«Το βιβλίο της Ελεν Χότζον Μπράουν «Το δίκτυο του χρέους» είναι ένας ατέλειωτος κατάλογος από κυβερνήσεις που έπεσαν στην παγίδα του χρέους, καταστρέφοντας τους λαούς τους με τους σκληρούς όρους τους οποίους είχαν θέσει οι ξένοι δανειστές τους: ανελέητη λιτότητα, μείωση μισθών και συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας, απολύσεις, περικοπές δημόσιων δαπανών, εξοντωτική φορολογία, ληστρικά επιτόκια.
Ενα κράτος που, αντί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους πολίτες του, μεταβιβάζει διαρκώς τον πλούτο τον οποίο παράγουν στους ξένους δανειστές του, γίνεται όργανό τους. Ακόμη και σε πολλές από τις πιο προηγμένες χώρες, οι εργαζόμενοι είναι σήμερα υποθηκευμένοι από τις κυβερνήσεις τους σε τράπεζες και μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Οι μισθοί τους και οι συντάξεις τους υπεξαιρούνται διαρκώς για τα χρέη που δεν τελειώνουν ποτέ.
Τα κράτη που έχουν απολέσει την κυριαρχία τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενεχυριάζουν τους ίδιους τους λαούς τους για την αποπληρωμή των χρεών τους, όπως συνέβαινε κάποτε στα χρόνια της δουλοπαροικίας. "Ο οφειλέτης παραδίδει τους ανθρώπους ως ασφάλιστρο ή ενέχυρο για το χρέος του", γράφει η οργάνωση "Διεθνής κατά της δουλείας". "Ωσπου να αποπληρωθεί το χρέος και ο τόκος, ο δανειστής αναλαμβάνει τη χρήση της εργασίας του ενεχυριασμένου".
Η υποδούλωση στο χρέος είναι μια μορφή "σύγχρονης δουλείας", όπως τη χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ, στην οποία ο άνθρωπος δεσμεύεται με συμβόλαιο να εργάζεται για την αποπληρωμή αυτού του χρέους, με όρους που καθιστούν ουσιαστικά ανέφικτη την απαλλαγή του από αυτό. Αυτό το συμβόλαιο θα μπορούσαμε σήμερα να το πούμε Μνημόνιο».
Τα «Νέα», 11/10/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου