Παρασκευή, Μαρτίου 03, 2017

ΠΩΣ ΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΩΣ ΜΕΘΟΔΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΦΙΟΖΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΕΡΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ Η "ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΑ  ΚΑΙ Η ΑΜΝΗΣΤΕΥΣΗ  ΟΣΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ  ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
 

Τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πληγή της δημοκρατίας


TasosAvrantinis.jpgΆρθρο του Τάσου Ι. Αβραντίνη*, στελέχους της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά , που (τότε) συνεργάζονταν με το Ποτάμι και σήμερα έχουν προσχωρήσει στη ...Νέα Δημοκρατία

Δημοσιεύτηκε στο capital.gr
17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Αποτέλεσμα εικόνας για (Αντώνη Σαμαρά/ Ε. Βενιζέλου) νομοθέτησε «νύχτα», μεTον Απρίλιο του 2013 η κυβέρνηση (Αντώνη Σαμαρά/ Ε. Βενιζέλου) νομοθέτησε «νύχτα», με άσχετη τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, την ακόλουθη διάταξη:

«Δεν συνιστά απιστία, κατά την έννοια των άρθρων 256 και 390 του Ποινικού Κώδικα, για τον Πρόεδρο, τα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη των Τραπεζών, η σύναψη δανείων πάσης φύσεως με νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται κατά νόμο, καθώς και η εν γένει παροχή πιστώσεων σε αυτά, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) υφίστανται αποφάσεις των θεσμοθετημένων εγκριτικών επιτροπών ή οργάνων κάθε τράπεζας και β) τηρήθηκαν, κατά τη χορήγησή τους, οι σχετικές κανονιστικές πράξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΠΔΤΕ).» (άρθρο 78 ν. 4146/2013).

Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη: η απαλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών για τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε κόμματα, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου κ.λπ. χωρίς να τηρηθούν τα πιστοδοτικά κριτήρια που ορίζονται από την τραπεζική νομοθεσία.

Θυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2013 ερευνάτο το θέμα της κακουργηματικής απιστίας των διοικήσεων των τραπεζών που είχαν χορηγήσει δάνεια σε κόμματα και των κομματικών ηγεσιών ως ηθικών αυτουργών από τους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη. Δεν ξέρω τι έχει γίνει με εκείνη την εισαγγελική έρευνα αλλά θυμίζω ακόμη για όσους δικαστικούς λειτουργούς το έχουν λησμονήσει ότι το Σύνταγμα απαγορεύει απολύτως την αμνηστία των κοινών εγκλημάτων (άρθρο 48 παρ. 3).

Xθες η κυβέρνηση (Αντώνη Σαμαρά/ Ε. Βενιζέλου) ψήφισε το ακατάσχετο και ανεκχώρητο μέχρι το 40% της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων. Δεν είναι η πρώτη φορά που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν κάτι τέτοιο. Το Μάρτιο του 2012 οι βουλευτές και γραμματείς των δύο κομμάτων Α. Λυκουρέντζος και Μ. Καχριμάκης είχαν προτείνει με τροπολογία να απαγορευθεί στα πολιτικά κόμματα να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων ή πιστώσεων μεγαλύτερο του 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης, ενώ, για τα δάνεια που είχαν ήδη χορηγηθεί μέχρι 31.12.2011, για ποσά άνω των 20 εκατ. ευρώ, προτεινόταν οι ετήσιες δόσεις να ανέρχονται στο 50% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης που θα ελάμβαναν, ενώ για τα κόμματα που χρωστούν κάτω από 20 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται στο 20%. Οι δύο βουλευτές είχαν ακόμη προτείνει για τα δάνεια μέχρι 31.12.2011 να διαγραφούν όλοι οι ανεξόφλητοι τόκοι (!) και στη συνέχεια να εξοφληθούν ολοσχερώς σε ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 4%. Η τροπολογία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αποσύρθηκε κακήν κακώς.

Αποτέλεσμα εικόνας για Τάσος ΓιαννίτσηςΛίγο αργότερα όμως ο τότε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εσωτερικών και εκ των σκληρών «εκσυγχρονιστών» Τάσος Γιαννίτσης προστάτευσε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ορίζοντας το ακατάσχετο της τελευταίας δόσης της κρατικής χρηματοδότησης του 2011 και των δύο δόσεων του 2012. Εκλογές γαρ και ο εκσυγχρονισμός έχει τα όριά του. Με τα λεφτά αυτά λοιπόν με τα οποία έπρεπε κανονικά να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις των δύο κομμάτων καλύφθηκαν οι θηριώδεις προεκλογικές τους δαπάνες.

Στις αρχές του 2014 ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια, σε κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Πρόεδρος της Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης, απάντησε ότι τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία συνολικά ξεπερνούν τα 270 εκατομμύρια ευρώ, δεν εξυπηρετούνται ήδη από αρχές του 2013. Ο κ. Αλμούνια αναφέρει επί λέξει στην από 7 Φεβρουαρίου 2014 έγγραφη απάντησή του στον πρόεδρο της Δράσης:

«Στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει τον διορισμό εντολοδόχου παρακολούθησης σε όλες τις τράπεζες που τελούν υπό αναδιάρθρωση. Τον Ιανουάριο του 2013, οι εντολοδόχοι παρακολούθησης ξεκίνησαν εργασίες παρακολούθησης σε τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Οι εντολοδόχοι επαληθεύουν την ορθή διακυβέρνηση και τη χρήση εμπορικών κριτηρίων σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής. Στο έργο της παρακολούθησης υπάγεται επίσης η διαδικασία χορήγησης νέων δανείων και η αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστώσεων προς τους συνδεδεμένους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013».

Μετά την απάντηση του κοινοτικού Επιτρόπου ο κομματικός συνασπισμός της Δράσης και της Δημιουργίας Ξανά στις 29.4.2014 καλέσαμε με εξώδικό μας καθεμιά ξεχωριστά από τις συστημικές τράπεζες –εφόσον η λήπτρια του εξωδίκου τράπεζα ήταν μια από τις τρεις συστημικές τράπεζες που είχαν δανείσει σύμφωνα με την απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια τα ανωτέρω κόμματα– να προβεί συμμορφούμενη με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία που διέπει τα τραπεζικά ιδρύματα και χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση σε άμεση κατάσχεση της προεκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους από τα δάνεια που τους είχε χορηγήσει.

Επίσης ζητήσαμε να μας γνωρίσουν οι συστημικές τράπεζες που έχουν δανείσει τα δύο κόμματα:

-τα ποσά που οφείλει η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά κατά κεφάλαιο και τόκους,

-πόσες χρεωλυτικές δόσεις έχουν εξοφλήσει,

-πόσους τόκους τα δύο κόμματα έχουν πληρώσει από 1.1.2013 και με ποιο επιτόκιο,

-τι εγγυήσεις ή εξασφαλίσεις έλαβαν για τα δάνεια αυτά,

-εάν έχουν προβεί σε οποιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση του δανεισμού των δύο κομμάτων από 1.1.2013 και μετά και με ποιους όρους,

-εάν έχουν προβεί σε κάποιας μορφής αναχρηματοδότηση του παλιού δανεισμού ή νέα χρηματοδότηση στα δύο αυτά κόμματα, και

-εάν καταγγέλθηκε από κάποια τράπεζα κάποιο από τα δάνεια των κομμάτων αυτών.

Θα πρέπει να διευκρινιστούν ακόμη τα εξής:

-ότι τα δάνεια των κομμάτων δεν αποτελούν μια χρηματική διαφορά ενός κόμματος και μιας ιδιωτικής τράπεζας, καθώς μετά την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο βασικός μέτοχος αυτών είναι το Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς, η μη διεκδίκηση είσπραξης των οφειλομένων από τα παραπάνω κόμματα θα οδηγήσει σε ισόποση ζημία αυτών και αντίστοιχη ζημία των Ελλήνων φορολογουμένων,

-ότι η μοναδική εξασφάλιση των δανείων αυτών είναι η κρατική χρηματοδότηση και δεν έχει δοθεί καμία άλλη εξασφάλιση ή εγγύηση τρίτου στις δανείστριες τράπεζες,

-ότι η μη διεκδίκηση από τις δανείστριες τράπεζες της οποιασδήποτε χρηματοδότησης προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ παραβιάζει τους κανόνες του πολιτικού ανταγωνισμού των κομμάτων,

-ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ενοχής τουλάχιστον για το αδίκημα της απιστίας από την πλευρά των διορισμένων από τα συγκεκριμένα κόμματα διοικήσεων των κρατικών τραπεζών, οι οποίες συνέχισαν να δανείζουν ακόμα και όταν ήταν απολύτως προφανές ότι με τραπεζικά κριτήρια τα δάνεια αυτά δεν επρόκειτο να εξυπηρετηθούν ποτέ, χορηγήθηκαν δε κυρίως από κρατικές τράπεζες ή τράπεζες που επηρεάζονταν από την οικονομική συγκυρία και βρίσκονταν σε σχέση βαρύτατης πολιτικής εξάρτησης από τα δύο αυτά κόμματα, και

-ότι τα δύο κόμματα έχουν περιέλθει σε μόνιμη και σταθερή οικονομική αδυναμία να εκπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις, όπως προκύπτει από τη μελέτη των ισολογισμών εσόδων δαπανών τους αλλά και την εναγώνια προσπάθεια που καταβάλλουν με παράνομες και αντισυνταγματικές τροπολογίες να θεσπίσουν το ακατάσχετο ή το ανεκχώρητο της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν ή να θεσπίσουν με νόμο διαγραφές τόκων, μακροχρόνιες ρυθμίσεις κ.ο.κ.

Οι παραπάνω εξώδικες επιστολές μας ουδέποτε απαντήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες. Ωστόσο κοινοποιήθηκαν επίσης με εξώδικη πρόσκλησή μας προς την Τράπεζα της Ελλάδος, την οποία καλέσαμε:

 -να ελέγξει ως εποπτεύουσα Αρχή εάν χορηγήθηκαν από τις συστημικές τράπεζες στα κόμματα Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ δάνεια εντός του έτους 2013, περίοδο κατά την οποία η αδυναμία εξυπηρέτησης παλαιότερων δανείων από τα κόμματα αυτά είναι απολύτως βεβαιωμένη από τα οικονομικά τους στοιχεία, αλλά και διαπιστωμένη από τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Αλμούνια,

-να μας ενημερώσει για τα δάνεια του έτους 2012 των δύο αυτών κομμάτων που δεν εξυπηρετούνται, και

-να ελεγχθεί στην περίπτωση του δανεισμού των δύο αυτών κομμάτων για το έτος 2012 καθώς επίσης και εάν υπήρξε δανεισμός εντός του 2013, εάν τηρήθηκαν από τις δανείστριες τράπεζες οι τραπεζικοί κανόνες και τα πιστοδοτικά κριτήρια που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία.


Η Τράπεζα της Ελλάδος (του Γιάννη  Στουρνάρα )
Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννη Στουρνάρα απήντησε στην παραπάνω εξώδικη επιστολή μας αρνητικά επικαλούμενη το επαγγελματικό - υπηρεσιακό απόρρητο. Η απάντηση της εποπτεύουσας τον τραπεζικό τομέα Αρχής συνιστά μνημείο υπεκφυγής και περιφρόνησης του νόμου και των κανόνων της δημοκρατίας, που επιβάλλουν μεταξύ άλλων να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και δημόσιος έλεγχος στη χρηματοδότηση των κομμάτων, πόσο μάλλον όταν αυτή γίνεται από κρατικές τράπεζες.

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να αποφεύγουν τη συζήτηση για το ενοχλητικό θέμα του δανεισμού τους και τα μέσα ενημέρωσης αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να δουν το μέγεθος του ζητήματος και τις διαβρωτικές επιπτώσεις του στο δημοκρατικό πολίτευμα. Στον ισολογισμό λοιπόν της Νέας Δημοκρατίας του έτους 2013 διαβάζουμε ότι το υπόλοιπο δανείων του κόμματος στις 31.12.2012 ήταν 146,331 εκατ. ευρώ και 160,933 εκατ. ευρώ στις 31.12.2013. Συνεπώς η ΝΔ δανείστηκε 14,602 εκατ. ευρώ νέα χρήματα το έτος 2013. Αυτά γράφουν στον ισολογισμό τους. Αλλά εάν είναι ακριβή αυτά που γράφουν στον ισολογισμό, τότε έλαβαν εντός του 2013 νέα δάνεια ύψους 14,6 εκατ. ευρώ και είναι ανακριβή αντιστοίχως όσα δηλώνει ο γραμματέας του κόμματος Α. Παπαμιμίκος: «Ξεκάθαρα: δάνειο η Ν.Δ. το 2013 δεν έχει πάρει. Μιλάω για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, παλαιότερα παίρναμε όλοι δάνεια. Αν διαβάσει κανείς τον ισολογισμό, βλέπει ότι τα 14 εκατ. είναι οι απλήρωτοι τόκοι από το 2013 από τη δική μας πλευρά.(…)» (συνέντευξη στο ΒήμαFM). Εάν πάλι είναι ακριβή όσα δήλωσε ο γραμματέας της ΝΔ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι δηλαδή η ΝΔ πλήρωσε μόνο 2,5 με 3 εκατ. ευρώ σε τόκους δανείων, τότε, ξεπερνώντας για την οικονομία της συζήτησης προς στιγμήν το ζήτημα του ψευδούς ισολογισμού που παρουσίασε το κόμμα του (όπου αναφέρεται ότι εντός του 2013 πληρώθηκαν 17,048 εκατ. ευρώ σε τόκους και έξοδα δανείων) έχουμε έμμεσο ή κεκαλυμμένο δανεισμό από κάποιες τράπεζες, αφενός με την μη είσπραξη της εκχωρημένης σε αυτές κρατικής χρηματοδότησης και αφετέρου με πάγωμα των οφειλόμενων τόκων.

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνών κόμμα αύξησε το δανεισμό του το έτος 2013, περίοδο που είχε διαπιστωμένη οικονομική αδυναμία να το κάνει και φρόντισε σκανδαλωδώς να απαλλάξει με νόμο τις διοικήσεις των τραπεζών τόσο για τη χρηματοδότηση αυτή όσο και για τις προηγηθείσες.

Εάν τα παραπάνω δεν αποτελούν ένα μείζον ζήτημα με προεκτάσεις στους φορείς της δικαιοσύνης, στην εποπτεύουσα τις συστημικές τράπεζες Αρχή, στο τραπεζικό σύστημα και στα κόμματα, τότε τι άλλο μπορεί να είναι;

Τα αντισυστημικά άκρα που απειλούν τη δημοκρατική ομαλότητα από αυτά ακριβώς τα φαινόμενα διαθεσμικής συγκάλυψης τρέφονται και ενισχύονται.

*Ο Τάσος Ι. Αβραντίνης είναι δικηγόρος και αντιπρόεδρος της Δράσης.





 

 

  ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΗΜΕΡΑ (3/3/2017)  ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΜΑΦΙΟΖΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ

Δημήτρης  Παπαγγελόπουλος: Αντισυνταγματική η τροπολογία για την αμνήστευση τραπεζικών στελεχών για τα δάνεια



«Αντισυνταγματική» και «επονείδιστη» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και Διαφάνειας, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, την τροπολογία που είχε ψηφιστεί και προέβλεπε ότι δεν συνιστά απιστία, για διοικήσεις και στελέχη τραπεζών, η σύναψη δανείων με νομικά πρόσωπα αν υπάρχει έγκριση αρμοδίων επιτροπών των τραπεζών και αν τηρήθηκαν κανονιστικές διατάξεις της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην τροπολογία αυτή, έγινε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου με την οποία κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει «γιατί τόσα χρόνια δεν βρέθηκαν οι ένοχοι των θαλασσοδανείων και ενώ το πόρισμα Καλούδη παραπέμπει τους πρωταγωνιστές, με ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις, στο εδώλιο του κατηγορουμένου».
«Το πόρισμα Καλούδη είναι μια εξαίρετη εργασία. Ο συγκεκριμένος εισαγγελέας έχει μια εξαίρετη πορεία, τον γνωρίζω από χρόνια και έχω παρακολουθήσει την πορεία του, και τότε ήρθε η επονείδιστη τροπολογία και, προκειμένου να τεθεί εκ ποδών το πόρισμα Καλούδη, ψηφίστηκε εκείνη τη νύχτα. Έχω πει πολλές φορές, και θα το ξαναπώ, ότι η τροπολογία αυτή, για μένα, είναι αντισυνταγματική γιατί υποκρύπτει αμνηστία. Ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέσυρε τη δικογραφία από το αρχείο, η οποία εμπλουτίστηκε με το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής και θα επαναλάβω ότι την αντισυνταγματικότητα δεν την κρίνουν οι εισαγγελείς αλλά τα αρμόδια δικαστήρια και ο νοών νοείτω», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ : Με λογοτεχνικά κείμενα άσχετα προς την εποχή μας θεματικά η εξοικείωση των μαθητών με τη Λογοτεχνία

  Η διδασκαλία “ολόκληρου λογοτεχνικού έργου”: απορίες, ενστάσεις, προβληματισμοί ...