Σάββατο, Απριλίου 15, 2023

Αμήν/ Amen: Η ταινία-γροθιά του Κώστα Γαβρά για τη σιωπή του Βατικανού μπροστά στο δράμα της εξόντωσης των Εβραίων από τους Γερμανούς

 Αμήν. (πρωτότυπος τίτλος Amen.) είναι δραματική ταινία του 2002 του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά.

Υπόθεση

Η ταινία βασίζεται στην ιστορία του χημικού Κουρτ Γκέρσταϊν (Ούλριχ Τουκούρ), υπαρκτό πρόσωπο και αξιωματικός των Ες-Ες που προσπάθησε αποτυχημένα να ευαισθητοποιήσει την Καθολική Εκκλησία σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Ενώ προμήθευε τα στρατόπεδα συγκέντρωσης με το φονικό Zyklon B, ταυτόχρονα κατήγγειλε τα εγκλήματα, ενημερώνοντας τον Πάπα Πίο ΙΒ΄ ρισκάροντας έτσι την ασφάλειά του και της οικογένειάς του. Στις προσπάθειές του αυτές βρήκε βοήθεια από το νεαρό Ιησουίτη Ρικάρντο Φοντάνα (Ματιέ Κασσοβίτς).

[......................................]

Βραβεία/Διακρίσεις

Η ταινία κέρδισε το βραβείο Σεζάρ καλύτερου σεναρίου. Ήταν υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου και για Σεζάρ καλύτερης ταινίας.[1]

Αμήν. (ταινία) - Βικιπαίδεια

Πηγή: in.gr (30 Ιανουαρίου 2002)

«Το Ολοκαύτωμα είναι το θέμα της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά με τίτλο Αμήν. Η αιτία που τον ώθησε να στραφεί στο θέμα αυτό, όπως δηλώνει ο ίδιος στην εφημερίδα Τα Νέα, δεν είναι τόσο τα γεγονότα, αλλά η συλλογική ενοχή, συνενοχή, η αδιαφορία και η σιωπή των ανθρώπων και της Εκκλησίας που απέτυχε να σώσει την ψυχή της.

 Πηγή: in.gr (30 Ιανουαρίου 2002)

 Η ταινία γυρίστηκε στο Βουκουρέστι και διερευνά το ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας την περίοδο εκείνη

Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης, η ταινία μιλά για τις θηριωδίες των ναζί, το κάνει, όμως, με ένα τρόπο ξεχωριστό. Δεν δείχνει καθόλου σκηνές από τα στρατόπεδα, δεν δείχνει την εξόντωση των Εβραίων ρεαλιστικά. Αυτό που κάνει είναι να υπονοεί τα εγκλήματα με ένα έμμεσο τρόπο, που μάλλον αυξάνει την ένταση.

Το Βατικανό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Αμήν. Ο Κ.Γαβράς στρέφει τη ματιά του στην Καθολική Εκκλησία αναζητώντας και εκεί το νήμα των εγκλημάτων του ναζισμού. Όπως λέει ο ίδιος «η εκκλησία εκείνη την περίοδο, όπως και σε άλλες περιόδους, σκέφτεται περισσότερο την επιβίωσή της παρά τον λόγο για τον οποίο υπάρχει».

Τα τρία πρόσωπα της ιστορίας του Γαβρά είναι ο Γερμανός Γκέρνσταϊν (Ούλριχ Τουκούρ), υπαρκτό, ιστορικό πρόσωπο, ο Ρικάρντο (Ματιέ Κασοβίτς), πρόσωπο προερχόμενο από τους κόλπους της Εκκλησίας και ένας γιατρός (Ούλριχ Μίχε) με κυνική προσωπικότητα, στην υπηρεσία των ναζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Philip Glass - Songs From Liquid Days (Live) : Όταν ο μουσικός μινιμαλισμός ερωτεύτηκε την Ποίηση

Το Songs from Liquid Days(1986 είναι μια συλλογή τραγουδιών που συνέθεσε ο συνθέτης Philip Glass σε στίχους των Paul Simon, Suzanne Vega, ...