Σάββατο, Μαρτίου 15, 2008

Μεγάλο "ψαλίδι" στις θέσεις για κεντρικά πανεπιστήμια


Ελλάδα
Μεγάλο "ψαλίδι" στις θέσεις για κεντρικά πανεπιστήμια

Το ψαλίδι που αφαίρεσε θέσεις από όλα τα κεντρικά πανεπιστήμια και μαζί τις προσδοκίες για εισαγωγή στις δημοφιλείς και υψηλόβαθμες σχολές εμφάνισε ο υπουργός Παιδείας στους υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών. ΄Οπως αναφέρει η Ελευθεροτυπία (13/3/2008), η άνοδος των βάσεων στις δύσκολες σχολές και η ευχέρεια εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας καταδεικνύουν τη στρατηγική που έχει επιλέξει το ΥΠΕΠΘ με στόχο την αποσυμφόρηση του κέντρου - την ενίσχυση αντίστοιχα της περιφέρειας.

Η αύξηση των θέσεων στα περιφερειακά ιδρύματα που επιχειρείται ενδέχεται να προκαλέσει και αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης εξαιτίας της διαφαινόμενης εσωτερικής μετανάστευσης. Από την άλλη, σκληρότερος αναμένεται ο ανταγωνισμός για τις σχολές του κέντρου... Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας κατά την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων, διατίθενται συνολικά 86.736 θέσεις. Από αυτές:

* Οι 70.701 θέσεις αντιστοιχούν στις 94.600 υποψηφίων της κατηγορίας του 90% (φετινοί τελειόφοιτοι και απόφοιτοι προηγούμενων ετών που θα διαγωνιστούν στις εξετάσεις).
* Οι 8.628 θέσεις αναλογούν στις 17.000 υποψηφίων του 10% (απόφοιτοι παλαιότερων ετών που διεκδικούν την εισαγωγή τους χωρίς εξετάσεις).
* Οι 6.656 θέσεις αναλογούν στους 30.000 τελειοφοίτους των ΤΕΕ - ΕΠΑΛ και αποφοίτους προηγούμενων ετών.
* Οι 461 θέσεις στους 3.500 αποφοίτους των εσπερινών ΤΕΕ που διεκδικούν το 1% των θέσεων σε ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ, Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης και Σχολές των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού.
* Οι 879 θέσεις διατίθενται, τέλος, καθ' υπέρβασιν, στους αποφοίτους των Εσπερινών γενικών Λυκείων.

Παρά την αύξηση που φαίνεται ότι έχει δοθεί στον αριθμό εισακτέων (2.000 για ΑΕΙ και 2.000 για ΤΕΙ), φέτος, η αναλογία υποψηφίων και εισαγομένων δεν μεταβάλλεται ιδιαίτερα καθώς το «κέρδος» είναι μικρό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, υπολογίζεται ότι φέτος θα μείνουν εκτός των σχολών της Ανώτατης Εκπαίδευσης 58.364 υποψήφιοι, καθώς για 145.100 υποψηφίους οι διαθέσιμες θέσεις είναι 86.736. Συνεπώς, το ποσοστό των εισαγομένων υπολογίζεται σε 60%, ενώ πέρυσι ήταν 57%.

Αναλυτικά:

* Στα ΑΕΙ φέτος δόθηκαν 2.010 θέσεις περισσότερες (από 37.200 φέτος 39.210). Ολες προσφέρθηκαν στα 11 περιφερειακά ιδρύματα τα οποία δέχθηκαν και τις 2.000 που ανακατανεμήθηκαν ή για την ακρίβεια «αφαιρέθηκαν» από τα κεντρικά ΑΕΙ στη βάση της αποκέντρωσης.
Τις περισσότερες θέσεις πήραν τα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων (720), Δημοκρίτειο (695), Πάτρας (680), Κρήτης (550), Αιγαίου (485). Αντίθετα, η μεγαλύτερη μείωση έγινε στα δύο μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας, Αριστοτέλειο και Πανεπιστήμιο Αθηνών (-730 και -650 θέσεις αντιστοίχως).
* Στα ΤΕΙ, η αύξηση στην περιφέρεια δεν προϋποθέτει και μείωση στο κέντρο. Επιλέχθηκε η διατήρηση των διαθέσιμων θέσεων στα κεντρικά (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά). Αυτό δεν εμπόδισε την αύξηση των θέσεων στα περιφερειακά, έστω κι αν το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο καθώς είναι πάντα μεγάλος ο αριθμός των κενών θέσεων στα Τεχνολογικά Ιδρύματα της περιφέρειας. Μεγαλύτερη αύξηση δέχθηκαν το ΤΕΙ Ηπείρου (+ 410 θέσεις), το οποίο μαζί με το ΤΕΙ Χαλκίδας (+ 345) αποτελούν χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφού ευεργετήθηκαν σύσσωμα, αλλά και τα ΤΕΙ Λάρισας και Δυτ. Μακεδονίας με εντυπωσιακή αύξηση (350 και 320 θέσεις αντιστοίχως).
* Το «ψαλίδι» στα κεντρικά Ανώτατα Ιδρύματα δεν επηρέασε τις πλέον υψηλόβαθμες σχολές. Δεν «πείραξε» καθόλου το Παιδαγωγικό Αθήνας, μείωσε ελάχιστα το Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης (-20), δεν παρενέβη σε Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μείωσε όχι δραστικά τις θέσεις σε Νομική Αθήνας και Θεσσαλονίκης (-45 και -50 αντίστοιχα).

Παρ' όλα αυτά, στις αντίστοιχες περιφερειακές σχολές εμφανίστηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Για παράδειγμα, η Νομική και το Παιδαγωγικό του Δημοκριτείου είναι με απόσταση οι πιο ευνοημένες (150 περισσότερες θέσεις η πρώτη, 120 το δεύτερο) σχολές. Δέχτηκαν αύξηση πολλαπλάσια του μέσου όρου που ίσχυσε για το σύνολο των περιφερειακών σχολών. Πλην των εξαιρέσεων αυτών, η ανώτατη αύξηση δεν ξεπέρασε τις 50 με 60 θέσεις.

Η μείωση των θέσεων αφορά όλα τα κεντρικά ιδρύματα και τη συντριπτική πλειονότητα των τμημάτων τους. Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε σύνολο 33 τμημάτων, ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε μόνο στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας (κατά 30 θέσεις) και δεν μειώθηκε σε έξι (Θεολογίας, Τουρκικών Σπουδών, Ιατρικής, Οδοντιατρικής, Παιδαγωγικό, Θεατρικών Σπουδών) σχολές.

Στο ΕΜΠ από τα εννέα τμήματα, μείωση δέχθηκαν τα έξι. Από τα 41 τμήματα του ΑΠΘ, οι θέσεις μειώθηκαν στα 33. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πειραιώς δέχθηκαν μείωση σε όλα τα τμήματά τους (έχει οχτώ τμήματα το ένα, εννέα το δεύτερο), ενώ το Πάντειο στα οχτώ από τα εννέα του τμήματα. Από την άλλη, προσφέρθηκε αύξηση σε όλα τα τμήματα όλων των περιφερειακών ιδρυμάτων.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα ΤΕΙ. Ολα τα ιδρύματα της περιφέρειας ενισχύθηκαν. Περισσότερο όσα αντιμετώπιζαν πρόβλημα επιβίωσης με μονοψήφιους και διψήφιους αριθμούς σπουδαστών.

Οι φετινές πανελλαδικές θα διεξαχθούν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2008.

Για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είπε ο κ. Στυλιανίδης στη Θεσσαλονίκη ότι «ενώ ήταν 7,8 στους δέκα επιτυχόντες, τώρα η αναλογία φτάνει τους εννιά στους δέκα» και τόνισε πως «στόχος είναι η αποδέσμευση του Λυκείου από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτι που όμως δεν πρόκειται να γίνει στην τρέχουσα κυβερνητική περίοδο».
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ATZENTA : Aύριο Σάββατο 30 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη

  Τι θα γίνει στο Περιπατητικό Συνέδριο του Αναγνώστη ...