Πέμπτη, Αυγούστου 02, 2012

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ: "RAUS!"


Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου:
 Έξωση στην ΕΔΙΑ, έξωση στην ιστορική μνήμη

Πλήκα Μαρούλα                                                                         Η ΑΥΓΗ 01/08/2012



Από την έκθεση "Στιγμιότυπα της Αντιδικτατορικής Δράσης" στο Γεντί Κουλέ της ΕΔΙΑ σε συνεργασία με τα ΑΣΚΙ για την επέτειο από την εγκαθίδρυση της Χούντας. 


Θεσσαλονίκη: Στον δρόμο θέλει να πετάξει η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών το ανεκτίμητο ιστορικό αρχείο του αντιδικτατορικού αγώνα της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων περιόδου 1940-1974 Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΔΙΑ 1940-1974). Η εν λόγω υπηρεσία με πρωτοφανούς κυνισμού έγγραφο κοινοποίησε στην ΕΔΙΑ ότι εάν εντός των επόμενων ημερών δεν αδειάσει το κτήριο στο οποίο φιλοξενείται, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες που προβλέπει η έξωση. Κοινώς απειλεί να πετάξει στα σκουπίδια την ιστορική μνήμη...
Ο λόγος για το τριώροφο διατηρητέο κτήριο της Άνω Πόλης, στην οδό Θεοφίλου 13, το οποίο παραχωρήθηκε τον Δεκέμβριο του 1998 από τον τότε υπουργό Πολιτισμού και νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για τη στέγαση του Λογοτεχνικού Αρχείου Θεσσαλονίκης. Προβλέπονταν επίσης η παραχώρηση χώρου για τη στέγαση του παραρτήματος της Εταιρείας Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου και άλλων συναφών φορέων, όπως η ΕΔΙΑ και ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, οι δύο φορείς που στεγάζονται σήμερα εκεί και είχαν συνυπογράψει τη σχετική σύμβαση παραχώρησης με το ΥΠΠΟ.

Τους αντιμετωπίζει ως “καταληψίες”

Πριν λίγες ημέρες, τόσο ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (στεγάζεται και αυτός στο διατηρητέα της Θεοφίλου) όσο και η ΕΔΙΑ έλαβαν έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας, το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Α' Δημοσίων Κτημάτων Σεβαστιανή Λευθεριώτη, αρχιτέκτων-μηχανικός. Σ' αυτό αναφέρεται ότι "στο πλαίσιο του άρθρου 20 του Συντάγματος σας ενημερώνουμε ότι εντός 15 ημερών από την κοινοποίηση του παρόντος (σ.σ. δηλαδή σε 8 ημέρες) θα πρέπει να απομακρυνθείτε από το προαναφερόμενο κτήριο και που αυτή τη στιγμή κατέχεται αυθαίρετα" (!). Η κ. Λευτεριώτη φέρεται να αγνοεί ότι το κτήριο αυτό παραχωρήθηκε στους συγκεκριμένους φορείς, ενώ το σχετικό έγγραφο καταλήγει με την εξής απειλή, που επί της ουσίας είναι ύβρις στην ιστορική μνήμη της πόλης: "Σε διαφορετική περίπτωση θα προβούμε στις νόμιμες ενέργειες (Πρωτόκολλο Καθορισμού Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης, Πρωτόκολλο Διοικητικής Αποβολής και Μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα δυνάμει του Α.Ν. 1539/1938 και του Α.Ν. 253/1968)".

Παραμένει άστεγη

Η όλη υπόθεση εξόργισε, όπως είναι φυσικό, τα μέλη της ΕΔΙΑ 1940-1974, αλλά και του Συνδέσμου Εκδοτών, καθώς το ύφος της σχετικής κοινοποίησης δείχνει την απόλυτη περιφρόνηση στην ιστορία του αντιδικτατορικού αγώνα στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και στην πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το εν λόγω κτήριο όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει ρημάξει επειδή ακριβώς οι φορείς που φιλοξενούνται φρόντισαν για τη συντήρησή του, ακόμη και με προσωπική εργασία. Με την υπόθεση αυτή ωστόσο αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ανάγκη να αποκτήσει η ΕΔΙΑ Κ. Μακεδονίας τη δική της στέγη, όπως έγινε στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν έχει γίνει δεκτό το πάγιο αίτημά της για την ίδρυση μουσείου στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), όπου μαρτύρησαν εκατοντάδες αγωνιστές της Αντιφασιστικής και Αντιδικτατορικής Αντίστασης.

Να παρέμβει ο δήμος

Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, πρόεδρος της ΕΔΙΑ 1940-74 και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, γνωστοποίησε το θέμα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ανδρέα Κουράκη και αφού αναφέρει όλο το ιστορικό, όπως και το πλούσιο έργο που ανέπτυξε η ΕΔΙΑ όλα αυτά τα χρόνια, ζητάει από τον δήμο να παρέμβει στην υπόθεση. “Ήδη με την παρούσα αίτησή μας, και δεδομένης της σύστασης και λειτουργίας μας ως μη κερδοσκοπικού φορέα,  παρακαλούμε να προβείτε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, ώστε το επί της οδού Θεοφίλου 13 διατηρητέο να παραχωρηθεί κατά χρήση στον Δήμο Θεσσαλονίκης” ζητάει ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και συνδυάζει το αίτημά του και με τον γιορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. “Έτσι ο Δήμος πλέον -και στο πλαίσιο των δράσεών του για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης-, ανταποκρινόμενος σε ένα αυτονόητο χρέος στη μνήμη και τον πολιτισμό της πόλης μας, μπορεί να συστεγάσει στο διατηρητέο τόσο την ΕΔΙΑ 1940-‘74 Κ.-Δ. Μακεδονίας όσο και τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδας. Θα αποτελεί σημαντική συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τον πολιτισμό της πόλης μας και του τόπου γενικότερα. Ευελπιστώντας για την αποδοχή-προώθηση του αιτήματός μας, είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση” καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ S11E06: ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Δεν έχουμε χούντα. Επειδή ξέρουμε ότι θα μας υπενθυμίσετε πολλές φορές ότι δεν έχουμε χούντα, το λέμε ...