Κυριακή, Μαΐου 03, 2015

Τ΄ακούνε η Τρόικα εσωτερικού, oι νταβατζήδες και οι παπαγάλοι της;

 Ετιέν Μπαλιμπάρ: «Η Ευρώπη πρέπει να αναδημιουργηθεί»

"Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε μια άκρως δύσκολη θέση, επειδή βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια οικονομικά συμφέροντα και συγκεντρωτικές εξουσίες , τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Είναι σαφές ότι, από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για μια νέα συμφωνία 'διάσωσης' της  χ'ωρας , οι 'ευρωπαϊκοί θεσμοί' δεν επιζητούν 'εμαν ουσιαστικό διάλογο για το πώς μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να ξεπεράσει τα τρέχοντα προβλήματά της, αλλά αυτό που επιδιώκουν είναι να συνθλίψουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (αναγκάζοντάς την να υποχωρήσει , να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της). Δεν αναγνωρίζουν , αφενός, τα δικά τους λάθη (μέσω της τρόικας) που απέβησαν καταστροφικά τα τελευταία πέντε χρόνια (αυξάνοντας παράλληλα  το δημόσιο χρέος) και , αφετέρου, επιχειρούν να προειδοποιήσουν τους άλλους λαούς (πριν από τις εκλογές στην Ισπανία) ότι δεν υπάρχει εναλλακτική  πολιτική από την εφαρμοζόμενη."

Ετιέν Μπαλιμπάρ , γάλλος  στοχαστής  ( απόσπασμα συνέντευξης  στο σημερινό Βήμα [3/5/15])


Étienne Balibar.jpgO Ετιέν Μπαλιμπάρ (γεν. 1942) είναι από τους γνωστότερους πολιτικούς στοχαστές του καιρού μας. Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Τη δεκαετία του 1960 συμμετείχε στην ομάδα του Λουί Αλτουσέρ, στην προσπάθεια για ανανέωση του μαρξισμού και των κοινωνικών επιστημών. Δημοσίευσε πολυάριθμα βιβλία, με επίκεντρο την πολιτική φιλοσοφία και τα προβλήματα της σημερινής Ευρώπης.
Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2014) Κράτος, μάζες, πολιτική, Εκτός Γραμμής
(2010) Ο φόβος των μαζών, Πλέθρον
(2009) Για τη δικτατορία του προλεταριάτου, Οδυσσέας
(2005) Πολιτική και αλήθεια, Νήσος
(2004) Η Ευρώπη, η Αμερική, ο πόλεμος, Δαρδανός Χρήστος Ε.
(1996) Η φιλοσοφία του Μαρξ, Νήσος
(1996) Ο Σπινόζα και η πολιτική, Βιβλιοπωλείον της Εστίας

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
(2014) Το ελληνικό σύμπτωμα, Νήσος
(2011) Μετανάστευση και κοινωνικά σύνορα, Νήσος
(2003) Να διαβάσουμε το Κεφάλαιο, Ελληνικά Γράμματα
(1991) Φυλή, έθνος, τάξη: οι διφορούμενες ταυτότητες, Ο Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Nick Drake (19/6-/1948 – 25/11/ 1974) - Way to Blue (1969)+ Lyrics

Nick Drake (19/6-/1948 – 25/11/ 1974) ********************* Way to Blue   Don't you have a word to show what may be done Have you never...