Παρασκευή, Απριλίου 07, 2023

Εννέα καλά αστυνομικά για το Πάσχα (Η πρόταση του Μάρκου Κρητικού)

 


Πάσχα με καλά αστυνομικά για όλα τα γούστα


Μάρκος Κρητικός - metaixmio.grτου Μάρκου Κρητικού

 oanagnostis.gr

Μέρες χαλάρωσης και τα καλά αστυνομικά βιβλία παραμένουν μια “σοφή” επιλογή. Όλα, εκτός από ένα, είναι πρόσφατες σχετικά εκδόσεις και κάποια από αυτά έχουν μείνει στην ιστρια του αστυνομικού μυθιστορήματος ως “σηματωροί” του είδους.

Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

Άγρα (2022)

σελ. 384

O Τζον Χάρβεϊ είναι βρετανός συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών με πάνω από εκατό βιβλία στο παλμαρέ του και πολλές διακρίσεις, με σπουδαιότερη, το βραβείο Diamond Dagger από την Ένωση Συγγραφέων Εγκλημάτων (CWA) για το σύνολο του έργου του και την προσφορά του στην αστυνομική λογοτεχνία. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε το 2009, με το μυθιστόρημα Εύκολη λεία (Πόλις), την όγδοη από τις δεκατέσσερεις περιπέτειες της σειράς, με πρωταγωνιστή του φανατικό φίλο της τζαζ και γατόφιλο, ντετέκτιβ, Τσάρλι Ρέζνικ. Το μυθιστόρημα Σώμα και ψυχή, είναι το τελευταίο μέρος της εμβληματικής τετραλογίας του πρώην αστυνομικού επιθεωρητή, Φρανκ Έλντερ. Ο συνταξιούχος Έλντερ, απογοητευμένος από έναν αποτυχημένο γάμο και μια οικογενειακή τραγωδία, έχει αποσυρθεί στη σκοτεινή Κορνουάλη στη νοτιοδυτική Αγγλία όπου ζει μοναχικά και περιστασιακά προσφέρει τις υπηρεσίες του στην τοπική αστυνομία. Όταν η κόρη του Κάθριν, εμφανίζεται ξαφνικά στην πόρτα του, γνωρίζει ότι κάτι δεν πάει καλά ενώ οδυνηρές αναμνήσεις κατακλύζουν το μυαλό του.  Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν γίνεται γνωστό ότι ο πρώην εραστής της, ένας αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης βρίσκεται άγρια δολοφονημένος. Οι υποψίες πέφτουν στην Κάθριν και ενώ ο Έλντερ αγωνίζεται να αποδείξει την αθωότητά της, ένας εφιάλτης από το παρελθόν θα μπει ξανά στη ζωή τους. Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό θρίλερ με  αιχμηρό κοινωνικό σχόλιο, λιτή αφήγηση, στακάτους διαλόγους και απρόσμενη πλοκή που οδηγεί σε ένα συγκλονιστικό φινάλε.

Μετάφραση: Χάρης Τανταρούδας Παπασπύρου

Μάγμα (2021)

σελ. 288

Ο «πρίγκιπας του παράδοξου», Γκίλμπερτ Κιθ Τσέστερτον,  θεωρείται ένας από τους πιο πνευματώδεις και πολυτάλαντους  εκπροσώπους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έγραψε περίπου 80 βιβλία, αρκετές εκατοντάδες ποιήματα και περισσότερα από 200 διηγήματα. Ο πατέρας Μπράουν είναι μια ιδιότυπη λογοτεχνική φιγούρα που εμφανίζεται σε πενήντα δυο διηγήματα του Τσέστερτον, τα οποία έχουν εκδοθεί σε πέντε συλλογές. Μια απ’ αυτές, είναι Το μυστικό του πατρός Μπράουν, με  δέκα συναρπαστικές όσο και παράδοξες ιστορίες -όπως συνηθίζει ο συγγραφέας- και  πρωταγωνιστή έναν Καθολικό ιερέα, ξακουστό  για την ικανότητα του στην εξιχνίαση υποθέσεων κλοπών και δολοφονιών, χάρη στο μεγάλο μυστικό του για το οποίο  αποκαλύπτει: «Προσπαθώ να μπω μέσα στον δολοφόνο […] Ταυτίζομαι με τον άνθρωπο που παρατηρώ· μπαίνω στο σώμα του· κουνάω τα χέρια και τα πόδια του. Περιμένω όμως μέχρι να καταλάβω ότι είμαι μέσα σ’ έναν δολοφόνο, κάνοντας τις σκέψεις του και παλεύοντας με τα πάθη του· μέχρι να βρεθώ για τα καλά στη θέση του και να νιώσω το κρυφό, κολασμένο μίσος του· μέχρι να δω τον κόσμο με το δικό του αιμοβόρο και αλλήθωρο βλέμμα, κοιτάζοντας ανάμεσα απ’ τις παρωπίδες της πλανημένης του συνείδησης». Ο  Χόρχε Λουίς Μπόρχες  σε συνέντευξή του δήλωσε για τον συγγραφέα: «Ήξερε πως να αξιοποιήσει στο έπακρο ένα detective story». Ένα απολαυστικό ανάγνωσμα από έναν σπουδαίο στυλίστα της γραφής που τίμησε την αστυνομική λογοτεχνία.

  • Patricia Highsmith – Αυτή η γλυκιά αρρώστια

Μετάφραση: Μαρία Λαϊνά

Μεταίχμιο (επανέκδοση 2022)

σελ. 384

Η Πατρίσια Χάισμιθ έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις σπουδαιότερες γυναικείες φυσιογνωμίες της αμερικανικής λογοτεχνίας και κορυφαία εκπρόσωπος του σασπένς. Έγραψε είκοσι δυο  μυθιστορήματα, συλλογές διηγημάτων και δοκίμια. Έγινε διάσημη για τα ψυχολογικά θρίλερ της, τα περισσότερα εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Αυτή η γλυκιά αρρώστια είναι το έκτο της μυθιστόρημα. Ο Ντέιβιντ είναι ένας ήσυχος άνθρωπος που  φαινομενικά ζει μια φυσιολογική ζωή. Διαμένει σε μια φτηνή πανσιόν, εργάζεται σκληρά όλη την  εβδομάδα και το σαββατοκύριακο επισκέπτεται την άρρωστη μητέρα του στο γηροκομείο. Αυτό τουλάχιστον πιστεύουν ακόμα και οι άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος. Στην πραγματικότητα ο Ντέιβιντ με άλλη ταυτότητα επισκέπτεται ένα σπίτι που έχει αγοράσει και επιπλώσει για να στεγάσει τον παράφορο ερωτά του με την Άναμπελ. Όμως η Άναμπελ είναι είδη παντρεμένη με κάποιον άλλο και είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Ο Ντέιβιντ μέσα σ’ αυτό το σπίτι αισθάνεται έντονα την παρουσία της και ελπίζει ότι εκείνη θα αφήσει τα πάντα για να ζήσει μαζί του. Μια συναρπαστική ιστορία εμμονής και επιθυμίας που βυθίζει τον αναγνώστη στις αυταπάτες ενός παραληρηματικού πρωταγωνιστή.   Η αστυνομική λογοτεχνία συνηθίζει να βάζει τον αναγνώστη στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς πρωταγωνιστή αλλά κανείς δεν το κάνει καλύτερα από την Πατρίσια Χάισμιθ.  Άλλο ένα εθιστικό ψυχολογικό θρίλερ από μια σπουδαία συγγραφέα που με το έργο της διεύρυνε τα όρια του αστυνομικού είδους. Στο μυθιστόρημα βασίστηκε η γαλλική ταινία To diteslui que je laime (1977) σε σκηνοθεσία Κλοντ Μίλερ με τον Ζεράρ Ντεπαρτιέ στο ρόλο του Ντέιβιντ.

  • Ken FolletΤο μάτι της βελόνας (1978)

Μετάφραση: Μαρία Παπανδρέου

Bell/Χαρλένικ Ελλάς (2023)

σελ. 456

To μάτι της βελόνας είναι ένα από τα πιο γνωστά κατασκοπικά μυθιστορήματα της δεκαετίας του ’80.  Απογείωσε την καριέρα του συγγραφέα και τα μυθιστορήματά του κατέκτησαν υψηλές θέσεις στις λίστες των μπεστ σέλερς σε όλο τον κόσμο με συνολικές πωλήσεις πάνω από 160 εκατομμύρια αντίτυπα. Το μυθιστόρημα Το μάτι της βελόνας, χωρίζεται σε έξι μέρη. Το πρώτο διαδραματίζεται το 1940 και τα υπόλοιπα πέντε το 1944, την εποχή που οι Γερμανοί περιμένουν την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Στον πυρήνα της υπόθεσης είναι η επιχείρηση αντιπερισπασμού  που έχει στηθεί από τους  συμμάχους ώστε οι Γερμανοί να πιστέψουν ότι η απόβαση θα γινόταν στο Καλαί, στο βορειότερο άκρο της Γαλλίας και όχι στη Νορμανδία. Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Φέιμπερ, ο καλύτερος μυστικός πράκτορας του Χίτλερ, με το κωδικό όνομα Βελόνα, ο οποίος θα κατορθώσει να μάθει τα σχέδια των συμμάχων και θα προσπαθήσει να ενημερώσει τους ανωτέρους του, αλλά η ταυτότητά του θα αποκαλυφθεί και θα βρεθεί στο στόχαστρο των Βρετανικών μυστικών υπηρεσιών. Κυνηγημένος και στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί σε ένα υποβρύχιο θα βρεθεί σ’ ένα μικροσκοπικό νησί στη Βόρεια Θάλασσα. Μια νεαρή γυναίκα που κατοικεί στο νησί με τον ανάπηρο σύζυγό της, απειλεί να ανατρέψει τα σχέδιά του. ‘Ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα αγωνίας που ξεχωρίζει για την απόδοση της σύνθετης ψυχολογίας του αντιφατικού πρωταγωνιστή και τη ρεαλιστική αναπαράσταση της σκοτεινής εποχής λίγο πριν το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. To 1981 το μυθιστόρημα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με τον Ντόναλντ Σάδερλαντ στο ρόλο του κατάσκοπου Φέιμπερ.

Μετάφραση: Λίνα Σιπητάνου

Οκτάνα (2021)

σελ. 370

Ο Μαρσεγέζος Φρανσουά Τομαζό, ιστορικός, δοκιμιογράφος και συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, θεωρείται με τον Ζαν Κλωντ Ιζζό από τους πρωτοπόρους του  νουάρ της πόλης, τη δεκαετία του ’90.  To μυθιστόρημα Μασσαλία εμπιστευτικό, είναι το πρώτο μέρος μιας τριλογίας που έχει στον πυρήνα του θέματος της, την άρρηκτη σχέση του εγκλήματος με την πολιτική, στη Μασσαλία. Την άνοιξη του 1936, ο Αντουάν Καρντέλλα, ένας Κορσικανός αστυνομικός, δέχεται μια σφαίρα πισώπλατα και τραυματίζεται θανάσιμα στον πολυσύχναστο δρόμο που στεγάζονται τα πολιτικά γραφεία των σοσιαλιστών και των συντηρητικών. Ποιος είχε συμφέρον από τον θάνατο ενός διεφθαρμένου μπάτσου μια μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές; Ο έντιμος Αντρέ Γκριμάλ, ο ανώτερος επιθεωρητής της 9ης Κινητής Μονάδας Επεμβάσεων, και ο Λυσιέν Τερόζ, ο επικεφαλής του Τμήματος Ηθών, θα αναλάβουν τη περίεργη υπόθεση. Διαπλεκόμενοι πολιτικοί, αδίστακτοι μαφιόζοι, φασίστες, μπράβοι, πόρνες και μετανάστες συνθέτουν ένα δαιδαλώδες, σκοτεινό και βίαιο πολιτικό θρίλερ. Ο συγγραφέας αναπαριστά εντυπωσιακά την ιστορική τοιχογραφία της Μασσαλίας του Μεσοπολέμου, συνδυάζει επιδέξια την αστυνομική μυθοπλασία με τα ιστορικά γεγονότα και παρασύρει τον αναγνώστη σε μια νοσηρή ατμόσφαιρα γενικευμένης κοινωνικής σήψης.

[...............................]

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ=>Πάσχα με καλά αστυνομικά για όλα τα γούστα ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Bagatelles, Op. 47: Antonin Dvorak (1841-1904)

Aveline Gram (piano), Aurore Dassesse (cello), Vilmos Csikos (violin) Sarah Bayens (violin), Liesl Vanoverberghe (flute).   00:00 - Titles...