Τετάρτη, Ιουλίου 04, 2012

ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Ενεργός πολίτης



 
 
Στις σημερινές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στην Ελλάδα, όπου η αξιοκρατία ταυτίζεται με την κοματοκρατία, η ανέλιξη με την γνωριμία και τη συγκενοκρατία, οι υψηλές αμοιβές των στελεχών με την ασυδοσία και ο νόμος με την ανομία, επείγει, όσοι ενδιαφερόμαστε να αποφύγουμε τα παραπάνω, να αναλάβουμε το ρόλο του ενεργού πολίτη.
Ενεργός πολίτης σημαίνει ανάλυση αλλά και αποκάλυψη, σημαίνει προτάσεις αλλά και τάσεις για μια καλύτερη ζωή. Το να περιμένουμε να διορθωθεί κάτι από αυτούς που αρέσκονται στο λάθος, δεν έχει νόημα. Τους είδαμε, τους βλέπουμε. Το λάθος και η συγκάλυψη είναι μέρος της τακτικής τους. Οι πιέσεις τους να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, είναι χαρακτηριστική.
Όλοι λοιπόν αυτοί ετοιμάζουν τώρα το σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να μεταθέσουν το πρόβλημα στις πλάτες των εργαζομένων που οι ίδιοι τοποθέτησαν σε αυτές τις θέσεις τότε που χρειαζόταν τις ψήφους τους. Πίσω από αυτούς τους ανθρώπους που σε λίγο θα απολυθούν, βρίσκονται μικρά παιδιά τα οποία θα μείνουν στο δρόμο. Μικρά παιδιά που θα εγκαταλείψουν το σχολείο και θα ζουν σε ένα διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον. Ας μη παραμείνουμε απαθείς.
Αποκάλυψη σημαίνει αγώνας για διόρθωση των πραγμάτων. Γράψτε, μιλήστε, αποκαλύψτε. Ο ενεργός πολίτης είναι αυτός που: Διεκδικεί τα δικαιώματά του στο δημόσιο χώρο Επιδιώκει τη δημόσια έκφραση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, τη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά του και στη χώρα του, τη διατήρηση ελεύθερων χώρων, την προστασία του πράσινου στους κοινόχρηστους χώρους και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Σέβεται τη διαφορετικότητα Σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, βοηθά τους συμπολίτες του, τηρεί τους κανόνες που θεσπίζονται για τη διευκόλυνσή τους και είναι ανοιχτός απέναντι στους μετανάστες της πόλης, διεκδικώντας την κοινωνική ένταξή τους. Ενεργεί Παρατηρεί τι συμβαίνει στην κοινωνία και παρεμβαίνει, σε συνεργασία με συμπολίτες του, όταν διαπιστώνει παρανομίες δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων.





Δεν υπάρχουν σχόλια: