Πέμπτη, Μαρτίου 20, 2008

Το "αστέρι" των νανοεπιστημών


Κατερίνα Αϋφαντή: Η νεότερη σε ηλικία ερευνήτρια στον κόσμο, είναι Ελληνίδα!

Ελλάδα
Το "αστέρι" των νανοεπιστημών



Με όνειρο να καταστήσει την Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο νανομηχανικής επιστρέφει σε δέκα ημέρες από το Χάρβαρντ στη Θεσσαλονίκη η Κατερίνα Αϋφαντή, που σε ηλικία 24 ετών είναι η νεότερη ερευνήτρια στον κόσμο, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία (18.03.2008).

Το «αστέρι» των νανοεπιστημών πέτυχε επιχορήγηση 1,13 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ερευνας (ERC) προκειμένου να αναπτύξει τη δική της θεωρία για τη μηχανική των νανουλικών στα εργαστήρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Η Κατερίνα επιλέχτηκε ανάμεσα σε εννιά χιλιάδες νέους επιστήμονες που είχαν ζητήσει να χρηματοδοτηθεί η δική τους ανεξάρτητη ερευνητική προσπάθεια. Η έρευνα, που πρόκειται να αναπτύξει στον Τομέα Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής, έχει θέμα τη «Μετάβαση από τη Μικροκλίμακα στη Νανοκλίμακα: θεωρία-πείραμα και προσομοιώσεις-εφαρμογές». Σχετίζεται, δηλαδή, με τη βελτίωση των ιδιοτήτων των νανουλικών και της μηχανικής συμπεριφοράς τους, ώστε αυτά να βρουν καλύτερη εφαρμογή στην τεχνολογία, όπως για παράδειγμα στη δημιουργία πολύ μικρών μπαταριών λιθίου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εμφυτεύματα του εγκεφάλου και της καρδιάς ή σε τσιπάκια υπολογιστών.

Η επιλογή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δεν έχει να κάνει μόνο με την καταγωγή της από τη Θεσσαλονίκη. «Υπήρχε η δυνατότητα επιλογής πολλών πανεπιστημίων, όμως το ΑΠΘ συνδέει το όνομά του με τον Αριστοτέλη, τον πρώτο μέντορα που ασχολήθηκε με τα φαινόμενα της μηχανικής και ήταν δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Από άποψη υποδομών και δυναμικού διαθέτει το απαραίτητο επιστημονικό υπόβαθρο, ενώ η Θεσσαλονίκη αποτελεί κέντρο για Ανατολή και Δύση» εξηγεί η νεότερη ερευνήτρια του κόσμου.

Σύμφωνα με την Εκθεση Αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας, η 24χρονη Ελληνίδα «είναι προικισμένη με μοναδικά προσωπικά χαρακτηριστικά, άξια επισήμανσης, που την καθιστούν εξαιρετικά ενεργητική και επινοητική, αισιόδοξη και φιλόδοξη, δηλαδή τα ακριβή γνωρίσματα ενός νέου υποσχόμενου αστεριού».

Η Κατερίνα Αϋφαντή έγινε δεκτή από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν σε ηλικία 16 ετών (Δημοτικό και Γυμνάσιο πήγε στη Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης και στο Χότον του Μίσιγκαν) και ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές σε τρία χρόνια. Με υποτροφία του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και το 2005, σε ηλικία μόλις 21 ετών, είχε ήδη τελειώσει το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Γκρόνινγκεν στην Ολλανδία. Εχει ήδη συνεργαστεί και δημοσιεύσει κοινές μελέτες με παγκοσμίως γνωστούς επιστήμονες, όπως ο καθηγητής Τζον Γουίλις του Κέμπριτζ, ο Τζεφ ντε Χόζον του Γκρόνινγκεν, ο καθηγητής Τζον Ντέμπσι από τη Νέα Υόρκη και πολλοί άλλοι.
e-paideia.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Duy Huynh: δημιουργός αιθέριων χαρακτήρων που λικνίζονται μέσα σε ένα σουρεαλιστικό ή ονειρικό σύμπαν

Ο Philippe Entremont είναι ο βιρτουόζος του πιάνου που παίζει Satie και  Debussy. Η τέχνη είναι του Βιετναμέζου Duy Huynh, του οποίου οι ...