΕΚΠΑ έχω κυρίως λάβει επιχορηγήσεις μέσω ανταγωνιστικών προκηρύξεων από την Ε.Ε. και άλλους διεθνείς φορείς. Ποτέ δεν υπήρξε περίπτωση, έστω υποψία, ότι μπορεί να μειωθεί ο προϋπολογισμός ενός έργου αυθαίρετα μετά την υπογραφή του συμβολαίου. Το υπουργείο Παιδείας και η ΓΓΕΤ διεκδικούν παγκόσμια πρώτη!».
Έντυπη έκδοση της Καθημερινής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Vincenzo Capezzuto "Twas within a furlong of Edinborough town"/Ήταν σε απόσταση αναπνοής από το Εδιμβούργο /(L'Arpeggiata)

From the CD Music for a While - Improvisations on Purcell (Erato/Warner Classics) 'Twas within a furlong z605/2 from The Mock Marriage, ...