Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2009

ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ,ΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


  • Αποθησαυρίζοντας την κλασική γραμματεία

    Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Παιδείας και Πολιτισμού 'Εν Κύκλω', που ιδρύθηκε το 2001, έχει αρχίσει να προσφέρει σημαντικούς καρπούς στον τομέα της Κλασικής Φιλολογίας.

  • 8ος Μαθητικός Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα

    Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 8ου Ετήσιου Μαθητικού Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία.

  • Διημερίδα: "Ιδιωτικός βίος και δημόσιοι ομιλητές"

    Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνει, προς τιμήν της Ιωάννας Γιατρομανωλάκη, διημερίδα με τίτλο "Ιδιωτικός βίος και δημόσιοι ομιλητές". Η διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

  • Φιλοσοφείν

    Το "Φιλοσοφείν", ένα καινούργιο ηλεκτρονικό περιοδικό φιλοσοφίας, φιλοδοξεί να καταστεί χώρος προαγωγής φιλοσοφικού προβληματισμού και έρευνας.

  • Βιβλιοπαρουσίαση ανθολογίας-συζήτηση

    Βιβλιοπαρουσίαση της ανθολογίας "Αθήνα-ένας λογοτεχνικός οδηγός" και συζήτηση με τους επιμελητές του τόμου. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού-Παράρτημα Βερολίνου, σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Klaus Wagenbach Verlag, την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009 (ώρα 20.00).

  • Μουσείο Καβάφη στην ιστορική οικία Κωλέττη

    "Η σωτηρία για την οικία Κωλέττη φαίνεται πως ήρθε, με την πρόταση που έκανε ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Αγγελος Φιλιππίδης, στον κάτοχο του Αρχείου Καβάφη και ιδρυτή της Εταιρείας 'Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού' Μανώλη Σαββίδη. Ο κ. Φιλιππίδης πρότεινε (και η τελική συμφωνία υπογράφτηκε τον περασμένο Ιούλιο) να δημιουργηθεί το Μουσείο Καβάφη (με τα χειρόγραφα, τα βιβλία του και πολλά προσωπικά αντικείμενα του ποιητή που ανήκουν στην εταιρεία 'Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού') σ’ ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους..."

  • Εκδήλωση-αφιέρωμα για τον Γ. Ρίτσο στην Έδεσσα

    Η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Έδεσσας συνδιοργανώνουν μια εκδήλωση-αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας.

  • Διαλέξεις για τον Νίκο Καζαντζάκη στο Μοντρεάλ

    Σειρά διαλέξεων με θέμα "Η ελληνική ταυτότητα του Καζαντζάκη" θα δώσει σε διάφορα μέρη του Καναδά το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του Νίκου Καζαντζάκη Γιώργος Στασινάκης.

  • Εκδήλωση-αφιέρωμα στο Γιάννη Ρίτσο στο Μοντρεάλ

    Εκδήλωση για τον εορτασμό των εκατό ετών από τη γέννηση του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, διοργανώνει το Γενικό Προξενείο του Μόντρεαλ σε συνεργασία με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου McGill και την Ελληνική Κοινότητα Μόντρεαλ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου στις 5 μ.μ., στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ.

  • Επιστροφή στα θρανία...με Παλαμά

    Χτύπησε το πρώτο κουδούνι για μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σας προτείνουμε να ξανα-διαβάσετε το κείμενο του Παλαμά "Το σκολείο και το σπίτι".

  • Ημερίδα: "Διδασκαλία και μάθηση στο σημερινό σχολείο μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών" (Γλώσσα - Ιστορία - Αρχαία Ελληνικά)"

    Οι Εκδόσεις Ζήτη, το Περιοδικό Νέα Παιδεία και το Βιβλιοπωλείο Ιανός διοργανώνουν ημερίδα με θέμα "Διδασκαλία και μάθηση στο σημερινό σχολείο μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών" (Γλώσσα - Ιστορία - Αρχαία Ελληνικά)". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009 (ώρα 18.00), στο Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24, Αθήνα).

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο του Παλαμά είναι υπέροχο.
Πρέπει να το διαβάσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι γονείς.

Sting είπε...

Το κείμενο αυτό δείχνει το ύφος και το ήθος μιας εποχής.
Βέβαια, σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Θα έλεγα μάλιστα ότι από το υπεραυταρχικό μοντέλο εκπαίδευσης
έχουμε φτάσει στο "υπερανεκτικό".

Τις τελευταίες 14 υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές ανακοίνωσε η Νέα Αριστερά.

  Ευρωεκλογές 2024: Μάρω Δούκα και Κωστής Καρπόζηλος στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς! ...