Κυριακή, Δεκεμβρίου 19, 2010

Η (ΑΝΤΟΠΑΡΙΣΤΗ) ΑΤΑΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


 ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ 
Α ΛΑ 
ΙΣΠΑΝΙΚΑ
ΚΑΙ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ...

Του Ζήση Καραβά/ 
Το Βήμα, 17-12-2010


Το μέγα σκάνδαλο ντόπινγκ που συγκλονίζει την Ισπανία- και όχι μόνο- προσφέρεται για κάποιες συγκρίσεις με τα καθ΄ ημάς που δείχνουν πόσο ασθενικά- ου μην και ανύπαρκτα- είναι τα ελληνικά ανακλαστικά απέναντι στη μάστιγα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών στον χώρο του αθλητισμού.

Ας δούμε πρώτα εν τάχει την πρόσφατη επιχείρηση αντιντόπινγκ α λα ισπανικά. Οπως αποκάλυψε ο Τύπος της χώρας, κατόπιν εντολής του Ειρηνοδικείου της Μαδρίτης και σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε ταυτόχρονα σε Μαδρίτη, Παλένσια, Αλικάντε, Λας Πάλμας κ.ά., έπειτα από εφόδους-έρευνες που έγιναν σε σπίτια και σε γραφεία επιχειρήσεων συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν τουλάχιστον 14 άτομα (πρωταθλητές, προπονητές, γιατροί, παράγοντες), όχι μόνο για χρήση αλλά και για διακίνηση ουσιών ντόπινγκ.

Ανάμεσά τους η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 3.000 μ. στιπλ το 2009 στο Βερολίνο Μάρτα Ντομίνγκεθ, η οποία αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με διακίνηση απαγορευμένων ουσιών, όπως κατηγορείται. Να σημειωθεί πάντως ότι αν και το σκάνδαλο ντόπινγκ έχει συγκλονίσει όλο τον αθλητικό κόσμο, ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας στίβου (RFΕΑ) Χοσέ Μαρία Οντριοθόλα δηλώνει πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί μολονότι κάποιοι εκ των συλληφθέντων (ως ύποπτοι για διακίνηση παράνομων ουσιών) διατηρούσαν απευθείας επαφές με την ομοσπονδία. Ο σενιόρ Οντριοθόλα αρκέστηκε να λεονταρίσει λέγοντας ότι απέπεμψε άμεσα από τη θέση της αντιπροέδρου της RFΕΑ την 35χρονη Ντομίνγκεθ η οποία έχει σταματήσει την ενεργό δράση όντας έγκυος, ενώ διατυμπάνισε ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα όλοι όσοι κατηγορούνται και έχουν οποιασδήποτε μορφής σχέση με την ομοσπονδία.

Τα παραπάνω εν συντομία- και μέχρι στιγμής πάντα, τουτέστιν αρχές της περασμένης εβδομάδας- για τα τεκταινόμενα στην Ισπανία. Ας έρθουμε όμως τώρα στη σύγκριση με τα ημέτερα οσάκις προκύπτει θέμα- και μάλιστα μείζον- με κρούσματα ντόπινγκ, ακόμη και μαζικά όπως συνέβη με την άρση βαρών την άνοιξη του 2008, που διασύρουν διεθνώς τη χώρα. Κατ΄ αρχάς να πούμε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η αντιντόπινγκ επιχείρηση α λα ισπανικά οργανώθηκε και εκτελέστηκε από την αστυνομία κατόπιν δικαστικής εντολής. Φαντάζεται κανείς ότι θα μπορούσε εδώ να συμβεί κάτι ανάλογο; Και δεν μιλάμε για πιο προχωρημένα πράγματα, όπως π.χ. να υπήρχε ένα ειδικό διωκτικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ. για τους παρανόμους της ντόπας! Εδώ ο αντιντόπινγκ έλεγχος- στην όποια στοιχειώδη εφαρμογή του- επαφίεται στις αθλητικές ομοσπονδίες, ενώ το θεσμικό όργανο ΕΣΚΑΝ (Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Ντόπινγκ) με τα σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και στελέχωσης που αντιμετωπίζει έχει υποβαθμιστεί και κινδυνεύει να καταλήξει σε υπηρεσία δειγματοληψίας...

Εδώ έχει στοιχειώσει για χρόνια το ποινικό σκέλος καραμπινάτων υποθέσεων ντόπινγκ made in Greece, που αναβάλλονται και ξαναναβάλλονται και ξανά μανά αναβάλλονται (ώσπου να παραγραφούν;), με πιο κραυγαλέα τη θλιβερή υπόθεση των Κεντέρη- ΘάνουΤζέκου στο θρίλερ της 12ης Αυγούστου 2004 και εκείνο το περιβόητο τροχαίο«μαϊμού»- όπως χαρακτηρίστηκε από τις αρχές κατά το στάδιο της ανακριτικής προδικασίας-, που αισίως έχει αναβληθεί έξι φορές!

Εν συγκρίσει με τα ημέτερα πάντα, ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση και εντύπωση προκαλεί το ότι 61 εν ενεργεία πρωταθλητές/τριες του ισπανικού στίβου, μέλη της εθνικής ομάδας, υπέγραψαν κοινή δήλωση εκφράζοντας την απαίτησή τους για μηδενική ανοχή απέναντι στο ντόπινγκ. «Νομίζουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για την ολοκληρωτική απαλοιφή του ντόπινγκ από τον ισπανικόαθλητισμό» τονίζουν προσθέτοντας ότι «οι απατεώνες είχαν επωφεληθεί από μια ατιμωρησία εξωφρενική για τους υπόλοιπους αθλητές».
Διανοείται κανείς να συμβεί αυτό εδώ; Αφού οι πρώτοι και καλύτεροι που σπεύδουν να διακηρύξουν την καθαρότητα των ντοπαρισμένων είναι συναθλητές τους! Πώς; Μηρυκάζοντας μαζί με τις θεωρίες συνωμοσίας για τους κακούς ξένους που κυνηγούν τα γενναία ελληνόπουλα με το ανεπανάληπτο αθλητικό DΝΑ τους και την καραμέλα της δολιοφθοράς!.. Από ποιον/ους; Δεν αισχύνονται να (μας) λένε τη μια για το άγνωστο... χέρι-ρομπότ που κάτι ληγμένο έριξε στην πορτοκαλάδα του αρσιβαρίστα Λεωνίδα Σαμπάνη... Την άλλη, για τους... φαντομάδες που μπήκαν από το χαλασμένο παραθυρόφυλλο στη σουίτα της Φανής Χαλκιά στους ξενώνες του Αγίου Κοσμά και έριξαν την επάρατη τοξική αναβολική ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3) στα μπουκαλάκια με τα συμπληρώματα διατροφής...

Στην καλύτερη περίπτωση, όπως συνέβη με τον εφιάλτη της ομαδικής ντόπας 11 αρσιβαριστών της εθνικής ομάδας που ρεζίλεψε παγκοσμίως τον ελληνικό αθλητισμό, ότι έγινε κάποιο λάθος καθώς παραγγέλθηκαν σε εταιρεία στη Σανγκάη αμινοξέα αλλά από λάθος μιας κινέζας υπαλλήλου Σου Λι εστάλησαν παρτίδες σκευασμάτων με την επάρατη Μ3!

Συμπέρασμα για την αντιμετώπιση του ντόπινγκ α λα ελληνικά; Ενώ γίνεται της ντόπας το κάγκελο, ουσιαστικά η απάντηση στην πράξη είναι: φασκελοκουκούλωστα!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καναδή ακτιβίστρια προς Μητσοτάκη: «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, έχετε το αίμα 14.000 παιδιών από την Παλαιστίνη στα χέρια σας. Πώς μπορείτε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέπτη; Το Ισραήλ είναι τρομοκρατικό κράτος»

  Με μια ακτιβίστρια υπέρ της Παλαιστίνης βρέθηκε αντιμέτωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Καναδά, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα...