Κυριακή, Μαρτίου 03, 2024

χάρτης, 63/ Διαδικτυακό Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Λόγου & Τέχνης ΜΑΡΤΙΟΣ 2024 (μόλις κυκλοφόρησε)

 

χάρτης, 63
Μηνιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό
Λόγου & Τέχνης
ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
5 χρόνια Χάρτης
63 τεύχη • 60 αφιερώματα • 3 χρόνια βραβεία λογοτεχνίας
 
Μεταφράσεις: Χεσούς Γκαρντέα (μτφρ. Βαλίνας Τσικαλά), Ντέρεκ Ουόλκοτ (μτφρ. Νίκου Κωσταγιόλα), Άνα Μαρία Σούα (σε ομαδική μετάφραση), ενώ, στη στήλη «Άπειρος χώρα», ο Γιώργος-Ευγένιος Δουλιάκας μεταφράζει ποιήματα της Αμερικανίδας Κλερ Σουότζ.

Βιβλιοκρισίες: Γιώργος Δρίτσας, Καλλιόπη Εξάρχου, Στέργιος Ντέρτσας, Θανάσης Πάνου, Αγγελική Πεχλιβάνη, Θανάσης Τοτόμης. 

Πυξίδες: Ιωάννα Λιούτσια (περί Μαουτχάουζεν), Μαρία Σαββάκη (περί αριθμού φεγγαριών), Συμεών Γρ. Σταμπουλού (περί Χέλντερλιν), Ανδρέας Τσάκας (επιστολή της Φρίντας Κάλο στον Ντιέγο Ριβέρα) ενώ, στην «Μικρή Κλίμακα», υπό την ανοχή της Δήμητρας Ι. Χριστοδούλου, η Στέργια Κάββαλου, ο Ανδρέας Μήτσου και η Στέλλα Σερέφογλου φιλιούνται ταϊτινά.

Ένα Δοκίμιο της Δήμητρας Ραζάκη για τον Καβάφη και ένα του Κρεσέντζιο Σαντζίλιο για τον Φουτουρισμό.

Διερευνήσεις: Ηλίας Κολοκούρης (με κέντρο τον Οβίδιο), Γιάννης Λειβαδάς (για τον Πάουντ), ο Μανόλης Πολέντας συνομιλεί με τον Αλέξη Σταμάτη και ο Νίκος Πρατσίνης με τον Γιώργο Βέη (ως μεταφραστή), καθώς η Μυρτώ Ταπεινού ξαναδιαβάζει μια συλλογή της Ζέφης Δαράκη.

Στα Ηχηρά παρόμοια, ο Γιάννης Ευσταθιάδης παρουσιάζει τρεις μείζονες αγγλόφωνους ποιητές: ο Τ. Σ. Έλιοτ, ο Ε.Ε. Κάμινγκς και ο Τζέιμς Τζόις με υπόκρουση Γιάννη Χρήστου, Λουτσιάνο Μπέριο, Τζον Κέιτζ, Σ. Μπάρμπερ και Τζέιμς Τζόις.

Στη (Γ)αστρονομία, η Χλόη Κουτσουμπέλη δίνει συμβουλές ζαχαροποιητικής.

Στον Ζωολογικό Κήπο απ΄όλα έχουμε: Γάτες του Πολυχρόνη Δρόσου, Χελώνες του Βασίλη Ν. Καμβύση μέχρι και διαβολικές σαρδέλες του Γιάννη Πάσχου.
  
Στο Θέατρο: Ένα απόσπασμα από το «Καθαροί, πια» της Σάρας Κέιν σε μετάφραση του Αρεταίου Μπεζάνη και η τρίτη και τελευταία πράξη του θεατρικού έργου του Μιγκέλ ντε Ουναμούνο «Ο αδελφός Χουάν ή Ο κόσμος είναι θέατρο» σε μετάφραση της Κυριακής Χριστοφορίδη.

Στον Κινηματογράφο, η Μαρία Ευτύχη για τις «Περασμένες ζωές» της Σελίν Σονγκ, ο Άρης Μαλανδράκης συνεχίζει την ρετροσπεκτίβα ταινιών «βασισμένων σε αληθινές ιστορίες» με το βαμπίρ που προανήγγειλε τον Χίτλερ, ο Λάμπρος Σκουζάκης εξακολουθεί να αλληλογραφεί ασύστολα με την Κατρίν Ντενέβ και ο Γιάννης Σμοΐλης σκάβει ένδον, στο βάθη του «Digger» του Τζώρτζη Γρηγοράκη.

Στη Μουσική, η Παυλίνα Μάρβιν εγκαινιάζει μια νέα στήλη με τραγουδοποιούς της νεότερης γενιάς που μελοποιούν σύγχρονη ποίηση· στο τεύχος αυτό η Sophie Lies.
 


δείτε τα περιεχόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΟΚ: The Lyrical Tragedy: French Baroque Operas with the soprano Véronique Gens

Η Véronique Gens, μια διάσημη σοπράνο, ζωντανεύει τη γαλλική μπαρόκ μουσική με το Les Surprises Ensemble και τον μαέστρο Louis-Noël Bestion...