Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 11, 2017

ΟΤΑΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙΝΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΑΘΩΝ

 ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΕ Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΦΑΝΕΣΤΑΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥΣ;



 ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΗ ΒΛΑΚΩΔΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ  ΤΟΥ ΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

 

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ οι «μισθωμένοι» εμπρηστές του Αυγούστου - Πέντε ύποπτοι για τη Ζάκυνθο

Στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ οι «μισθωμένοι» εμπρηστές του Αυγούστου - Πέντε ύποπτοι για τη Ζάκυνθο - Media

 Πηγή: Ελεύθερος Τύπος 


«Κοριοί», ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχουν θέσει υπό τεχνολογική και φυσική παρακολούθηση ύποπτους «μισθωμένους» εμπρηστές της Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Αττικής. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται πέντε άτομα στην Ζάκυνθο, εκ των οποίων τρεις φαίνεται να σχετίζονται με «τουριστικά συμφέροντα», ενώ δύο είναι ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων στο νησί.
Σε αντίστοιχο κλοιό ερευνών, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», βρίσκονται έξι άτομα σε περιοχές της νοτιοανατολικής Αττικής, ως ύποπτοι εμπρησμού δασικών εκτάσεων, με στόχο την καταπάτηση τους. Σε αυτή την περίπτωση οι ύποπτοι θα επιχειρούσαν να αποκτήσουν μέρος καμένων δασικών εκτάσεων με τη μέθοδο της φύτευσης ελαιόδεντρων από… βαρέλια! Με αυτό τον τρόπο θα επέκτειναν εκτάσεις ιδιοκτησίας τους ή θα επιχειρούσαν να τις ιδιοποιηθούν. Ένα ακόμη άτομο, είναι ύποπτο για προσπάθεια εμπρησμού δάσους στην Κεφαλονιά, το βράδυ της περασμένη Τρίτης, όταν προκάλεσε... 10 εστίες φωτιάς κατά μήκος του ίδιου δρόμου!
Φωτιά για τον αδερφό του;
Σε κάποιες περιπτώσεις, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, ελλείψει ενοχοποιητικών στοιχείων έχουν προσεγγίσει ύποπτους εμπρηστές, σε μία προσπάθεια αποτροπής της συνέχισης της δράσης τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δύο αδερφών στη Φυλή Αττικής, ένας από τους οποίους είχε προσληφθεί από τον δήμο ως εποχικός πυροσβέστης και έληγε η σύμβασή του. Ο αδερφός του, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ακούστηκε να λέει: «Μην ανησυχείς. Θα κάνω κάτι που μετά θα τους είσαι απαραίτητος. Θα σου υπογράψουν ‘τρέχοντας’ τη σύμβαση». Πράγματι, στις 28 Αυγούστου, και ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι, ξέσπασε μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Φυλή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν 35 πυροσβέστες, 17 οχήματα, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο.
