Κυριακή, Οκτωβρίου 16, 2022

Το νερό και τα ...χάπια μας

 https://media.ow.gr/ow-images/2022/10/giorgio-trovato-xUmStcovVvY-unsplash.jpg


Με πόσο νερό να πάρω το χάπι μου;

Κ. Σώκου

ΜΕ ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟ ΧΑΠΙ ΜΟΥ;

Υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα νερού με την οποία πρέπει να παίρνουμε ένα χάπι για να είναι αποτελεσματικό και να μην δημιουργήσει προβλήματα. Λιώσιμο ή σπάσιμο στη μέση επιτρέπονται μόνο σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Δεν ξέρω αν έχετε κι εσείς την ίδια απορία βλέποντας στις ταινίες τους πρωταγωνιστές να καταπίνουν τα χάπια τους χωρίς νερό, με μοναδική άνεση. Ίσως να το έχετε κάνει κι εσείς. Εμένα μου φαίνεται αδύνατον.

Εκείνο όμως που σίγουρα έχει τύχει σε όλους είναι να πιούμε το χάπι μας με ελάχιστο νερό. Κατά καιρούς μάλιστα έχω ακούσει ότι το λίγο νερό αυξάνει την απόδοση του χαπιού. Ποια είναι η αλήθεια; Με πόσο νερό πρέπει να πίνουμε ένα χάπι;

Τα φάρμακα διαλύονται στο νερό

Τα φάρμακα έχουν σχεδιαστεί για να καταναλώνονται με νερό και μάλιστα με 1 ολόκληρο ποτήρι νερό (200 - 240 ml), επειδή το νερό είναι ο βασικός διαλύτης τους.

Με απλά λόγια, τα χάπια διαλύονται χάρη στην επαρκή ποσότητα νερού με την οποία συνοδεύονται και έτσι η δραστική τους ουσία ταξιδεύει ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά στο σώμα.

Τι μπορώ να πάθω;

Το λίγο νερό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του λαιμού και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία ενός φαρμάκου. Ακόμη χειρότερα, το καθόλου νερό όχι μόνο δεν επιτρέπει στα φάρμακα να δράσουν αποτελεσματικά, αλλά μπορεί να προκαλέσει και προβλήματα. Ένα χάπι που έρχεται σε επαφή με την επένδυση του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει τοπική βλάβη στον ιστό και φλεγμονή. Αυτό μεταφράζεται σε δυσκολία στην κατάποση, καούρα, πόνο στο στήθος ή ακόμη και αιμορραγία, και σε ακραίες περιπτώσεις θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα.

Νερό χάπι

Υπάρχουν μάλιστα ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα που λόγω των ουσιών τους μπορεί να καταστούν επιβλαβή αν δεν καταναλωθούν με επαρκή ποσότητα νερού. Αυτά είναι η ασπιρίνη, η ιβουπροφαίνη, το κάλιο, η βιταμίνη C και ορισμένα αντιβιοτικά.

Πότε να μην τα λιώνω και να μην τα σπάω στη μέση

  • Aποφεύγετε να λιώνετε τα χάπια που δεν έχουν σχεδιαστεί να λαμβάνονται σε μορφή σκόνης. Γι’ αυτό, αν δεν μπορείτε να καταπιείτε ένα χάπι, αναζητήστε το σε σιρόπι ή σε υπόθετο.
  • Αν πρόκειται για δισκίο (χωρίς επικάλυψη υμενίου) που επιτρέπεται να λιώσετε, θα πρέπει να πιείτε αρκετό νερό μετά, ώστε να μην «κολλήσει» στον οισοφάγο και τον ερεθίσει.
  • Αν θέλετε να κόψετε στη μέση ένα χάπι, κάντε το μόνο με τα δισκία που έχουν τη χαρακτηριστική εγκοπή, στην οποία τοποθετείται και το μαχαίρι. Η εγκοπή υποδηλώνει ότι διαλύονται στο στομάχι και άρα θα φτάσουν εκεί που πρέπει στη δοσολογία που πρέπει.
  • Τα δισκία που δεν έχουν εγκοπή, είτε διαλύονται στο έντερο είτε στο στομάχι με πολύ αργό ρυθμό. Αν λοιπόν κοπούν, θα καταστραφεί η επικάλυψη που τα προστατεύει από το όξινο περιβάλλον του στομαχιού.

Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό, προτού αποφασίσετε να πάρετε τα φάρμακά σας με τρόπο ανορθόδοξο ή διαφορετικό από ό,τι αναγράφει η συσκευασία και –φυσικά– μην ξεχνάτε να τα πίνετε με την ενδεδειγμένη ποσότητα νερού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Unknown Historical Pianists and Piano Recordings Series - Part 1/Άγνωστοι Ιστορικοί Πιανίστες και Ηχογραφήσεις Πιάνου (Πρώτο μέρος)

00:00 - Walter Damrosch - Beethoven, Symphony No. 3 Funeral March (1927)     Pupil of Hans von Bülow 07:00 Sandra Droucker - Chopin, Prelude...