Παρασκευή, Μαΐου 08, 2015

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ


  • Παρουσίαση βιβλίου (12/5/15)

    Οι εκδόσεις Ίκαρος σας προσκαλούν στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1, Αθήνα), την Τρίτη 12 Μαΐου 2015 στις 7:30 μ.μ., για την παρουσίαση του βιβλίου "Κ.Π. Καβάφη. Το Λεξικό Παραθεμάτων", φιλολογική επιμέλεια Μιχάλης Πιερής.
    Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
    - Γιώργης Γιατρομανωλάκης, καθηγητής κλασικής φιλολογίας,συγγραφέας
    - Διονύσης Καψάλης, συγγραφέας, διευθυντής του ΜΙΕΤ
    και ο συγγραφέας του βιβλίου Μιχάλης Πιερής, καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου.
  • Ομιλία Τασούλας Καραγεωργίου: Ποίηση και Σχολείο (11/5/15)

    Τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Γαβριηλίδη Poems&Crimes (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Τασούλας Καραγεωργίου με θέμα "Ποίηση και Σχολείο".
    Θα διαβαστούν ποιήματα και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
  • Λογοτεχνικοί περίπατοι: Στα χνάρια του Κώστα Ταχτσή (9/5/15)

    Λογοτεχνικοί περίπατοι: Στα χνάρια του Κώστα Ταχτσή
    Μια βόλτα από το Μεταξουργείο μέχρι το Σύνταγμα στα βήματα του συγγραφέα του «Τρίτου Στεφανιού». Θα ακολουθήσει συζήτηση στο Public Συντάγματος (Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος) με τον αρθρογράφο και λογοτέχνη Θ. Νιάρχο. Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 9 Μαΐου 2015, ώρα 10.30 π.μ.
    (Αφετηρία: Πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, στη συμβολή των οδών Γιατράκου και Λεωνίδου. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο http://blog.public.gr/event/logotechniki-peripati-sta-chnaria-to...)
    πηγή: athinorama.gr (http://www.athinorama.gr/daylife/event.aspx?eid=10046313)
  • Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης: Αργύρης Χιόνης: το περιέχον περιεχόμενο, από τον Γ. Πατίλη (13/5/15)

    Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές ανθολογούν και παρουσιάζουν ελληνική ποίηση του 19ου και του 20ού αιώνα Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, στις 8 μ.μ., ο Γ. Πατίλης θα παρουσιάσει το έργο του Αργύρη Χιόνη σε ομιλία του με τίτλο «Αργύρης Χιόνης: το περιέχον περιεχόμενο». Η εκδήλωση θα γίνει στο Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος» (Τάκη Σινόπουλου 22, Περισσός).
  • Διεθνές Συνέδριο: Μουσική, γλώσσα και ταυτότητα στη σύγχρονη Ελλάδα: Ορίζοντας μια εθνική έντεχνη μουσική στον 19ο και τον 20ό αιώνα (8-10/5/15)

    Το Ωδείο Αθηνών και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, σε συνεργασία με το Centre for Hellenic Studies και το τμήμα Μουσικών Σπουδών του King’s College London, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Μουσική, γλώσσα και ταυτότητα στη σύγχρονη Ελλάδα: Ορίζοντας μια εθνική έντεχνη μουσική στον 19ο και τον 20ό αιώνα" . Το Συνέδριο θα γίνει από την Παρασκευή 8 Μαΐου έως την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στο Ωδείο Αθηνών (8-9/5) και The British School of Athens (10/5).Για το πρόγραμμα και περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. http://www.kcl.ac.uk/artshums/depts/chs/events/Music,-language-a...
  • Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Εβραϊκές Κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός (21-23/5/15)

    Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Εβραϊκές Κοινότητες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, 15ος-20ός αιώνας: οικονομία, πολιτική, πολιτισμός", στις 21-23 Μαΐου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο "Κάρολος Παπούλιας".
    Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου και πληροφορίες,
    http://www.uoi.gr/files/news/attachments/7146.pdf http://www.uoi.gr/gr/conferences/extended.php?post_id=7146

  • 1ο Διεθνές Προσκηνίο Σπουδαστών και Νέων στην Ολυμπία (6-10/5/15)

    Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ανακοινώνει τη διεξαγωγή του 1ου Διεθνούς Προσκηνίου Σπουδαστών και Νέων, από την Τετάρτη 6 έως την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στην Αρχαία Ολυμπία, με το οποίο ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα «Το Αρχαίο Δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα» για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015. Θα πραγματοποιηθούν 11 παραστάσεις, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Θέατρο Δάσους Δρούβα.
    Το 1ο Διεθνές προσκήνιο Σπουδαστών και Νέων αποτελεί την κορύφωση μιας μακράς θεωρητικής και πρακτικής διεργασίας και σειράς δραστηριοτήτων ανά την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σύνθετου προγράμματος του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης «Το Αρχαίο Δράμα στο Σχολείο του 21ου Αιώνα», το οποίο εντάσσεται στην Πράξη «Σχεδιασμός και παραγωγή παιδαγωγικών εργαλείων για την ανάδειξη της σημασίας του Θεάτρου στην αρχαιότητα και σήμερα» της Διεύθυνσης Μουσείων Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων (Δ.Μ.Ε.Ε.Π.), του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, - Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» - ΕΣΠΑ 2007-2013.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.ancientdramaedu.gr/el/1407/
  • Συμμετοχή και εκδηλώσεις του ΚΕΓ στη 12η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (7-10/5/15)

    Στο πλαίσιο της 12ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη 7-10 Μαΐου 2015, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει οργανώνοντας πέντε εκδηλώσεις και μία έκτη που είναι συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις ΖΗΤΗ.
    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας έχει ως εξής:
    Πέμπτη 7/5/2015 και ώρα 16:00-17:00 με θέμα «Εξερευνώ τις ιστορίες: παιχνίδια φιλαναγνωσίας και διδασκαλία της λογοτεχνίας για τα παιδιά του Δημοτικού». Απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας. Για να αναπτύξουν τα παιδιά τις αναγνωστικές τους ικανότητες, να μάθουν να βρίσκουν τον δρόμο τους μέσα στο «δάσος των βιβλίων» αναγνωρίζοντας τους ήρωες, τις αποχρώσεις του λόγου, τα μοτίβα, τις εικόνες. Ομιλητές: Βασίλης Βασιλειάδης, Ερευνητής του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και Ειρήνη Βοκοτοπούλου, Εξωτερική Συνεργάτιδα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Πέμπτη 7/5/2015 και ώρα 18:00-19:00 με θέμα «Ο γλωσσικός χάρτης της κεντρικής και της βόρειας Ελλάδας κατά την αρχαιότητα: Γλώσσα, ιστορία, πολιτισμός». Ομιλητές: Γεώργιος Κ. Γιαννάκης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Αραποπούλου Μαρία, Ερευνήτρια του ΚΕΓ και Παναγιώτης Φίλος,  Γλωσσολόγος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παρασκευή 8/5/2015 και ώρα 11:00-12:00 με θέμα «Αρχαίες Επιγραφές (από τη Μεθώνη της Πιερίας) και Εκπαίδευση. Ο καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, κ. Γιάννης Τζιφόπουλος συνομιλεί με συνεργάτες του και παιδιά». Παρουσίαση των επιγραφικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με τη συνεργασία Μουσείων, Εφορειών Αρχαιοτήτων, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ομιλητής: Ιωάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ. Σάββατο 9/5/2015 και ώρα 12:00-13:00 με θέμα «Χρηστικό Λεξικό της Νεοελληνικής Γλώσσας. Σύνταξη—Επιμέλεια Χριστόφορος Γ.  Χαραλαμπάκης. Αθήνα 2014 Ακαδημία Αθηνών». Τι νέο κομίζει το νέο Λεξικό: και πώς προκύπτει ο εντελώς σύγχρονος χαρακτήρας της γλώσσας μας—. Ομιλητές: Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Καθηγητής Γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Ν. Καζάζης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας. Κυριακή 10/5/2015 και ώρα 10:00-11:00 με θέμα «Εγκυκλοπαίδεια της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και γλωσσολογίας του εκδοτικού οίκου E. J. Brill (Encyclopedia of Ancient Greek Language and Linguistics): Η τελευταία λέξη της επιστήμης στα χέρια των μελετητών της ελληνικής γλώσσας. Ομιλητές: Γεώργιος Κ. Γιαννάκης, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Ν. Καζάζης, Ομότιμος καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ - Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Στέφανος Ματθαίος, Καθηγητής Τμήματος Φιλολογία του ΑΠΘ. Κυριακή 10/5/2015 Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Εκδόσεις ΖΗΤΗ: ώρα 11:00-12:00 με θέμα «Ο Διάλογος των Μέσων: Ψηφιακά και Έντυπα Μέσα Διδασκαλίας». Θα παρουσιαστούν τα υπέρ και τα κατά κάθε κατηγορίας μέσων και θα συζητηθούν οι όροι συνέργειας μεταξύ τους σε διδακτικό περιβάλλον όλων των βαθμίδων. Ομιλητές: Ιωάννης Ν. Καζάζης, Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Συγγραφείς συνεργαζόμενοι με Εκδόσεις ΖΗΤΗ.
     Το περίπτερο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας βρίσκεται στο Νο 15 και στο stand 17 όπου θα παρουσιάζονται όλες οι έντυπες εκδόσεις του και τα ψηφιακά μέσα για την έρευνα και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και γραμματείας σε όλο το διαχρονικό της βάθος.
     Επίσης, θα παρουσιαστούν η νέα γενιά ψηφιακών προϊόντων που εκπόνησε το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2013-2017: παραδίδονται επισήμως μέσα στους επόμενους μήνες και αναρτώνται τόσο στο Ψηφιακό Σχολείο του Υπουργείου Παιδείας (dschool.edu.gr) όσο και στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα (www.greek-language.gr).
  • Διάλεξη J. Baker: To νόμισμα στο μεσαιωνικό Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα 1204-1453 (8/5/15)

    Το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών / ΕΙΕ, Τομέας Βυζαντινών Ερευνών, σας προσκαλεί στη διάλεξη του Julian Baker, Assistant Keeper, Medieval and Modern Coins (Heberden Coin Room Ashmolean Museum, University of Oxford), (Υποτρόφου του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης») "To νόμισμα στο μεσαιωνικό Αιγαίο και τη Δυτική Ελλάδα 1204-1453", την Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015, ώρα 12.00, Αίθουσα σεμιναρίων ΕΙΕ (ισόγειο) (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αθήνα).

  • Συνέδριο: Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική (8-9/5/15)

    Στις 7-8 Μαΐου 2015 θα πραγματοποιηθεί Συνέδριο με θέμα "Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική". Το Συνέδριο διοργανώνουν η Διεθνής Εταιρία Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη ΔΕΦΝΚ , και η Οργάνωση Ελληνικού Πολιτισμού Νόστος της Αργεντινής (με την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος και της Εταιρίας Λογοτεχνών της Αργεντινής). Το Συνέδριο θα γίνει στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής (αίθουσα Χόρχε Λ. Μπόρχες).
    Για το πρόγραμμα του συνεδρίου, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Το πρόγραμμα του Συνεδρίου (msword, 133KB)
  • Διημερίδα «Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων» (8-9 Μαΐου 2015, Θεσσαλονίκη-ΚΕΓ)

    Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας σας προσκαλούν στη διημερίδα «Ψηφιακά μέσα και διδασκαλία των γλωσσικών μαθημάτων», στις 8-9 Μαΐου 2015 στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14, Θεσσαλονίκη). Η διημερίδα διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης «Δημιουργία πρωτότυπης μεθοδολογίας εκπαιδευτικών σεναρίων βασισμένων σε ΤΠΕ και δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων για τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας στην Α ́/βάθμια και Β ́/βάθμια εκπαίδευση» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και το Ελληνικό Δημόσιο.
    Κατά τη διάρκεια της διημερίδας:
    • θα γίνει παρουσίαση της παραπάνω Πράξης και των αποτελεσμάτων της,
    • θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια από ερευνητές που συμμετείχαν στις δράσεις του προγράμματος, με έμφαση σε καλές πρακτικές για τη διδασκαλία με ψηφιακά μέσα και
    • θα παρουσιαστούν οι νέοι ψηφιακοί πόροι του ΚΕΓ
    Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
    Πληροφορίες: 2313 331500, http://www.greeklanguage.gr/digital_school_conferences
    Επισυναπτόμενα αρχείαΜέγεθος
    Αφίσα5.25 MB
    Πρόσκληση και συνοπτικό πρόγραμμα20.22 MB
  • Διεθνές Συνέδριο: Μουσική, γλώσσα και ταυτότητα στη σύγχρονη Ελλάδα: Ορίζοντας μια εθνική έντεχνη μουσική στον 19ο και τον 20ό αιώνα (8-10/5/15)

