Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 30, 2013

Μια θρησκευτική ηρωίδα στην Τέχνη

Ιουδήθ

ή Ιουδίθ. Εβραία ηρωίδα της Π. Διαθήκης. Έζησε στην Παλαιστίνη τον 4ο αι. π.Χ., κατά την εποχή των Κριτών. Ήταν κόρη του άρχοντα της εβραϊκής πόλης Βεθούλης και έσωσε την πατρίδα της από την πολιορκία των Ασσυρίων. Υπάρχει ιδιαίτερο βιβλίο της Π. Διαθήκης που αναφέρεται στο επεισόδιο της Ι. Όταν ο Ασσύριος ηγεμόνας Ολοφέρνης, στρατηγός του Ναβουχοδονόσορα, απειλούσε το βασίλειο του Ιούδα και είχε πολιορκήσει την πόλη Βεθούλη, η Ι. έβαλε σε εφαρμογή ένα τολμηρό και ριψοκίνδυνο σχέδιο. Βγήκε από τα τείχη της πόλης και πήγε στο στρατόπεδο του Ολοφέρνη, ο οποίος σαγηνεύτηκε από την ομορφιά της. Η Ι. κατάφερε να τον αποκοιμήσει και επωφελούμενη από τον ύπνο του, του έκοψε το κεφάλι. Οι Εβραίοι, βλέποντας το κομμένο κεφάλι που τους πήγε η Ι., πήραν θάρρος και διασκόρπισαν τους Ασσύριους, που πανικοβλήθηκαν από το θάνατο του Ολοφέρνη. Πολλοί λογοτέχνες, ζωγράφοι και άλλοι καλλιτέχνες παρουσίασαν σημαντικά έργα με θέμα το επεισόδιο της ηρωίδας των Εβραίων Ιουδήθ. Έχει διασωθεί σε ελληνική μετάφραση το βιβλίο της Π. Διαθήκης που φέρει το όνομά της και που αρχικά ήταν γραμμένο στην εβραϊκή ή στην αραμαϊκή γλώσσα.
Πηγή:Live-pedia.gr
*****************************
Η ιστορία της Ιουδήθ και του Ολοφέρνη , όπως περιέχεται στην Παλαιά Διαθήκη,
αποδίδεται σε ένα Σεφαραδίτικο τραγούδι του 16ου αιώνα από την Ισπανία.
Ασφαλώς οι Σεφαραδίτες που έκδιώχτηκαν από τον Φερδινάνδο και την Ισαβέλα
εκείνο τον αιώνα και κατέφυγαν σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (μεγάλο μέρος τους και στη Θεσσαλονίκη) θα έφεραν , μαζί με τα υπόλοιπα ήθη και έθιμά τους, και μουσικά ακούσματα σαν κι αυτό.
Ο μύθος του θανάτου του Ολοφέρνη από την Ιουδήθ υπήρξε αγαπημένο θέμα πολλών ζωγράφων της Αναγέννησης και της εποχής του Μπαρόκ. Στο βίντεο που αναρτούμε ακούτε το τραγούδι και βλέπετε σχετικούς πίνακες από τους Caravaggio, Catena, Furini, Gentilesci, Girgione, Mellin, Riedel, Rubens, Tintoretto και Valentin de Boulogne.

The first one is by RIEDEL, August (1840);
the second (at 0:28) is by TINTORETTO (c. 1579);
the third (at 0:48) is by VALENTIN DE BOULOGNE (1626-28);
the fourth (at 1:00), where the voice begins, is by an UNKNOWN MASTER, Italian (1500s);
the fifth (at 1:20) is by MELLIN, Charles (1630s);
the sixth (at 1:36) is by GENTILESCHI, Artemisi (1612-21);
the seventh (at 2:16) is by CARAVAGGIO (c. 1598);
the eighth (at 2:32) is by FURINI, Francesco (1636);
the ninth (at 2:45) is by GIORGIONE (1504);
 (at 3:02), ?

the eleventh (at 3:05) is by RUBENS, Pieter Pauwel (c. 1616);
and the twelfth and last (at 3:27) is by CATENA, Vincenzo (1520-25).

Δεν υπάρχουν σχόλια: