Παρασκευή, Φεβρουαρίου 16, 2018


http://i1.wp.com/mignatiou.com/wp-content/uploads/2018/02/AOZ-TURKEY-ELLADA-AIGAIO02.jpg?resize=777%2C437Πού το πάει ο Ερντογάν; Είναι επιλογή ο πόλεμος; Εκτός ελέγχου η Τουρκία και ο Σουλτάνος της…


Του Νίκου Μελέτη

Πηγή:  mignatiou.com


Αντιμέτωπες με μια εκτός ελέγχου Τουρκία και έναν Ερντογάν εκτός ορίων, βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία σε μια στιγμή που φαίνεται ότι δοκιμάζονται οι αντοχές όλων των πλευρών και ενώ η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλλει τετελεσμένα στο Αιγαίο, επαναφέροντας σε ανώτατο επίπεδο την αξίωση επί των Ιμίων αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο ,σε αντιστάθμισμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει στα νοτιοανατολικά σύνορα της.
Σε ένα ιδιαίτερα περίπλοκο σκηνικό, η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να επιχειρήσει να αποτρέψει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμφισβητώντας έτσι και την ίδια την υπόσταση της, και συγχρόνως να αμφισβητήσει ευθέως την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο με αιχμή τα Ίμια.
Αθήνα και Λευκωσία διαπιστώνουν ότι σε αντίθεση με το παρελθόν δεν υπάρχει αυτή την φορά ο πρόεδρος Τζόνσον που με την επιστολή του θα αποτρέψει μια τουρκική επέμβαση στην Κύπρο, ούτε ο Χολμπρουκ που θα επιχειρούσε να επιβάλει αποκλιμάκωση της κρίσης των Ιμίων έστω και με το κόστος μιας συμφωνίας απεμπλοκής, ετεροβαρούς για τα ελληνικά συμφέροντα. Κανείς στον διεθνή περίγυρο δεν έχει την δυνατότητα να παρέμβει στην τουρκική πλευρά, και πιθανότατα αυτό θα αποδειχθεί στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση που θα έχει η τουρκική ηγεσία με τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών Ρέξ Τίλερσον
Τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανατρέπουν βεβαίως και το success story που είχε επιχειρήσει να προβάλει η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά, μετά την επίσκεψη Ερντογαν στην Αθήνα, όπου στην προσπάθεια εξωραϊσμού και κατευνασμού της Τουρκίας, είχε δοθεί πανηγυρικός τόνος στην υποτιθέμενη εγκατάλειψη εκ μέρους του Ερντογάν της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης.
Χθες ο τούρκος ηγέτης σε μια πρωτοφανή για την οξύτητα της τοποθέτηση εξαπέλυσε απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, επαναφέροντας με τον δικό του τρόπο τόσο τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο όσο και την πλήρη αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την προσπάθεια αποκλιμάκωσης που έγινε, αργά το βράδυ υπήρξε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που υποστήριζε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, ενώ μετά την επικοινωνία των δυο πρωθυπουργών Αλ. Τσίπρα και Μ. Γιλντιρίμ διατυπωθήκαν διαφορετικές εκδοχές:
Το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός επισήμανε με «αυστηρότητα» στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, επισημαίνοντας την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης . Η Τουρκική πλευρά είχε άλλη εκδοχή. Όπως μετέδωσαν τα Τουρκικά ΜΜΕ, ήταν ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ που τηλεφώνησε στον Αλ. Τσίπρα προκειμένου να του επισημάνει ότι η «Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο».
Ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην ΚΟ του κόμματος του ,απείλησε ότι θα χρησιμοποιήσει τις ίδιες μεθόδους με το Αφρίν, την περιοχή της Συρίας στην οποία έχει εισβάλλει η Τουρκία, επαναφέρει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, και επιβεβαίωσε την διεκδικητική ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο, που θεωρεί ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες εκτός των χωρικών υδάτων τους, ενώ σύμφωνα με την τουρκική θέση η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μειωμένης κυριαρχίας και δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί τους φυσικούς πόρους χωρίς την… έγκριση του κατοχικού καθεστώτος.
Ο Τούρκος ηγέτης θέλησε να δώσει απάντηση στην κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση ότι «παρέδωσε» νησιά στην Ελλάδα και ότι επιτρέπει σε Έλληνες αξιωματούχους όπως ο Πάνος Καμμένος να επισκέπτονται «αμφισβητούμενα» νησιά, και συγχρόνως θέλησε σε ανώτατο επίπεδο να διατυπωθεί με τελεσιγραφικό τρόπο η απόφαση της Τουρκίας να επιχειρήσει να εμποδίσει την συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Μη νομίζουν ότι δεν παρατηρούμε τις καιροσκοπικές κινήσεις έρευνας φυσικού αερίου ανοιχτά της Κύπρου και τις κινήσεις στις βραχονησίδες… Κάποιοι βλέπουν τις εξελίξεις στα νότια σύνορά μας και κάνουν λανθασμένους υπολογισμούς στην Κύπρο και το Αιγαίο» προειδοποίησε την Τρίτη μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του.
«Οι μαγκιές τους είναι μέχρι να δουν τα αεροσκάφη, το στρατό και τον στόλο μας. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με κρυφές φωτογραφήσεις σε απόμακρες βραχονησίδες με συμφωνίες που δεν ισχύουν και με αποστολή πλωτών γεωτρύπανων».
«Η Τουρκία παρακολουθεί τα δικαιώματα της που προέρχονται από την ιστορία , τις συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο . Για εμάς τα δικαιώματα μας στο Αφριν δεν είναι διαφορετικά από τα δικαιώματα μας στην Κύπρο και στο Αιγαίο» είπε ο κ.Ερντογαν.
Στην Αθήνα μόλις επέστρεψε η αποστολή που συνόδευε τον ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην Βιέννη ενημερώθηκε για την ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, απάντησε στους τουρκικούς ισχυρισμούς:
«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία».
Όμως και η αντίδραση του Στειτ Ντιπάρτμεντ ήταν απογοητευτική (ως συνήθως) καθώς επέλεξε τις ίσες αποστάσεις, καλώντας όλα τα μέρη να κάνουν κινήσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης μέσω των γνωστών διαύλων επικοινωνίας των δυο πλευρών, ενώ η παρέμβασή της Κομισιόν ήταν θετική αλλά απέχει κατά πολύ από το να αποτελεί «ασπίδα» για την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.
Η Λευκωσία είναι σε διαρκή επαφή με την Ρώμη και διεθνείς οργανισμούς ελπίζοντας ότι θα μπορέσει τελικά το γεωτρύπανο Saipem12000 να προσεγγίσει το σημείο που έχει προγραμματίσει η ΕΝΙ την γεώτρηση στο σημείο «Σουπιά», αλλά η Ιταλική πλευρά δεν δείχνει έτοιμη να ακολουθήσει αποφασιστική στάση και αναμένει να δοθεί λύση με τις… ευλογίες της Άγκυρας δια της διπλωματικής οδού.
Σε ένα ακόμη μήνυμα συνέχισης των προκλήσεων η Τουρκία ανήγγειλε την διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης η οποία όχι μόνο επικαλύπτει περιοχές του FIR Αθηνών και της Ελληνικής περιοχής Έρευνας και Διάσωσης (SRR) αλλά εγκλωβίζουν ολόκληρο το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι ασκήσεις περιμετρικά της Κύπρου που επικαλείται ως πρόσχημα η Τουρκία προκειμένου να εμποδίσει τον πλου του γεωτρύπανου Saipem 12000 στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.
NAVTEX 0235/18
MEDITERRANEAN SEA
SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 15 FEB 18 FROM 1100Z TO 1500Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;
36 21.44 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 59.60 E
36 12.92 N – 029 59.60 E
CAUTION ADVISED

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Yasmine Hamdan - Hal (official music video) #JimJarmusch EditQ « Ω εύθραυστη καρδιά μου/ Ο χωρισμός με σκοτώνει»...

I adore you And if a day passes by without seeing you I forget you How come this time I drew you The Longing moves the nostalgia in my heart...