    Το Ωδείο Αθηνών και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, σε συνεργασία με το Centre for Hellenic Studies και το τμήμα Μουσικών Σπουδών του King’s College London, διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Μουσική, γλώσσα και ταυτότητα στη σύγχρονη Ελλάδα: Ορίζοντας μια εθνική έντεχνη μουσική στον 19ο και τον 20ό αιώνα" . Το Συνέδριο θα γίνει από την Παρασκευή 8 Μαΐου έως την Κυριακή 10 Μαΐου 2015 στο Ωδείο Αθηνών (8-9/5) και The British School of Athens (10/5).
    Για το πρόγραμμα και περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. http://www.kcl.ac.uk/artshums/depts/chs/events/Music,-language-a...
  • Πρόγραμμα χρηματοδότησης αρχαιολογικών ανασκαφών

    Το Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης INSTAP (INSTAP Study Center for East Crete), σε συνεργασία με το J.M. Kaplan Fund ανακοινώνει πρόγραμμα χρηματοδότησης αρχαιολογικών ανασκαφών στην Ελλάδα που να αφορούν ευρήματα από την Εποχή του Χαλκού έως και το τέλος της ρωμαϊκής περιόδου.
    Καταληκτική ημερομηνία: 8 Μαΐου 2015
    Καταληκτική ημερομηνία για περιπτώσεις ανασκαφών που ολοκληρώνονται το 2015: 15 Σεπτεμβρίου 2015
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. συνημμένο

    Συνημμένα

    Πληροφορίες για το πρόγραμμα (msword, 25KB)
  • Διεθνή συνέδρια για τις αρχαίες ελληνικές διαλέκτους και το αρχαίο ελληνικό επίγραμμα (Μάιος 2015, Θεσσαλονίκη-ΚΕΓ)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας διοργανώνει δύο διεθνή συνέδρια στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του έργου «Διάλεκτοι της Αρχαίας Ελληνικής με κομβική ιστορική σημασία για τη συνέχεια της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμικής παράδοσης» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2007-2013»), που συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο) και από εθνικούς πόρους.
    Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα και δηλώσεις συμμετοχής: http://ancdialects.greeklanguage.gr/conferences
    10-13 Μαΐου 2015: Διεθνές Συνέδριο «Ο γλωσσικός χάρτης της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας κατά την αρχαιότητα» / The Linguistic Map of Central and Northern Greece in Antiquity
    Θεσσαλονίκη (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ).
    29-31 Μαΐου 2015: Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας σε συνεργασία με τον Τομέα Κλασικών Σπουδών του ΑΠΘ διοργανώνει το 9o Διεθνές Συνέδριο για τις Σύγχρονες Τάσεις στην Κλασική Φιλολογία με θέμα: «Διάλεκτος, έκφραση και ύφος  στο αρχαίο ελληνικό λογοτεχνικό και μνημειακό επίγραμμα» / 9th Trends in Classics: Thessaloniki International Conference on Greek Epigram Dialect, Diction and Style in Greek Literary and Inscribed Epigram
    Το συνέδριο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων ΑΠΘ).

    Τα συνέδρια θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα.
  • Διάλεξη Tudor Dinu: Η άγνωστη αρθρογραφία του Δημητρίου Β. Οικονομίδη στη Ρουμανία (11/5/15) 

     

    Ο Τομέας Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με εισήγηση του καθηγητή Λαογραφίας Μηνά Αλ. Αλεξιάδη, καθιέρωσε Ετήσια Σεμιναριακή Διάλεξη, η οποία γίνεται κάθε φορά στη μνήμη ενός επιφανούς Έλληνα ή ξένου λαογράφου.
    Η έβδομη διάλεξη είναι αφιερωμένη στη Μνήμη του τρίτου Καθηγητή Λαογραφίας στη Φιλοσοφική του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημητρίου Β. Οικονομίδη (1909-2010). Η εφετινή διάλεξη θα γίνει από τον αν. καθηγητή Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου Tudor Dinu, με θέμα "Η άγνωστη αρθρογραφία του Δημητρίου Β. Οικονομίδη στη Ρουμανία". Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του κεντρικού κτηρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
    Την επιστημονική αυτή εκδήλωση θα προλογίσει ο καθηγητής Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης και θα χαιρετίσουν η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Ελένη Καραμαλέγκου και η Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου. Στο έργο του καθηγητή Δημητρίου Β. Οικονομίδη θα αναφερθεί ο Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας Γεώργιος Θανόπουλος, ενώ τον Ομιλητή θα παρουσιάσει ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χριστόφορος
    Χαραλαμπάκης.
    Θα ακολουθήσει συζήτηση.

  • Διάλεξη Βασιλικής Ζάλη: Η παρουσία του Ηροδότου στην ιστοριογραφία της πρώιμης και μέσης βυζαντινής περιόδου (13/5/15)

    Την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015 και ώρα 20.30, θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (αίθουσα συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας), διάλεξη της Δρ. Βασιλικής Ζάλη (University of Liverpool, Archaeology, Classics and Egyptology), με θέμα: Η παρουσία του Ηροδότου στην ιστοριογραφία της πρώιμης και μέσης βυζαντινής περιόδου.
    Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. http://www.philology.uoc.gr/events/
  • Αναγόρευση της Άλκης Ζέη σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Παν/μίου Πατρών (13/5/15)

    Το Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών πρόκειται να αναγορεύσει την Άλκη Ζέη σε επίτιμη διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί σε τελετή ανοιχτή σε όλους, την Τετάρτη 13 Μαΐου 2015, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου.
    πηγή: εφημ. Το Βήμα (http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=701113)
  • Αφιέρωμα στο έργο του Αριστοτέλη από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (21/1/15)

    Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας σας προσκαλεί στη νέα σειρά 5 ομιλιών-μαθημάτων για το 2015, αφιερωμένη στο Έργο του Αριστοτέλη.
    Η πρώτη ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015, στο αμφιθέατρο "Άγγελος Γουλανδρής" του Κέντρου "Γαία"(Όθωνος 100, Κηφισιά), από την Ομότιμη καθηγήτρια Φιλοσοφίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης κ. Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, με θέμα: “Ο Αριστοτέλης τότε και τώρα για τη Φύση, τον Λόγο και τον Άνθρωπο”.
    Οι ομιλίες-μαθήματα απευθύνονται στο ευρύ κοινό και η είσοδος είναι ελεύθερη.
    Οι φοιτητές και οι ενδιαφερόμενοι που θα παρακολουθήσουν τις ομιλίες, θα παραλάβουν Bεβαίωση Συμμετοχής από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
    Το πλήρες πρόγραμμα των 5 ομιλιών είναι:

    ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ
    Θεοδόσης Τάσιος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΜΠ
    “Τα μετεωρολογικά και τα μικρά φυσικά”
  • Προκήρυξη υποτροφιών για νεοεισερχόμενους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

    Το Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ανακοινώνει την προκήρυξη 20 υποτροφιών σε νεοεισερχόμενους φοιτητές για την ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016. Στους κατόχους των υποτροφιών προβλέπεται μείωση του διαχειριστικού κόστους κατά 25% καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους (με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρώνουν επιτυχώς δύο (2) Θεματικές Ενότητες κάθε ακαδημαϊκό εξάμηνο).
    Οι υποψήφιοι θα επιλεχθούν βάσει των πιο κάτω κριτηρίων:
    Βαθμός Απολυτηρίου Λυκείου (ή εξατάξιου Γυμνασίου) και αριθμός ετών που έχουν μεσολαβήσει από τη λήψη του
    Βαθμός Νέων Ελληνικών
    Γνώση Αγγλικής ή άλλης Ξένης Γλώσσας
    Δίπλωμα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ή Κατάρτισης
    Εργοδότηση σε συναφή επαγγέλματα
    Η απονομή των υποτροφιών θα εγκρίνεται από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου, βάσει των υποψηφιοτήτων που θα κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους και των εισηγήσεων από το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του Προγράμματος..
    Οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποστείλουν στην ταχυδρομική διεύθυνση, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τ.Θ. 12794, 2252, Λατσιά, Κύπρος, τα παρακάτω δικαιολογητικά:
    • Απόδειξη υποβολής αίτησης στο Πρόγραμμα (ηλεκτρονική υποβολή στη διεύθυνση: http://portal.ouc.ac.cy - μέχρι 23 Απριλίου 2015)
    • Πιστοποίηση επαγγελματικής ιδιότητας ή εμπειρίας
    • Δήλωση ενδιαφέροντος για μία από τις κατηγορίες των υποτροφιών
    Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης για τις υποτροφίες
    Παρασκευή 8 Μαΐου 2015
  • Εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών (30/4-10/5/15)

    Εβδομαδιαίο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών
    Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο συνημμένο

    Συνημμένα

  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (pdf, 398KB)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες

  20 βιβλία για τη Γάζα, τον φασισμό και άλλες ιστορίες 46–58 λεπτά ...