Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2022

Αρχαιολογικοί θησαυροί κάτω από πολυκατοικίες της Θεσσαλονίκης

 

Θεσσαλονίκη: Αρχαιολογικοί θησαυροί κάτω από πολυκατοικίες

Πηγή: Μ. Ριτζαλέου, Voria.gr

Αρχαιολογικούς θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, αδιάψευστους μάρτυρες στιγμών της ιστορίας, φιλοξενούν τα υπόγεια πολυκατοικιών στη Θεσσαλονίκη....

Θεσσαλονίκη: Αρχαιολογικοί θησαυροί κάτω από πολυκατοικίες

Αρχαιολογικούς θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας, αδιάψευστους μάρτυρες στιγμών της ιστορίας, φιλοξενούν τα υπόγεια πολυκατοικιών στη Θεσσαλονίκη.

Όγκοι χωμάτων και βαριές τσιμεντένιες κατασκευές κρύβουν στα σπλάχνα τους σημαντικές αρχαιότητες και κρατούν ασφαλισμένες ιστορίες από αλλοτινές περιόδους. Αρχαιολογικοί θησαυροί που βρέθηκαν τυχαία στη διάρκεια εκσκαφών για την ανέγερση πολυκατοικιών συνθέτουν μια πόλη κάτω από την πόλη, τεκμηριώνοντας τις επάλληλες φάσεις που μαρτυρούν την ιστορία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της από τον Μακεδόνα στρατηγό Κάσασανδρο το 316/315 π.Χ. μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Οι εκτιμήσεις των αρχαιολόγων αναφέρουν ότι πάνω από 130 μενονωμένες αρχαιότητες ή σύνολα θησαυρών βρίσκονται σε υπόγεια οικοδομών ή δημόσιων κτηρίων μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ είναι άνγωστο πόσα ακόμη τέτοια μοναδικά σπαράγματα της ιστορίας υπάρχουν και δεν έχουν ανακαλυφθεί.

Σε ένα υπόγειο οικοδομής στη Χαριλάου οι ένοικοι νιώθουν υπερήφανοι που βλέπουν έναν ακέραιο μακεδονικό τάφο, σε ένα άλλο στη Γρηγορίου Παλαμά ψηφιδωτό μαινάδας με τύμπανο, στη γωνία Αγνώστου Στρατιώτου με Ολύμπου στο ύψος της Αρχαίας Αγοράς τα απομεινάρια παλαιοχριστινιανικού κτηρίου μεγάλων διαστάσερων, στη διασταύρωση Ιασωνίδου με Αρριανού τρεις βυζαντινές επαύλεις, στο υπόγειο του ξενοδοχείου Madrino τμήμα ρωμαϊκού λουτρού και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, που για λόγους ασφάλειας δεν αποκαλύπτουν πού βρίσκονται όλες αυτές οι αρχαιότητες, ούτε και δίνουν πολλές λεπτομέρειες, έχουν αφαιρέσει τα κινητά ευρήματα, ενώ ιδιοκτήτες και ένοικοι των πολυκατοικιών τις φροντίζουν και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν βάλει ακόμη και φωτισμό για να τις αναδείξουν, χωρίς ωστόσο να είναι επισκέψιμες παρά μόνο από τους ίδιους.

Μακεδονικός τάφος στη Χαριλάου

Μακεδονικός τάφος στη Χαριλάου

Η μπουλντόζα του εργολάβου που εργαζόταν για την ανέγερση οικοδομής στην οδό Δεινοκράτους στη Χαριλάου πριν από χρόνια σκόνταψε έναν μεγάλο όγκο και οι εργασίες σταμάτησαν. Οι αρχαιολόγοι που κλήθηκαν στο σημείο προχώρησαν σε σωστική ανασκαφή και μετά από λίγο καιρό βρέθηκαν μπροστά σε μια σημαντική ανακάλυψη. Στο σημείο υπήρχε ένας ακέραιος μακεδονικός τάφος που χρονολογείται στο τέλος του 3ου π.Χ. - αρχές του 2ου π.Χ. αιώνα, συλημένος όμως ήδη από την αρχαιότητα. Πρόκειται για έναν μονοθάλαμο τάφο με τρεις ταφές, όπως μαρτυρούν οι τρεις κλίνες-σαρκοφάγοι από πωρόλιθο που ήταν σε διάταξη Π.

Στο εσωτερικό της αριστερής κλίνης σώθηκαν υπολείμματα ξύλινου φορείου, στο οποίο είχε εναποτεθεί μία νεκρή, ενώ στα κτερίσµατα περιλαµβάνονταν ένα πήλινο γυναικείο ειδώλιο, δύο αλάβαστρα αγγεία, τμήματα επίχρυσου στεφανιού, ένα χρυσό δισκάριο, χάλκινα και σιδερένια εξαρτήµατα, ενώ συγκολλήθηκαν δύο οξυπύθµενοι αµφορείς, πυξίδες και αρκετές δακρυδόχοι (μυροφόροι λήκυθοι).

Η χορεύτρια της Γρηγορίου Παλαμά

Η χορεύτρια της Γρηγορίου Παλαμά

Ένα πολύχρωμο, πανέμορφο ψηφιδωτό ρωμαϊκής-αυτοκρατορικής εποχής (1ος-τέλη 3ου αιώνα μ.Χ.) αποκαλύφθηκε στο υπόγειο οικοδομής στην οδό Γρηγορίου Παλαμά 8. η ανασκαφή έφερε στο φως πλούσια οικιστικά κατάλοιπα και εκτιμάται ότι κατά το απώτερο παρελθόν εκεί υπήρχε η οικία εξέχοντος προσώπου της πόλης.

Το θέμα του εντυπωσιακού ψηφιδωτού σχετίζεται με τον διονυσιακό κύκλο, αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί τι ακριβώς εικονίζεται, αφού σώζεται μόνο μία γυναικεία μορφή, πιθανόν Μαινάδα που παίζει τύμπανο και χορεύει σε ζωηρό ρυθμό. Οι πτυχώσεις του ενδύματος, η γεμάτη πλαστικότητα απόδοση της γυμνής σάρκας και η ασυνήθιστα μεγάλη χρωματική κλίμακα, μαρτυρούν την δεξιότητα του ψηφοθέτη και κατατάσσουν το ψηφιδωτό της Γρηγορίου Παλαμά στα έργα υψηλής ποιότητας.

Ανάλογο ψηφιδωτό της ίδιας εποχής με γεωμετρικό διάκοσμο και παράσταση Νηρηίδας, η οποία ιππεύει θαλάσσιο ζώο και κρατά ένα ιμάτιο πάνω από το κεφάλι της, έχει βρεθεί και στο υπόγειο πολυκατοικίας στην οδό Παλαιών Πατρών Γερμανού και έχει χρονολογηθεί στο β΄ μισό του 3ου μ.Χ. αιώνα.

Το υπόγειο της Αρχαίας Αγοράς

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄70 στην έκρηξη της αντιπαροχής κατεδαφίστηκε ένα τριώροφο οίκημα στη διασταύρωση των οδών Αγνώστου Στρατιώτου και Ολύμπου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. [......................................]

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ  

voria.gr:  Θεσσαλονίκη: Αρχαιολογικοί θησαυροί κάτω από πολυκατοικίες - Μοναδικές φωτογραφίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σοβαρά ερωτήματα για να μην επαναληφθεί το τρισάθλιο «φαινόμενο Κασσελάκη» στον ΣΥΡΙΖΑ

  Πόθεν η... στεφανιαία του ΣΥΡΙΖΑ; Το «γιατί» έχει εδώ πολύ μεγαλύτερη σημασία από το ποιοι ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΡΤΕΡΟΣ  avgi.gr Στέφανος ο κατακτητ...