Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2013

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΝΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ




Αποχαιρετούμε
τον αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης
Γρηγόρη Παντή 
(1940-2013)

Αποχαιρετούμε σήμερα Κυριακή 15/9/013, στις 5μ.μ., στον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης, τον συναγωνιστή μας στην αντιδικτατορική αντίσταση και συγκρατούμενό μας στις φυλακές της χούντας, Γρηγόρη Παντή, που έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο στα 73 του χρόνια.
Ο σ. Γρηγόρης από τα νεανικά του χρόνια υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση την υπόθεση της Αριστεράς: αρχικά από τις γραμμές της νεολαίας ΕΔΑ, στη συνέχεια της νεολαίας Λαμπράκη -υπήρξε γραμματέας της οργάνωσης κέντρου Θεσσαλονίκης- και του Πατριωτικού Αντιδικτατορικού Μετώπου την περίοδο της χούντας.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1967, την ώρα που η χουντική κυβέρνηση εγκαινίαζε τη ΔΕΘ, το «Πατριωτικό Μέτωπο» Θεσσαλονίκης ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ, βυθίζοντας στο σκοτάδι το χώρο της έκθεσης. Τρεις μέρες αργότερα, τα ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου 1967, η γιάφκα της οργάνωσης, ένα μικρό διαμέρισμα στην οδό Φιλελλήνων 65, δέχτηκε την επιδρομή και τα καταιγιστικά πυρά πάνοπλων ασφαλιτών.
Οι τρεις αγωνιστές που βρίσκονταν μέσα επιχειρούν να διαφύγουν. Ο αιμόφυρτος Γιάννης Χαλκίδης εκτελείται εν ψυχρώ από τον ασφαλίτη Αντώνη Λεπενιώτη, ενώ τραυματίζεται στο πόδι από σφαίρα ο Γρηγόρης Παντής. Ο τρίτος της ομάδας, ο Νάντης Χατζηγιάννης, θα συλληφθεί στο σημείο όπου έπεσε ο Χαλκίδης και θα βασανιστεί άγρια από τους δήμιους της ΚΥΠ και της Ασφάλειας.
 
 5/9/012: Ο Γρηγόρης Παντής-με τη ριγέ κοκκινόμαυρη μπλούζα-μιλάει για το Γιάννη Χαλκίδη, ανήμερα στον τόπο της δολοφονίας του, Κωνσταντινουπόλεως με Θ. Νάτσινα (πρώην Φιλελλήνων), σε εκδήλωση των πολιτικών κρατουμένων της χούντας.
 ***************************
Η Αστυνομία της Χούντας εμφάνισε το στυγερό αυτό έγκλημα ως «ανταλλαγή πυροβολισμών μετά αναρχοκομμουνιστών που αντέταξαν ένοπλον βίαν εις επιχειρήσαντα την σύλληψίν των αστυνομικά όργανα». Όμως, οι αγωνιστές του ΠΑΜ ήταν άοπλοι.
Στις 26 Νοεμβρίου 1967 το Έκτακτο Στρατοδικείο καταδίκασε τους δύο επιζήσαντες  σε κάθειρξη 20 χρόνων. Μαζί τους δικάστηκαν άλλοι 36 αγωνιστές. Από αυτούς, 22 καταδικάστηκαν σε ποινές από ισόβια μέχρι φυλάκιση με αναστολή.
Η Χούντα όχι μόνο παρασημοφόρησε τους δολοφόνους του Γιάννη Χαλκίδη, αλλά το 1968, με απόφαση του τότε διορισμένου Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, για να σβήσει τα ίχνη του εγκλήματός της, άλλαξε ακόμα και το όνομα του δρόμου όπου δολοφονήθηκε, μετονομάζοντας την οδό Φιλελλήνων σε Θ. Νάτσινα (!).
Ο σ. Γρηγόρης Παντής αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 1973 με την αμνηστία, έξι χρόνια μετά τη σύλληψή του.
Στη μεταπολίτευση εργάστηκε ως υπάλληλος καθαριότητας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.



Οι συναγωνιστές/τριες του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΕΡΑΤΩΔΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΙΩΝΙΣΤΕΣ

  «Πεθαίνουμε από το κρύο.Ούτε φαγητ ούτε νερό, τίποτα. Προσεύχομαι καθημερινά να πεθάνουμε για να λυτρωθούμε απ...