Δευτέρα, Απριλίου 10, 2023

11 Απριλίου 1967 : Η εισβολή της Αστυνομίας στο ΑΠΘ προπομπός της επερχόμενης σε δέκα ημέρες δικτατορίας

 


Μια εισβολή της αστυνομίας στο ΑΠΘ το 1967


Σχετικά με τον τρόπο που διαχρονικά αντιμετωπίζονται από το κράτος της δεξιάς οι φοιτητικές κινητοποιήσεις, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα διαδραματίσθηκαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δέκα μέρες πριν καταλυθεί η δημοκρατία από τη χούντα. Ήταν στις 11 Απριλιου 1967 όταν η τριτοβάθμια οργάνωση των φοιτητικών συλλόγων, η ΕΦΕΕ, είχε προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις διώξεις δημοκρατικών φοιτητών, την επανειλημμένη καταπάτηση του ασύλου και τις ενέργειες του πρύτανη του ιδρύματος.

Οι κρανοφόροι χωροφύλακες κυκλώνουν τους φοιτητές μπροστά στο κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής

Η συγκέντρωση απαγορεύτηκε από τον πρύτανη Χρήστου ως "παράνομη", με το αιτιολογικό ότι δεν χοηρήγθηκε σχετική άδεια. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν προβλεπόταν εκείνη την εποχή εξ ου και χαρακτηρίστηκε πρωτοφανής η απαίτηση.

Δυνάμεις της χωροφυλακής και άνδρες με μηχανοκίνητα μέσα απέκλεισαν στις 11 το πρωί ολόκληρη την πανεπιστημιούπολη της Θεσσαλονίκης, απαγορεύοντας την πρόσβαση στο χώρο τόσο σε φοιτητές, όσο και σε άλλους πολίτες. Δημοσιεύματα της εποχής ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι χήρες που ήθελαν να διαβούν το χώρο για να φτάσουν στο νεκροταφείο της Ευαγγελιστρίας αναγκάστηκαν να μεταβάλουν την πορεία τους.

Στις 11:30 φοιτητές βγήκαν από τις αίθουσες διδασκαλίας και συγκεντρώθηκαν έξω από το κεντρικό κτίριο και το κτίριο της Φυσικομαθηματικής. Όταν οι χωροφύλακες είδαν τους φοιτητές, τους κυνήγησαν με αποτέλεσμα αυτοί να κλειστούν στο κεντρικό κτίριο φωνάζοντας συνθήματα όπως «1-1-4», «Δημοκρατία», «να φύγει ο πρύτανης».

Εν τέλει στις 4 το απόγευμα ο εισαγγελέας με την άδεια του πρύτανη επέτρεψαν στους χωροφύλακες να εισβάλουν στο κτίριο για να εκδιώξουν τους φοιτητές. Μια ομάδα τους αποφάσισε να πραγματοποιήσει απεργία πείνας εντός της αίθουσας εκδηλώσεων, ωστόσο μετά από τις επειλές πως θα ριφθούν δακρυγόνα εναντίον τους, αποχώρησαν.

10 φοιτητές συνελήφθησαν (Ε. Τσιτσόπουλος φοιτητής της νομικής, Ν. Λινοξυγγάκης της οδοντιατρικής, Π. Χατζηπλάτων, Π. Τσορμπατζόγκλου της γεωπονοδασολογικής, Κ. Αποστολίδης της νομικής, Σ. Κάκαρης της οδοντιατρικής, Γ. Τσαλαχούρης της φυσικομαθηματικής, Π. Κουτουρούσιος της νομικής και Γ. Ακριβόπουλος της σχολής υπομηχανικών. Επίσης συνελήφθη ο Γ. Σιδερίδης της οδοντιατρικής επειδή διένειμε προκηρύξεις της ΕΦΕΕ).


Ο Τύπος της εποχής

Οι ομοιότητες με την σημερινή εποχή δεν εξαντλούνται μόνον στον τρόπο με τον οποίο επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις για να διαλύσουν τη φοιτητική διαμαρτυρία (πανομοιότυπες εικόνες είδαμε για παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2019 στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας - ΑΣΟΕΕ).

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα έγραφε στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η εφημερίδα Μακεδονία στις 12 Απριλίου 1967: 

Το αστυνομικόν κράτος της δεξιάς έδειξε τον πραγματικόν εαυτόν του και ενεφανίσθη εις όλην του την μεγαλοπρέπειαν. Ο δημοκρατικός μανδύας, η επίφασις των συνταγματικών ελευθεριών της τελευταίας περιόδου, μετεβλήθησαν εις πραγματικά ράκη και απερρίφθησαν και αυτά με την σειράν των. Όλα δε, εν ονόματι της περιφήμου "ομαλότητος" των σημερινών επιβητόρων της εξουυσίας, ομαλότητος, η οποία δεν είναι παρά ταυτόσημος της βίας, της τρομοκρατίας και των ολοκληρωτικών μεθόδων.

Ελληνικός Βορράς

Οι εφημερίδες που συντάσονταν με την μαύρη Δεξιά της εποχής κατηγόρησαν τους «ερυθρούς» ή «κεντροαριστερούς» φοιτητές που προχωρούσαν σε  «ατιμωτικά αίσχη» και «έκτροπα».

Ελεύθερος Λαός

Από την άλλη πλευρά οι δημοκρατικές εφημερίδες της Θεσσαλονίκης κατήγγειλαν τις ενέργειες της κυβέρνησης, του πρύτανη και της χωροφυλακής.

Θεσσαλονίκη
Μακεδονία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Johan Inger : PASSING - ARTE Concert

Ο Σουηδός χορογράφος Johan Inger | Choreographer ενορχηστρώνει τη συναρπαστική τοιχογραφία Passing, η οποία αναδεικνύει την τεχνική δεξιοτε...