Πέμπτη, Μαΐου 08, 2014

Ουκ απέσβετο το λάλον ύδωρ

  • Συμμετοχή του ΚΕΓ στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (10-11/5/14)

    Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τέσσερις εκδηλώσεις, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη
  • Παρουσίαση αρχαιογνωστικών ψηφιακών περιβαλλόντων (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 11/5/14) - ΚΕΓ

    Παρουσίαση αρχαιογνωστικών ψηφιακών περιβαλλόντων Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Κυριακή 11 Μαΐου 2014, 12.00-13.00 αίθουσα επαγγελματικών συναντήσεων, περίπτερο 15, Helexpo. «Το ψηφιακό μυθολογικό λεξικό του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και η αξιοποίηση των αρχαιοελληνικών επιγραφών στο γλωσσικό μάθημα» Ομιλητές: Γιάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Ανδρονίκη Οικονομάκη, φιλόλογος, Δήμητρα Μήττα, φιλόλογος και Γιάννης Παπαθανασίου, φιλόλογος Η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, η αναγκαιότητα και η μέθοδος εκμάθησής της αλλά και γενικότερα η προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αποτελούν πεδίο πειραματισμών και προβληματισμών τις τελευταίες δεκαετίες. Η επιγραφική μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Ο συνδυασμός κειμένου και αντικειμένου, η διαθεματικότητα και διαχρονικότητα των επιγραφικών συνηθειών, η προσαρμοστικότητα των επιγραφικών κειμένων σε διαφορετικές ηλικίες και ενδιαφέροντα, η βιωματική μάθηση, η δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών και να οδηγήσουν σε ουσιαστική γνώση του αρχαίου κόσμου μέσω της γλώσσας του. Με την ψηφιακή βάση δεδομένων, Θετίμα (http://ancdialects.greeklanguage.gr/), και με το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο εισαγωγής στην επιγραφική επιστήμη του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας παρέχεται πρωτογενές υλικό αξιοποιήσιμο από εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές. Το ψηφιακό μυθολογικό λεξικό Αριάδνη σχεδιάστηκε για να διευκολύνει τη μελέτη του αρχαίου ελληνικού μύθου, να ενθαρρύνει την άμεση και αδιαμεσολάβητη ανάγνωση μέσα από την παράθεση πηγών στο πρωτότυπο ή/και σε μετάφραση αλλά και τη διαμεσολαβημένη μέσα από σχόλια, παρατηρήσεις, παραπομπές. Η επιλογή μορφών και θεμάτων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας έγινε με γνώμονα τη δυνατότητα αξιοποίησης του υλικού στην εκπαίδευση (δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, δραματικές σχολές) αλλά και ευρύτερα [διαβάστε μια παρουσίαση του περιβάλλοντος στο συνημμένο φυλλάδιο] Για τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του ΚΕΓ στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου δείτε εδώ: http://www.greek-language.gr/greekLang/portal/blog/archive/2014/05/07/5852.html
  • Παρουσίαση: Σύγχρονο Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας του Franco Montanari (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 10/5/14)

    Σάββατο 10 Μαΐου 2014, Φιλολογικό καφενείο [περίπτερο 13, Helexpo] 11.00-12.00 Παρουσίαση Σύγχρονο Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας του Franco Montanari Ομιλητές: Ι.Ν. Καζάζης, πρόεδρος του ΚΕΓ, καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Αντ. Ρεγκάκος, Ακαδημαϊκός, καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Χρηστίδης, καθηγητής Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ, Σ. Τσέλικας, εκπαιδευτικός, συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Παρουσίαση του Σύγχρονου Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας του Franco Montanari, που πρόσφατα κυκλοφόρησε μεταφρασμένο στα ελληνικά, αναδεικνύοντας τη σημαντική συνεισφορά του στην λεξικογραφία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας καθώς και τις δυνατότητες αξιοποίησής του κατά τη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση.
  • Αναρτήθηκε στις Ψηφίδες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας η Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας των H.G. Liddell & R. Scott

    Αναρτήθηκε στις Ψηφίδες του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας η Επιτομή του Μεγάλου Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας που αποτελεί ψηφιακή έκδοση σε βάση δεδομένων του Ενδιάμεσου Λεξικού της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας (An Intermediate Greek-English Lexicon, 1889) των H. G. Liddell & R. Scott, όπως κυκλοφόρησε εκσυγχρονισμένο σε νεοελληνική μετάφραση το 2007 από τις εκδόσεις «Πελεκάνος». Η ψηφιακή έκδοση καθιστά πολύ πιο εύχρηστο το λεξικό, ενώ η δυνατότητα αναζήτησης στο σώμα του λήμματος με λέξεις-κλειδιά ή συντομογραφίες επαυξάνει τις δυνατότητές του και το κάνει ένα χρησιμότατο εργαλείο για τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής. Επιπλέον, η σύνδεσή του με τα άλλα λεξικά της «Πύλης για την ελληνική γλώσσα» και η δυνατότητα συνδυαστικής αναζήτησης σε όλα μαζί θα δίνει στο χρήστη ένα πανόραμα των σημασιών της λέξης που τον ενδιαφέρει από την αρχαιότητα έως σήμερα. Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για έργο χρησιμότατο που απευθύνεται τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και στο ευρύ κοινό. Το παραπάνω έργο του ΚΕΓ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
  • 2ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη

    Το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» προκηρύσσει 2ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Πρωτόλειου Διηγήματος στη μνήμη της Καίτης Λασκαρίδη για τη σχολική χρονιά 2013 - 2014. Στόχος του διαγωνισμού είναι να ενισχύσει την αυτοέκφραση των εφήβων και να υποστηρίξει το μάθημα της Λογοτεχνίας και της Έκθεσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των σχολείων της Ελλάδας.
  • Κυκλοφόρησε το τεύχος 149 του περιοδικού Νέα Παιδεία

    Κυκλοφόρησε το τεύχος 149 του περιοδικού Νέα Πορεία. Αφιέρωμα: Κριτικές παρεμβάσεις στις μελέτες και τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων, ποικίλα άρθρα και βιβλιοκριτικές.
  • Ομιλία Τ. Καγιαλή: Γενεαλογίες του καβαφικού ιστορισμού:

    2η Εκδήλωση του Κύκλου Διαλέξεων του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας 2013-2014 (Τμήμα Φιλολογίας - Πανεπιστήμιο Αθηνών) «Γενεαλογίες του καβαφικού ιστορισμού:
  • Εκδήλωση για τον ποιητή Γιάννη Δάλλα (9/5/14)

    Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014 στις 8:30 το απόγευμα, το Πολύεδρο (Κανακάρη 147) διοργανώνει εκδήλωση για τον ποιητή Γιάννη Δάλλα, στο πλαίσιο του έκτου κύκλου «Ημέρες Ποίησης». Για το ποιητικό του έργο θα μιλήσουν, ο Γιάννης Ζαρκάδης, διδάσκων στην Ιατρική του Παν. Πατρών, ο φιλόλογος Ανδρέας Λάζαρης και ο ποιητής Στέλιος Μαφρέδας.
  • Συμμετοχή του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (8-11/5/14)

    Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών (Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη) συμμετέχει στην 11η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2014, στις εγκαταστάσεις της Helexpo στη Θεσσαλονίκη (Περίπτερο 13, εκθετήριο 52). Όλες οι εκδόσεις του Ινστιτούτου θα εκτίθενται και θα πωλούνται στο εκθετήριό μας. Φέτος η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου είναι αφιερωμένη, μεταξύ άλλων, στον κορυφαίο Κρητικό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (Ελ Γκρέκο), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 400 χρόνων από τον θάνατό του. Παράλληλα το Ινστιτούτο διοργανώνει μια εκδήλωση το Σάββατο 10 Μαΐου, στις 11.00-12.00 π.μ., στην Αίθουσα Θεματικού Αφιερώματος (Περίπτερο 13). Ο Γιώργος Κεχαγιόγλου, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Α.Π.Θ., θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Η Κρητική λογοτεχνία στα χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου».
  • Παρουσίαση Διασχολικής Δράσης: Γ. Σαραντάρης. Ο ποιητής και η εποχή του (15/5/14)

    Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της Διασχολικής Δράσης "Γ. Σαραντάρης. Ο ποιητής και η εποχή του", στην Αίθουσα εκδηλώσεων Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά, ώρα 19.00. Συμμετέχουν: 2o Π. Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών, Π. Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, Π. Πειραματικό Γυμνάσιο Ιωνιδείου, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Σωματείο "Γ. Σαραντάρης".
  • Εξερευνώ τις ιστορίες. Παρουσίαση ψηφιακών παιχνιδιών για τη λογοτεχνία (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 11/5/14) - ΚΕΓ

    «Εξερευνώ τις ιστορίες: ψηφιακά παιχνίδια λογοτεχνίας για παιδιά του δημοτικού». Παρουσίαση ψηφιακών παιχνιδιών για τη λογοτεχνία (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Κυριακή 11 Μαΐου 2014, 11.00-12.00, αίθουσα επαγγελματικών συναντήσεων, περίπτερο 15, Helexpo). Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας παρουσιάζει μια σειρά από ψηφιακά παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού και υποστηρίζουν την ανάγνωση της λογοτεχνίας, καλλιεργούν την απόλαυσή της και προτείνουν ιδέες για την ενσωμάτωσή τους στη διδακτική πράξη (παιχνίδια με λέξεις, παιχνίδια συνάντησης ηρώων και σύγκρισης κειμένων). Παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι της δράσης του ΚΕΓ και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Β. Βασιλειάδης, Ειρ. Βοκοτοπούλου, Κ. Κύρδη, Α. Τσαρμποπούλου).
  • Παρουσίαση ψηφιακών περιβαλλόντων για τη λογοτεχνία (Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, 11/5/14) - ΚΕΓ

    Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Κυριακή 11 Μαΐου 2014, 13.00-14.00 αίθουσα επαγγελματικών συναντήσεων, περίπτερο 15 (Helexpo). «Ψηφιακές διαδρομές για την ανάγνωση της λογοτεχνίας» Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας παρουσιάζει τους ψηφιακούς πόρους που δημιουργεί για την υποστήριξη του μαθήματος της λογοτεχνίας στο σχολείο και την προώθηση της ανάγνωσης μέσα και έξω από αυτό (διαδρομές στη γραμματολογία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ψηφιακό corpus νεοελληνικής ποίησης, λογοτεχνικές περιηγήσεις στο χώρο και στο χρόνο). Συντονίζει ο Β. Βασιλειάδης (ερευνητής στο ΚΕΓ). Ομιλητές: Μαρία Ακριτίδου, εκπαιδευτικός Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, συντονίστρια δράσης, Βασίλης Βασιλειάδης, υπεύθυνος της δράσης, Ανδρέας Γαλανός, εκπαιδευτικός Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης (συνεργάτης του ΚΕΓ), Παναγιώτης Παντζαρέλας, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (συνεργάτης του ΚΕΓ), Αρμόδιος Τσιβάς, Σχολικός Σύμβουλος (συνεργάτης του ΚΕΓ).
  • Συνάντηση μεταφραστών από τα ελληνικά και ξένων νεοελληνιστών: Μεταφράζοντας τον ελληνισμό. Στόχοι και ειδικά προβλήματα (9/5/14)

    Στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, ώρες 11.00-15.00 (Αίθουσα Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης [περίπτερο 15, Helexpo]), συνάντηση μεταφραστών από τα ελληνικά και ξένων νεοελληνιστών, με τίτλο «Μεταφράζοντας τον ελληνισμό. Στόχοι και ειδικά προβλήματα».
  • Ημερίδα: Επίκαιρα, ανοικτά ζητήματα αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης: οι επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία (9/5/14)

    Ημερίδα με θέμα "Επίκαιρα, ανοικτά ζητήματα αυτοαξιολόγησης και αξιολόγησης: οι επιπτώσεις στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία", Παρασκευή, 9 Μαΐου 2014, 18.00-21.00, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα "Αντώνης Τρίτσης"), Ακαδημίας 50, Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: