Τρίτη, Ιουνίου 24, 2014

Εδώ τα εκλεκτά φιλέτα!



 
Όχι στο ξεπούλημα και της νέας παραλίας
της Θεσσαλονίκης!

Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ παρά τη λαϊκή αποδοκιμασία που υπέστη στις πρόσφατες τις εκλογές, προωθεί ακάθεκτη τα εγκληματικά  της σχέδια για τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και για την καταστροφή-παράδοση  των αιγιαλών της χώρας στα επιχειρηματικά συμφέροντα, με το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο για την «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας».
Το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ, περιφρονώντας το νομικό και πολεοδομικό ιστορικό των εκτάσεων και κτισμάτων στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, τη βγάζει στο σφυρί, τσαλακώνοντας κάθε έννοια δικαίου αλλά και παράδοσης.
Η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από τη δεκαετία του 1960 με συνεχείς επιχωματώσεις, «θύματα» των οποίων έπεσαν και οι εγκαταστάσεις των  ναυταθλητικών ομίλων. Έτσι, εκτός από τις παλιές του ΙΟΘ που διασώθηκαν και λειτουργούν πλέον ως ταβέρνα στη δεξιά πλευρά της Λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι νέες εγκαταστάσεις του ΟΦΘ και του ΙΟΘ χτίστηκαν με τις αντίστοιχες προβλήτες τους πάνω στο νέο θαλάσσιο μέτωπο.
Όμως, εκτός από τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις που προβλέπονταν, οι διοικήσεις των συλλόγων έχτισαν και σιγά σιγά επέκτειναν κτίρια εστίασης ή διασκέδασης, πάνω στο κύμα (π.χ. το «Μπάγκαλοου Χουάιτ»), παραβιάζοντας ακόμη και δικαστικές αποφάσεις.
Οι σύλλογοι, προβάλλοντας την ανάγκη επιβίωσής τους μέσω της οικονομικής εκμετάλλευσης αυτών των κτισμάτων, εξασφάλισαν τη «νομιμοποίησή» τους από την Πολιτεία,  η οποία τώρα, στη «μνημονιακή» έκδοσή της, δεν διστάζει να βγάλει στο σφυρί τα αυθαίρετα κτίσματα που, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, έπρεπε να κατεδαφιστούν!
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει το δικό του σκάνδαλο στην ίδια περίπου περιοχή, δηλαδή το τσιμεντένιο δήθεν αναψυκτήριο που εξελίχτηκε σε πολυδύναμο κέντρο διασκέδασης, παραπλεύρως του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς. Η σημερινή διοίκηση του δήμου παρά τις υποσχέσεις της να το κατεδαφίσει, προχώρησε και σε  κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των ιδιωτών που το εκμεταλλεύονται, ενώ ουδέποτε αμφισβήτησε τα επί του κύματος αυθαίρετα κτίσματα.
Η «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στα όσα το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει και η διοίκηση Μπουτάρη θεωρεί «αδιανόητα», ζητώντας απλώς «πλήρη ενημέρωση για τα ακίνητα που θέλει να αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, πέραν του ΟΛΘ και της ΕΥΑΘ -ξέχασε τη ΔΕΘ- που θέλει να ιδιωτικοποήσει», ενώ ήδη ετοιμάζεται να του υποβάλει «ολοκληρωμένη μελέτη-σχέδιο ανάπτυξης δραστηριοτήτων στο Θερμαϊκό, ώστε να γίνει ζωντανός (;) κόλπος». Όσο για τις υποσχέσεις της διοίκησης Μπουτάρη ότι θα θέσει τις παραπάνω προτάσεις της σε δημόσια διαβούλευση και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ελπίζουμε να μην επαναληφθεί η ίδια ιστορία με το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης», για το οποίο κατέθεσε στη Βουλή τις «απόψεις» της ερήμην του ΔΣΘ, ενώ όφειλε να προχωρήσει στην έκτακτη σύγκλησή του, όπως ζήτησε η παράταξή μας.  
Η «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη» απαιτεί τώρα, και όχι αφού συντελεστεί το έγκλημα, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αντί να διεκδικεί την «κυριότητα» της παραλίας για να την «αξιοποιήσει» σύμφωνα με τα δικά της σχέδια, να απαιτήσει την αποκατάσταση της νομιμότητας για όσα κτίρια ανεγέρθηκαν σε χώρους αναψυχής. Μόνο με αυτό τον όρο μπορεί να έρθει σε όποια συζήτηση με την κεντρική κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ και όχι φυσικά για να παζαρέψει την πώληση δημόσιων χώρων που καλύπτουν ανάγκες άθλησης των νέων και αναψυχής των μεγαλύτερων. Φυσικά αυτό το αποφεύγει η κυβέρνηση, αφού ο στόχος της είναι η ιδιοποίηση χώρων με αυθαίρετα κτίρια και η πώληση σε ιδιώτες για να ανανεώσουν, επεκτείνουν και ολοκληρώσουν την παρανομία, χτίζοντας σε όλο το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης.
Η πλειοψηφία του Δήμου Θεσσαλονίκης θα έχει καίρια ευθύνη για την καταστροφή από τους ασύδοτους και αδηφάγους ιδιώτες της μοναδικής δωρεάν διασκέδασης που απέμεινε στους Θεσσαλονικείς, δηλαδή της βόλτας δίπλα στη θάλασσα.
Το «κοινό μέτωπο» για να αποτραπεί το ξεπούλημα των 19 στρεμμάτων της νέας παραλίας, δεν μπορεί να συγκροτηθεί με τα «μνημόνια συνεργασίας» που επιδιώκει η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης με διάφορους φορείς, αλλά με την αγωνιστική κινητοποίηση του λαού της πόλης, που παλιότερα ακύρωσε τη διαβόητη «υποθαλάσσια αρτηρία» και πρόσφατα είπε ένα αποστομωτικό ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, με τη σαρωτική του συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

 «Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη»

Δεν υπάρχουν σχόλια: