Πέμπτη, Νοεμβρίου 08, 2012

ΧΑΙΡΕ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣ ΒΙΖΟΥΚΙΔΗ


Πριν από λίγες ημέρες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Μακεδονίας-Θράκης απέριψε την απόφαση  μετονομασίας από το Δημοτικό Συμβούλιο  Θεσσαλονίκης  της οδού «Καθηγητού Περικλέους Βιζουκίδου», στις Σαράντα Εκκλησιές της Θεσσαλονίκης  σε «Αγωνιστών Πανεπιστημίου ΑΠΘ», προς τιμήν όλων εκείνων των εκπαιδευτικών και των φοιτητών που αγωνίστηκαν ενάντια στο φασιμό και το ναζισμό κατά τη διάρκεια της ογδοντάχρονης διαδρομής του ιστορικού ιδρύματος.
Η   απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Μακεδονίας-Θράκης στηρίχθηκε , όπως αναφέρεται,  στην "κρίση" της Επιτροπής που συγκρότησε  , βάσει του νόμου 3463/2006, η οποία απεφάνθη  ομόφωνα (!)  ότι στα αναφερόμενα στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης στοιχεία, σχετικά με το έργο και την προσωπικότητα του Π. Βιζουκίδη,  υπάρχει έλλειψη επαρκών και πειστικών στοιχείων (!) για να προχωρήσει η μετονομασία". Τα αελίοιο φαεινότερον   βαθυνούστατα και εμβριθέστατα περί την νεοτέραν Ιστορίαν  μέλη της Επιτροπής ήσαν : Μαρία Τσάρα (Υπάλληλος της Διοίκησης) , Απόστολος Τσολάκης ( πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης),   Μιχαήλ Γεράνης (δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας – Χορτιάτη,) Κωνσταντίνος Ντούρος και Ελένη Χειμαριού ( φιλόλογοι). Λαμπρά!

ΧΑΙΡΕ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣ ΒΙΖΟΥΚΙΔΗ!

Χαίρε , αείμνηστε καθηγητά Περίκλεις Βιζουκίδη,
κοιμού ύπνον ήσυχον, εθνικόφρον αριστοκράτα  ευπατρίδη,
των κατσαπλιάδων αντεθνικών  κατεθραύσθη η κεφάλα,
τους σήκωσε ο μαύρος διάολος, πήραν την κουτρουβάλα.

Ω γερμανόφιλε αρχιπρύτανη  στα μίση και στα πάθη,
που τον Δελμούζο έστειλες  στων  Τάρταρων τα βάθη,
αμύντορες   προσήλθαν  ακοίμητοι εθνικόφρονες  για την πατρίδα,
στιλβώσαντες επιμελώς του πατριωτισμού σου  τη θολή  αιγίδα.

Καμάρωνε  πλέον  αμέριμνος στου δρόμου την ταμπέλα
και έσο  βέβαιος πως δε θα ξαναγίνει άλλη  κουτσουκέλα
ακοίμητοι είναι οι φύλακες  των εθνικών μας  ιερών και των οσίων 
ακόμα κι αν προστατεύουνε  τη μνήμη Χιτλεροφίλων  ανοσίων.
******************************************************************
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΒΙΖΟΥΚΙΔΗΣ
(1879-1956)

Καθηγητής του Ρωμαϊκού Δικαίου στη Ν.Ο.Ε. του Α.Π.Θ. (1928-1950), 
προσωπικός φίλος του ιδιοφυούς μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, 
από τα χρόνια των σπουδών του στη Γερμανία.
Ο Περικής Βιζουκίδης υποδέχτηκε τους Γερμανούς κατακτητές , στις 9/4/1941, επικεφαλής αντιπροσωπείας καθηγητών των Α.Π.Θ., και τους παρέδωσε τα κλειδιά της πόλης προσφωνώντας τους θερμά. Η προσωπικότητα του Βιζουκίδη είναι στενά δεμένη με τον αριστοκρατισμό και τον εθνικισμό. Ο βίος και η πολιτεία του διέπονται από το μίσος του για τις σοσιαλιστικές ιδέες και τον ανυπόκριτο θαυμασμό του για τα φασιστικά ολοκληρωτικά συστήματα .Δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του  για τον Εθνικοσοσιαλισμό και εργάστηκε με πάθος για τη Νέα Τάξη πραγμάτων στην Ελλάδα, έτσι όπως εκφράστηκε αυτή με τη δικτατορία του Μεταξά, ενώ είχε άριστες σχέσεις με τη Γερμανική Διοίκηση κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη.
Μετά την απελευθέρωση συνέβαλε τα μέγιστα στην "εκκαθάριση" του Πανεπιστημίου από τους δημοκρατικούς καθηγητές και έστειλε στα δικαστήρια πλήθος φοιτητών που αμφισβητούσαν τον πατριωτισμό του, λόγω της ανοιχτής συνεργασίας του με τους Ναζί στο επίπεδο της πανεπιστημιακής καθημερινότητας .Σημειωτέον ότι δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την Αντίσταση καθηγητών και φοιτητών που έγραψε δόξα λαμπρή στους κόλπους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
 
 
Παραθέτουμε αυτούσιο το παρακάτω ντοκουμέντο από το περιοδικό "Φοιτητής"
της 5/5/1945 (φύλλο 3), που φωτίζει ξεκάθαρα τη δημόσια δράση του:

" Κάποιος καθηγητής του Παν/μίου μας , κρυμμένος πίσω απ' την ανωνυμία,
εγκαινίασε μια ανήκουστη συκοφαντική εκστρατεία για πολλούς συναδέλφους του
και για ολόκληρο το Παν/μιο Θεσ/νίκης από τις στήλες της εφημερίδας
Εκπαιδευτικός Τύπος. Τελευταία μάλιστα , στο φύλλο της 30 του Απρίλη, ζητάει τη ριζική εκκαθάριση των ανάξιων καθηγητών του Παν/μίου μας.
Ποιος όμως είναι ο δίκαιος αυτός κριτής; Δεν το βάζει κανενού ο νους,
μα είναι αληθινό. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, πρόκειται
για το συγγραφέα των Ακαδημεικών απομνημονευμάτων. Ο δράστης είναι
ο δικαιϊκός ανήρ που καλωσόρισε τους Γερμανούς επιδρομείς στην πόλη μας, στις 9/4/41, και τους την παρέδωσε, ο κ. Περικλής Βιζουκίδης. Για όνομα του Θεού,
κ. Βιζουκίδη, ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω. Οι φοιτητές αηδιάζουνε κυριολεχτικά όταν διαβάζουνε το μίζερο και σιχαμερό κουτσομπολιό και βλέπουνε
την κακία και μοχθηρία που φωλιάζει σε καθηγητή του Πανεπιστημίου μας.
Τι λένε όμως οι αρχές του Παν/μίου; Περιμένουμε από τους άμεσα ενδιαφερόμενους κ. κ. καθηγητές κι ιδιαίτερα από τον κ. Πρύτανη και τη Σύγκλητο να βάλουνε στη θέση του τον κ. συνάδελφό τους , που ρεζιλεύει κυριολεκτικά το ανώτερο επιστημονικό μας ίδρυμα στα μάτια του λαού και της νεολαίας.
Δεν ξέρουμε αν η σιωπή τους οφείλεται σε έλλειψη θάρρους ή και σε φόβο- γιατί ο κ. Βιζουκίδης είναι βέβαια Εθνικόφρων και μάλιστα υποψήφιος ...υφυπουργός (!), όπως έγραψε ο εθνικόφρων τύπος της πόλης μας.Κι΄όμως το θάρρος δεν έλειψε όταν πάρθηκε η εχθρική κι αντεθνική στάση απέναντι στους κ.κ. καθηγητές Α.Σιγάλα. Καββάδα, Ρουσόπουλο, Ιμβριώτη, Τενεκίδη, που τιμήσανε και τιμούνε το Πανεπιστήμιό μας σαν επιστήμονες και σαν Έλληνες και κλειστήκανε στα Γερμανικά στρατόπεδα και στις φυλακές, με κίνδυνο να τουφεκιστούνε για το Έθνος και το πανεπιστήμιό μας.
Αν εξακολουθήσει η σιωπή της Πρυτανείας και Συγκλήτου, οι φοιτητές θ' αναγκαστούνε να σχηματίσουν πολύ λυπηρή γνώμη γι' αυτές, πιο λυπηρή απ' εκείνην που έχουνε για τον κ. Βιζουκίδη, τον πατριώτη που έγραφε στον καιρό του θριάμβου των Γερμανών κατακτητών μας:
Διά του προκειμένου συγγράμματος
επιδιώκονται πλην άλλων και οι
επόμενοι σκοποί΄
να στερεωθή η ελπίς των Ελλήνων
ότι δεν είναι δυνατόν κατά την
νέαν ρύθμισιν των εν Ευρώπη πραγμάτων,
επί τη βάσει της επαγγελλομένης
νέας τάξεως λογικής και ηθικής
και δικαιοσύνης
, να παροραθώσιν εν
τη καιρία ώρα τα αιωνόβια και απαράγραπτα
του ελληνισμού δίκαια.
( Κοίτα: Σνωκ, Μακεδονία-
Θράκη, Θεσσαλονίκη 1942, σελ. δ΄ του προλόγου).
Όσο για το ποιόν του βιβλίου αυτού που το προλογίζει ο κ. Βιζουκίδης, 
στη σελίδα 7 διαβάζουμε:
Και ότι αύριον , κατά την μέλλουσαν
να μελετηθή οργάνωσιν των Ευρωπαϊκών
κρατών εις μίαν , ούτως ειπείν, συμπολιτείαν,
εις την οποίαν θα πρωτοστατήση
το Γερμανικόν πνεύμα...
 ******************
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
* Αντιπαράθεση για την οδό Π. Βιζουκίδου |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Επιστροφή στην Άνοιξη με κακό καιρό: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ για Παρασκευή και Σάββατο

      emy.gr Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) https://www.boatfishing.gr/wp-content/uploads/2018/09/ektakto-deltio-thyellodon-an...