Αστυνομικοί και πυροσβέστες είχαν πολλές ενδείξεις ότι δράστης ήταν ο αδερφός του εποχικού πυροσβέστη, ωστόσο δεν υπήρχαν στοιχεία που να τις επιβεβαιώνουν. Σε μία έσχατη προσπάθεια πρόληψης νέων πυρκαγιών, αστυνομικοί προσέγγισαν με κάποιο τρόπο τα αδέρφια και πέρασαν το «μήνυμα» των υποψιών τους, ώστε να τους σταματήσουν από συνέχιση της παράνομης δράσης τους.
Η «ομερτά» της Ζακύνθου
Ειδικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, που βρίσκονται στο νησί του Ιονίου, συγκεντρώνουν στοιχεία σε βάρος των υπόπτων, οι οποίοι φαίνεται να λειτουργούν υπό ένα καθεστώς ιδιότυπης «μίσθωσης» και αναζητούν τους «εντολείς», ηθικούς αυτουργούς των επαναλαμβανόμενων εμπρησμών. Τα στελέχη των διωκτικών αρχών εκτιμούν πως οι ηθικοί αυτουργοί, είναι άγνωστοι για τους δράστες εμπρησμού, οι οποίοι «προσλαμβάνονται» μέσω μεσαζόντων. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει έξι προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμούς, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος τους, με τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών να κάνουν λόγο για μια παράξενη «ομερτά». Οι ύποπτοι συνδέονται με την περιοχή δράσης των εμπρηστών, ως εκ τούτο δικαιολογείται η παρουσία τους στους τόπους εκδήλωσης πυρκαγιών και τους εξασφαλίζει ένα αξιόπιστο «άλλοθι».   
Στην πορεία των ερευνών αποφασίστηκε η άρση απορρήτου των επικοινωνιών, με την υποβολή σχετικού αιτήματος στις δικαστικές αρχές, όπως και η παρακολούθηση επικοινωνιών συγκεκριμένων υπόπτων. Οι αξιωματούχοι των διωκτικών αρχών διαπιστώνουν τις τεράστιες οικιστικές πιέσεις στα βόρεια του νησιού, κοντά στο φημισμένο Ναυάγιο, κατά συμφέρονται που επιθυμούν, με κάθε τρόπο, την οικοδομική ανάπτυξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ζάκυνθος, εξαιτίας αυτών των επιχειρηματικών επιθυμιών, βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο εμπρηστών, με «πρωταθλήτριες» χρονιές, το 2001, όταν εκδηλώθηκαν 192 δασικές πυρκαγιές και 185 το 2006. Στα Ιόνια νησιά, εξαιτίας του ιδιότυπου ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το 61% των δασικών εκτάσεων ανήκει σε ιδιώτες, το 12% σε μοναστήρια και το 27% σε δημοτικές κοινότητες.
Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος και πρώην επικεφαλής της Δ.Α.Ε.Ε., Ανδριανός Γκουρμπάτσης αναφορικά με την Ζάκυνθο τονίζει: «Ο μέσος ετήσιος αριθμός πυρκαγιών στη Ζάκυνθο, είναι 127 αγροτοδασικές πυρκαγιές, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε 3 μέρες εκδηλώνεται στη Ζάκυνθο μέσα στο έτος και μία αγροτοδασική πυρκαγιά. Ο μέσος ετήσιος αριθμός καμένων εκτάσεων (μέση ετήσια απώλεια) στη Ζάκυνθο, είναι 3.225,9 στρέμματα.
To 60% περίπου των δασικών πυρκαγιών της Ελλάδας έχει χρόνο κατάσβεσης 7,5 ώρες. Η μέγιστη διάρκεια των πυρκαγιών για την Ελλάδα ανέρχεται σε 15 ώρες περίπου. Στη Ζάκυνθο η μέση διάρκεια των δασικών πυρκαγιών είναι 34 ώρες, μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς της χώρας. Στη Ζάκυνθο αναφέρεται το μικρότερο ποσοστό δασικών πυρκαγιών (4%), στις οποίες εξακριβώθηκαν τα αίτια εκδήλωσής τους. Τα νησιά του Ιονίου καταλαμβάνουν την 1η θέση μεταξύ των γεωγραφικών ενοτήτων της χώρας, ως προς τα ποσοστά (22,3%) δασικών πυρκαγιών από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό). Ειδικά στη Ζάκυνθο το 60% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε κακόβουλο εμπρησμό. Αντίστοιχα με τα ποσοστά εξακρίβωσης των αιτίων των δασικών πυρκαγιών είναι και εκείνα του εντοπισμού του δράστη. Στη Ζάκυνθο το ποσοστό εντοπισμού του δράστη είναι (0,9%), το μικρότερο στη χώρα».
Πως το δάσος γίνεται «οικοδομή»;
 Στο ερώτημα πως μια καμένη δασική έκταση μπορεί να γίνει οικοδομήσιμη ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος και πρώην επικεφαλής της Δ.Α.Ε.Ε., Ανδριανός Γκουρμπάτσης, απαντά: «Το Σύνταγμα των Επτανήσων προέβλεπε ότι όλα τα δάση και οι δασικές εκτάσεις μεταβιβάζονταν ως εγχώρια περιουσία στις δημοτικές Αρχές. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (Κύθηρα και Αντικύθηρα), οι δημοτικές Αρχές των ιόνιων νησιών δεν φρόντισαν να αποκτήσουν την κυριότητα των δασών. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει το τεκμήριο της κυριότητας των δασών για το Δημόσιο. Αυτό θα προβλέπεται μετά την κατάρτιση των δασικών χαρτών, γιατί τότε θα περιέλθει στο Δημόσιο όποια δασική έκταση δεν έχει τίτλο από ιδιώτη. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επίδοξοι εμπρηστές τρέχουν τώρα να κάψουν τα δάση. Όταν καίγεται μία δασική έκταση, πηγαίνει ο ιδιώτης και χτίζει ή περιφράσσει το χώρο και συνήθως το δασαρχείο δεν τον αποβάλλει. Σε περίπτωση που κινήσει τη διαδικασία το δασαρχείο και ο καταπατητής προσέλθει για εξηγήσεις στο δικαστήριο, τότε επικαλείται με τη βοήθεια μαρτύρων τη χρησικτησία, που προβλέπει ότι όταν νέμεσαι μία έκταση για 20 χρόνια  τότε αποκτάς τίτλους κυριότητας. Έτσι, περιέρχεται η έκταση στην κατοχή του».
Ο «εμπρηστικός» απολογισμός
Οι ύποπτες φωτιές στη Ζάκυνθο έχουν ξεκινήσει από τον… Γενάρη στα βόρεια του νησιού και κοντά στην περιοχή του Ναυαγίου. Από τις αρχές του χρόνου έως την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ξέσπασαν 16 δασικές πυρκαγιές και άλλες 85 από την 1η Μαΐου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου. Αναλυτικά ο απολογισμός των πυρκαγιών έχει ως εξής:
4 Ιανουαρίου: Βολίμες Αγ. Νικόλαο ώρα έναρξης 11:45
17 Φεβρουαρίου: Βολίμες Αγ. Νικόλαος ώρα έναρξης 15:40
1 Μαρτίου: Αλικανάς στην περιοχή Καστέλια ώρα έναρξης 19:40
3 Μαρτίου: Δύο πυρκαγιές στις Βολίμες με ώρες έναρξης 15:44 και 17:30
13 Μαρτίου: Βολίμες ώρα έναρξης 20:10
21 Μαρτίου: Βολίμες Αγ. Νικολάου ώρα έναρξης 19:19
30 Μαρτίου: Βολίμες περιοχή Ινέϊκα ώρα έναρξης 16:45
8 Απριλίου: Βολίμες Αγ. Νικόλαος ώρα έναρξης 12:25
16 Απριλίου: Βολίμες ώρες έναρξης 13:15
22 Απριλίου: Δύο πυρκαγιές, στον Βασιλικό στην περιοχή Κανόνια ώρα με ώρα έναρξης 11:15 και στα Λαγκάδια στις 21:00
26 Απριλίου: Βασιλικός, Κανόνια ώρα έναρξης 12:48
27 Απριλίου: Βολίμες Ασκός ώρα έναρξης 17:50
29 Απριλίου: Μαριές με ώρα έναρξης 13:35, η οποία έσβησε πλήρως στις... 8 Μαίου, και μία ακόμη στο Αυγέρι με ώρα έναρξης 22:30
3 Μαίου: Βολίμες ώρα έναρξης 09:50
12 Μαίου: Λίμνη ώρα έναρξης 13:40, έσβησε την επόμενη μέρα
18 Μαίου: Μουζάκι, Αργιλιά ώρα έναρξης 14:15
22 και 25 Μαίου: Βολίμες τρεις πυρκαγιές τις μεσημβρινές ώρες
27 Μαίου: Καλαμάκι ώρα έναρξης 20:33
9 Ιουνίου: Αναπαύσεως ώρα έναρξης 23:00
13 Ιουνίου: Γάλαρο, Μεσάλα ώρα έναρξης 19:39
14 Ιουνίου: Πηγαδάκια δύο φωτιές στις 15:45 και 21:35
20 Ιουνίου: Ορθονιές ώρα έναρξης 12:50, έσβησε την επόμενη μέρα
27 Ιουνίου: Παναγούλα ώρα έναρξης 19:40
30 Ιουνίου: Καλλίτερος ώρα έναρξης 22:05
1 Ιουλίου: Λαγώποδο, δύο φωτιές στις 16:25 και 20:10
3 Ιουλίου: Βολίμες δύο φωτιές στις 20:10 και 12:55
4 Ιουλίου: Βολίμες στις 10:25
7 Ιουλίου: Αργάσι δύο φωτιές στις 17:50 και 18:00, με την κατάσβεση της πρώτης να γίνεται στις 14 Ιουλίου και της δεύτερης στις 9 Ιουλίου
8 Ιουλίου: Βολίμες στις 10:25
10 Ιουλίου: Τρία με ώρα έναρξης 14:45, η οποία κατασβέστηκε στις 17 Ιουλίου
11 Ιουλίου: Ορθονίες ώρα έναρξης 17:00, κατασβέστηκε μετά από 10 ημέρες, Μαριές στις 20:50, Καλαμάκι-Κήποι στις 23:00
14 Ιουλίου: Γαϊτάνο Μπόχαλη στις 15: 25, έσβησε μία μέρα αργότερα
19 Ιουλίου: Μαριές Στενίτης στις 20:00, έσβησε στις 21/7
23 Ιουλίου: Λαγώποδο Καταλουπού στις 16:20 και έσβησε στις 29/7
26 Ιουλίου: Φιολίτης στις 16:30 και Βολίμες στις 21:40 η οποία έσβησε στις 3/8
28 Ιουλίου: Λιθάκια στις 13:30 και Καλαμάκι δύο φωτιές με χρονική διαφορά 35 λεπτών
29 Ιουλίου: Αλικανάς στις 13:30
31 Ιουλίου: Βολίμες-Κουτσουπιά στη 01:00
2-3 Αυγούστου: Βολίμες-Αγ. Θέκλη στις 15:10 και 22:55
4 Αυγούστου: Λιθάκια στις 16:20
7 Αυγούστου: Βολίμες ώρα έναρξης 16:45, πλήρη κατάσβεση στις 19/8
9 Αυγούστου: Γερακάριο στις 14:05, Πηγαδάκια στις 21:10 και Μαριές-Στενίτης στις 16:30 με πλήρη κατάσβεση στις 19/8
11 Αυγούστου: Παναγούλα ώρα έναρξης 13:33, πλήρης κατάσβεση 31/8
12 Αυγούστου: Βολίμες στις θέσεις Ελιές και Αστέρι με ώρα έναρξης στις 23:12 και 23:37, οι οποίες έσβησαν στις 19 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα
13 Αυγούστου: Τέσσερις πυρκαγιές στις Βολίμες στις περιοχές Αλωνάκι, Σκούτα, Μεγαλώνι, οι οποίες έσβησαν στις 22 και 25 Αυγούστου, και μία ακόμη στη Δάφνη με πλήρης κατάσβεση στις 19/8 
20 Αυγούστου: Αργάσι δύο φωτιές με χρονική διαφορά 5 λεπτών, οι οποίες έσβησαν στις 22 και 23 Αυγούστου
23 Αυγούστου: Λιθάκια στις 14:40, πλήρης κατάσβεση στις 31/8
24 Αυγούστου: Δύο φωτιές στις Μαριές-Στενίτη και Αργάσι-Σκοπός στις 20:15 και 20:50, με την πρώτη να σβήνει στις 31/8
25 Αυγούστου: Δύο φωτιές σε Αγαλά και Αργάσι-Σκοπός με την δεύτερη να σβήνει στις 2/9
26 Αυγούστου: Τρεις φωτιές σε Τρία και Βολίμες στις περιοχές Σκούτα και Πελιλόμποι, με ώρες έναρξης από 00:25 έως 02:35, οι οποίες έσβησαν την 1/9
27 Αυγούστου: Τρεις φωτιές στο Καμπί και στις Βολίμες στις θέσεις Γυαλός και Σεβέϊκα, οι οποίες έσβησαν την επόμενη μέρα
28 Αυγούστου: Δύο φωτιές σε Αγαλά και Απελάτι οι οποίες τέθηκαν σύντομα υπό έλεγχο
29 Αυγούστου: Δύο φωτιές σε Ρομίριο και Βολίμες, οι οποίες ξέσπασαν με διαφορά 5 λεπτών, με την πρώτη να σβήνει γρήγορα, ενώ η δεύτερη τίθεται υπό έλεγχο δύο ημέρες αργότερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: