Νοσοκομειακοί γιατροί / Η Γκάγκα διαλύει το ΕΣΥ και καταστρέφει τους ελεύθερους επαγγελματίες
Αντώνης Ραφτόπουλοςavgi.gr
Το νομοσχέδιο Γκάγκα για το «νέο ΕΣΥ» κοινοποιήθηκε επιτέλους στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, μετά από εβδομάδες που η Μίνα Γκάγκα το διακινούσε μέσω e-mail σε φίλα προσκείμενους. Ωστόσο, το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών έσπασε την ομερτά και έδωσε το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, αναγκάζοντας την αναπληρώτρια υπουργό να προσέλθει για συζήτηση με το Δ.Σ. του ΠΙΣ την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς όμως να πράξει κάτι ανάλογο με την ΟΕΝΓΕ που εκπροσωπεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς.
Όπως μεταφέρουν τα μέλη του Μετώπου στο Δ.Σ. του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας και Μιχάλης Ψαλτάκος, η Μ. Γκάγκα δήλωσε πως δεν πιστεύει στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, προβάλλοντας ως απόδειξη το γεγονός ότι η ίδια επέλεξε part time απασχόληση όταν το 1992 ίσχυσε ο νόμος Σούρλα. Υποστήριξε πως πρεσβεύει ότι οι γιατροί ΕΣΥ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να βγουν στο ελεύθερο επάγγελμα, αν και κατά την εκτίμησή της αυτό πρακτικά θα συμβεί σε ποσοστό 10% των υπηρετούντων ειδικών. Ταυτόχρονα, ορισμένα ακραία νεοφιλελεύθερα στελέχη του ΠΙΣ επέμειναν πως πρέπει να υπάρξει και η αντίστροφη ροή, δηλαδή ιδιώτες γιατροί να αποκτήσουν δυνατότητα επεμβάσεων σε νοσοκομεία, πράγμα που η αναπληρώτρια υπουργός έδειξε να υιοθετεί - χωρίς όμως αυτό να καταγράφεται μέχρι στιγμής στο επίμαχο νομοσχέδιο.
Σχετικά με τις αυξήσεις του 10% που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, η Μ. Γκάγκα δήλωσε ότι τόσες είναι οι αντοχές της οικονομίας, αν και της επισημάνθηκε πως ήδη ο πληθωρισμός τρέχει με 12,5%, συνεπώς η περίφημη «αύξηση» δεν καλύπτει ούτε τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους.
Οι εκπρόσωποι του Μετώπου τόνισαν ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση αποτελεί στοιχείο που αφορά τον πυρήνα των εργασιακών σχέσεων του ΕΣΥ και αυτό που χρειάζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί σήμερα είναι η αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου με διπλασιασμό των αποδοχών τους, προσλήψεις ώστε να πάψει να παραπαίει το σύνολο σχεδόν των κλινικών και εργαστηρίων του ΕΣΥ και θεσμικές παρεμβάσεις στα θέματα της εκπαίδευσης, ώστε να παραμείνουν οι νέοι γιατροί στη χώρα.
Ενίσχυση της ιδιωτικής αγοράς Υγείας
Τονίστηκε ακόμη ότι η επιχειρούμενη έξοδος των νοσοκομειακών γιατρών στο ιδιωτικό επάγγελμα θα προκαλέσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οι οποίοι ήδη πλήττονται από τη φορολογία και το clawback, ενώ επικρέμανται και τα αποκαλούμενα «ποιοτικά κριτήρια», οδηγώντας σε απρόβλεπτες εντάσεις, με μοναδικό σκοπό να ικανοποιηθούν αφενός οι ιδεολογικές εμμονές της Ν.Δ. για ελεύθερη αγορά, αλλά κυρίως να ενισχυθούν οι μεγάλες αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων και οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αποκτώντας φθηνό ιατρικό δυναμικό.
Επισημάνθηκε ότι η υπόσχεση αυξημένων αποδοχών στους γιατρούς ΕΣΥ μέσω των απογευματινών χειρουργείων αποτελεί φενάκη, αφού τα νοσοκομεία αδυνατούν να διεκπεραιώσουν ακόμη και τα προγραμματισμένα πρωινά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού.
Τέλος, οι Δημήτρης Βαρνάβας και Μιχάλης Ψαλτάκος σημειώνουν ότι η μείωση από 2 σε 1 των εκπροσώπων του ΠΙΣ στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας αποδεικνύει την περιφρόνηση της κυβέρνησης στα θεσμικά όργανα των γιατρών, αφού πριν από λίγο καιρό κατάργησε με νομοθετική διάταξη ακόμη και την εκπροσώπηση του ΠΙΣ στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ. Σχετικά με τον χρόνο επίσημης διαβούλευσης του νομοσχεδίου η Μ. Γκάγκα απάντησε «σχετικά σύντομα», χωρίς να προσδιορίσει πόσο είναι το σχετικά και πόσο το σύντομα. Οι εκπρόσωποι του Μετώπου ξεκαθάρισαν ότι εάν το νομοσχέδιο κατατεθεί ως έχει, το Μέτωπο όχι μόνο δεν θα είναι «αρωγός στην προσπάθειά της» -όπως δήλωσαν ορισμένα ανανήψαντα στελέχη της Ν.Δ.-, αλλά και θα τους βρει κατηγορηματικά αντίθετους, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα προκύψουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου