Τρίτη, Σεπτεμβρίου 03, 2019

Το ντιλ Μητσοτάκη με Μέρκελ-Μακρόν – Πώς εξασφάλισε την στήριξή τους μέσα σε 50 ημέρες | tovima.gr

Η γραμμή Μέρκελ για προσφυγικό και οικονομία

Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καγκελαρίας. Οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, τις Πρέσπες και την ανάπτυξη. Γιατί η Μέρκελ δεν θέλει χαμηλότερα πλεονάσματα. Αποκλειστικό παρασκήνιο.


Βρυξέλλες, ανταπόκριση.
Η συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο ήταν αρκετά δύσκολη για την ελληνική πλευρά. Όπως και με όλους τους προηγούμενους πρωθυπουργούς, η κα Μέρκελ παρατάχθηκε στη μια πλευρά του τραπεζιού, με όλους τους υπουργούς που θα είχαν λόγο στη συνάντηση.
Διασταυρωμένες πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως και αυτή τη φορά η συζήτηση δεν ξέφυγε από τα σφικτά πλαίσια που επέβαλε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο κάθε Γερμανός υπουργός είχε μπροστά του ένα γεμάτο ντοσιέ, που περιείχε και την παραμικρή λεπτομέρεια των τεκταινόμενων της ελληνικής κυβέρνησης από την ημέρα των εκλογών μέχρι και τη συνάντηση.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι ερωτήσεις των Γερμανών έπεφταν βροχή στους αντίστοιχους Ελληνες ομολόγους τους, που κλήθηκαν να δώσουν διευκρινίσεις για μια σειρά από εξαγγελίες καθώς και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Το προσφυγικό και οι νέες υποχωρήσεις

Οπως είχε γράψει επανειλημμένως το Euro2day.gr, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ursula von der Leyen, με την υποστήριξη των σκληροπυρηνικών χωρών, αναμένεται να «αναδιαμορφώσει» τη στρατηγική για το προσφυγικό. Με περισσότερα «βάρη» για τις χώρες υποδοχής. Είχαμε γράψει επίσης ότι η ΕΕ ανέμενε ραγδαία αύξηση της εισροής των προσφύγων και τα γεγονότα μάς επιβεβαίωσαν.
Η κα Μέρκελ έχει χάσει πολλά από την απόφασή της το 2015 να δέχεται πρόσφυγες στη Γερμανία και σκοπεύει να μη συνεχίσει την ίδια στρατηγική, υποστηρίζοντας το σχέδιο Von der Leyen, που αναμένεται να ξεδιπλωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.
Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε ασφυκτικές πιέσεις για καλύτερη οργάνωση στην είσοδο προσφύγων και κλήθηκε να δώσει διευκρινίσεις αναφορικά με τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών. Σε αυτό το σημείο, η νέα ελληνική κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε να λάβει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ και ενίσχυση της Frontex, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η αύξηση των ροών θα είναι αντιμετωπίσιμη.
Τόσο λεπτομερής ήταν η «ανάκριση», που η γερμανική πλευρά ρώτησε και για το πρόσφατο περιστατικό στη Μόρια με τον νεαρό νεκρό και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί. Η πίεση των Γερμανών στη συνάντηση έφερε την ελληνική αντιπροσωπεία σε δύσκολη θέση, όπως ακριβώς έγινε και με τους κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Τσίπρα στο παρελθόν.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να αντιμετωπίσει την αύξηση των ροών με τη δημιουργία νέων hot spots ανά την Ελλάδα. Βεβαίως εδώ προκύπτει το ερώτημα εάν οι πρόσφυγες μεταφέρονται στην ενδοχώρα από τον τόπο άφιξής τους (κάποιο νησί), αυτό θα θεωρείται «μεταφορά» συνεπώς και δεύτερος τόπος διαμονής, που λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της μονιμότητας; Αυτό είναι μια παγίδα που δεν θα πρέπει να μείνει αδιευκρίνιστη από τη νέα κυβέρνηση, λένε πηγές με γνώση.

Μείωση των πλεονασμάτων από το 2022

Η Γερμανία όπως και η Ολλανδία τάσσονται υπέρ της διατήρησης της υφιστάμενης συμφωνίας. Αρμόδιες πηγές μετέφεραν στο Euro2day.gr ότι ενώ η γερμανική αντιπροσωπεία άφησε την ελληνική να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για την ανάπτυξη, η απάντηση ήταν η ίδια όπως και τα προηγούμενα χρόνια: «Για τα δημοσιονομικά έχουν τον πρώτο λόγο οι θεσμοί και τον τελευταίο λόγο το Eurogroup».
Η θέση της κας Μέρκελ είναι ότι τα πλεονάσματα πρέπει να κινηθούν όπως αναγράφει η συμφωνία μέχρι το 2022. Και αυτό γιατί η ίδια, με τη λαβωμένη δημοτικότητα, αποχωρεί το 2021 και δεν θέλει να δώσει κανένα δικαίωμα στους Γερμανούς ψηφοφόρους να θεωρήσουν ότι κάνει «χάρες» στην Ελλάδα. Είτε στο προσφυγικό είτε στο μεταμνημονιακό σχέδιο.
Αυτό σημαίνει ότι για τη Γερμανία και πιθανώς για τις άλλες σκληροπυρηνικές χώρες που την ακολουθούν, ούτε τον Φεβρουάριο του 2020 θα μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων. Το θέμα, γι' αυτούς, μετατίθεται μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2021. Και αυτό για δύο λόγους:
1. Οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και παγκοσμίως δεν επιτρέπουν δημοσιονομική χαλάρωση. Οπως έχουμε γράψει, το τελευταίο πακέτο στήριξης από την ΕΚΤ που έρχεται, θα πιέσει τις χώρες της ΕΕ να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, ακόμα και μη δημοφιλείς καθώς τα όπλα της ΕΚΤ στερεύουν.
2. Οι πιο πάνω πιέσεις, μαζί με τις γεωπολιτικές προκλήσεις, τον εμπορικό πόλεμο και το Brexit δεν επιτρέπουν «ανταλλαγές» μεταξύ προσφυγικού και δημοσιονομικών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, λόγω συγκυριών, δεν αναμένεται να έχει το ίδιο προνόμιο με την κυβέρνηση Τσίπρα.

Η ανάπτυξη και οι Πρέσπες

Η γερμανική αντιπροσωπεία είχε ψηλά στην ατζέντα τις γερμανικές επενδύσεις. Αλλωστε η κα Μέρκελ πριν τη συνάντηση συμβουλεύθηκε το επιχειρηματικό της λόμπι. Η ελληνική πλευρά αντέτεινε το αναπτυξιακό της σχέδιο, που όμως δεν είναι ακόμα ποσοτικοποιημένο και εγκεκριμένο από την Κομισιόν. Ετσι, κατέληξαν οι δύο πλευρές στην «πράσινη ανάπτυξη», που όπως μαθαίνουμε εμπεριέχει αρκετές γερμανικές επενδυτικές πρωτοβουλίες.
Μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έχει κάνει κάποια βήματα πίσω στις επιδιώξεις του για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει πρώτα να ανακτήσει της εμπιστοσύνη της και θα θέσει το θέμα από το 2021, όμως αυτό θεωρείται από τους εταίρους δήλωση για «εσωτερική κατανάλωση». Για την ΕΕ, αυτό που ενδιαφέρει είναι η νέα κυβέρνηση να δώσει δείγματα γραφής, ώστε να κτιστεί η απαραίτητη εμπιστοσύνη. Κακά τα ψέματα, η ΕΕ τα είχε βρει στον «βηματισμό» με την προηγούμενη κυβέρνηση, που πέρασε σκληρά μέτρα. Για αυτούς συνεπώς δεν υπήρχε θέμα έλλειψης εμπιστοσύνης.
Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένουν και από τη νέα κυβέρνηση συνέχεια της προηγούμενης σε σειρά θεμάτων.
Πρώτο crash test του κ. Μητσοτάκη είναι η ΔΕΘ. Και αυτό γιατί η κα Μέρκελ ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν πρέπει να «βελτιωθεί», όπως είχε πει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης. Μάλιστα η καγκελάριος, όπως και η υπόλοιπη ΕΕ δεν θέλουν ούτε εμπόδια στις προενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ, όπως επίσης είχε πει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Το δεύτερο crash test έχει να κάνει με τις τράπεζες. Η ελληνική αντιπροσωπεία άκουσε για ακόμα μια φορά ότι οι επενδύσεις δεν μπορούν να έρθουν, εάν πρώτα δεν εξυγιανθεί πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που ακόμα αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Το τριτο crash test αφορά την τέταρτη αξιολόγηση. Από την Κομισιόν ήδη διαμηνύουν ότι κάποια θέματα τρέχουν, όμως συνολικά υπάρχουν ακόμα εμπόδια. Το EuroWorkingGroup αναμένεται να διαμηνύσει στην ελληνική πλευρά ότι όσο θα αργήσει να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση, τόσο θα αργήσουν και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: