Τρίτη, Δεκεμβρίου 15, 2009



ΧΟΡΧΕ ΜΠΟΥΚΑΙ:
"ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΦΕΥΡΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ"

«Αυτά που λέω κι εμένα μου τα είπαν για να τα πω σε κάποιους που δεν τα γνωρίζουν. Δεν έχω εξ αποκαλύψεως αλήθειες. Δεν είμαι εφευρέτης της ευτυχίας. Μοιράζομαι μαζί σας κάποια πράγματα που διδάχτηκα κι έχουν σχέση με τη μάθηση.

«Να μάθουμε να αφήνουμε αυτούς που μας αφήνουν, να ξαναρχίζουμε χωρίς αυτούς που είχαμε» είπε, εκτός των άλλων, ο συγγραφέας «Ν
α μάθουμε να αφήνουμε αυτούς που μας αφήνουν, να ξαναρχίζουμε χωρίς αυτούς που είχαμε» είπε, εκτός των άλλων, ο συγγραφέας Η ανθρωπότητα προχωράει γιατί κάποιος συνεχίζει να ρωτάει. Προχωράς όταν ρωτάς, όταν αναζητάς με θάρρος ακόμη κι αν σκοντάψεις, όταν βλέπεις κάτι που πριν δεν έβλεπες, που θεωρούσες ότι δεν υπήρχε. Κανείς δεν γεννιέται γνωρίζοντας».

Πάνω από τριακόσιοι άνθρωποι... συνέρρευσαν την Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Πλάζα» (γυναίκες στην πλειονότητά τους) γεμίζοντας ασφυκτικά τον συνεδριακό χώρο για να ακούσουν τον Αργεντινό συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή Χόρχε Μπουκάι (προηγουμένως ουρές περίμεναν απέναντι, στο βιβλιοπωλείο του «Public», για να τους υπογράψει βιβλία του στα ελληνικά όπως τα «Να σου πω μια ιστορία», «Βασίσου πάνω μου», «Να βλέπεις στον έρωτα»-εκδόσεις «Οπερα»).

Χαρισματικός αφηγητής, άμεσος και κατανοητός, ευγενικός και χιουμορίστας, σκεπτικιστής και ουμανιστής, ο 60χρονος Μπουκάι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις με τη μιάμισης ώρας ομιλία του, τα παραδείγματά του μέσω οθόνης (σχέδια σπαζοκεφαλιάς, ιδιόρρυθμους πίνακες ζωγραφικής, αστεία βιντεάκια από το Ιντερνετ), με τις γλυκύτατες σοφές ιστορίες του.

«Η ευτυχία είναι υποχρέωση του ανθρώπου. Η πρόκληση να γίνεις ευτυχισμένος σε οδηγεί σε τέσσερις κατευθύνσεις: να είσαι, να πράττεις, να νιώθεις, να αποδέχεσαι», είπε ο Μπουκάι. «Με την εξυπνάδα δεν γίνεσαι ευτυχής, ίσως πιο σοφός», πρόσθεσε δίνοντας στη συνέχεια το στίγμα των παραπάνω κατευθύνσεων:

* Είναι υγεία να είσαι ο εαυτός σου και να μην προσπαθείς να μοιάσεις σε κάποιον άλλο. Να αγαπήσεις τον εαυτό σου, να τον νιώθεις ελεύθερο και ειλικρινή.

* Να είσαι πρωταγωνιστής στη ζωή σου. Να βοηθάς τους άλλους. Να δίνεις νόημα στη ζωή σου. Σημαντικό είναι να ξέρεις πού θέλεις να πας.

* Καθοριστική η επιλογή συντρόφου, αυτού ή αυτής που θέλεις να έχεις πλάι σου για συνταξιδιώτη. Ο έρωτας χρειάζεται εμπιστοσύνη και έλλειψη ανταγωνισμού. Πρέπει να μοιράζεσαι, να συμμερίζεσαι τον άλλο. Αν ριζώσει ο ανταγωνισμός, δύσκολα ξεφεύγεις από τα νύχια του.


* Δεν είμαστε αιώνιοι. Να μάθουμε να κλαίμε, να μάθουμε να αφήνουμε αυτούς που μας αφήνουν, να ξαναρχίζουμε χωρίς αυτούς που είχαμε.

Ο Μπουκάι μίλησε ακόμη για τις αξίες της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας αναφέροντας μια ιστορία την εποχή του ρατσισμού και της Κου Κλουξ Κλαν στις ΗΠΑ με τον νεαρό τότε Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, όπως κι ένα αργεντίνικο ποίημα.

Διάβασε ένα γράμμα-παρακαταθήκη που είχε γράψει στην κόρη του Κλαούντια όταν ήταν 18 χρόνων σε περίπτωση που εκείνος πεθάνει. Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, λέει: «Κόρη μου, να χαίρεσαι τον έρωτα. Να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου. Να παίρνεις τις δικές σου αποφάσεις. Να ξέρεις πόσο αξίζει να σ' αγαπάνε. Να μην εξαρτάσαι από τις επιδοκιμασίες των άλλων. Να δίνεις γιατί θέλεις, όχι από υποχρέωση».

Στο τέλος, προβάλλοντας ένα ταινιάκι συγκινητικό για τη δύναμη της θέλησης μ' ένα νεαρό ζευγάρι Κινέζων που χορεύουν κλασικό μπαλέτο (εκείνος με κομμένο το αριστερό πόδι και πατερίτσα, εκείνη με κομμένο το δεξί της χέρι) ο Μπουκάι, αφού απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις ακροατών, προέτρεψε όλους «να μην εγκαταλείπουν τα όνειρά τους».
Το κείμενο έγραψε ο Γιώργος Βιδάλης
και δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία (14/12/2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Βρε, καλώς τηνε , για μια ακόμα φορά, την κυρία από την Αφρική!

  Αφρικανική σκόνη / Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας - Πώς θα προφυλαχτούμε Αυγή Newsroom ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI ...