Παρασκευή, Οκτωβρίου 01, 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ , ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Χειρόγραφα από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη
  • Η Βρετανική Βιβλιοθήκη ανακοίνωσε ότι ψηφιοποίησε και κατέστησε προσβάσιμο στο Διαδίκτυο περισσότερο από το ένα τέταρτο των χιλίων περίπου τόμων από τις συλλογές της με ελληνικά χειρόγραφα.
  • Εκθεση: "Ήρωες: Θνητοί και μύθοι στην αρχαία Ελλάδα" (05/10/2010-03/01/2011)
    Η έκθεση "Ηρωες: Θνητοί και μύθοι στην αρχαία Ελλάδα" θα φιλοξενηθεί στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη Νέα Υόρκη, μεταξύ 5 Οκτωβρίου και 3 Ιανουαρίου. Η έκθεση εξετάζει τη ζωή 4 ηρώων: του Οδυσσέα, του Αχιλλέα, του Ηρακλή και της Ωραίας Ελένης.
  • "Ο Ιωάννης Συκουτρής ως θεωρητικός της λογοτεχνίας"


    `
    Παρατίθεται άρθρο της Χ. Νιφτανίδου, λέκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών, για τον Ι. Συκουτρή, όπως αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Σύγκριση-Comparaison" το Νοέμβριο του 2005.
  • Εκδήλωση: "Το νεοελληνικό διήγημα από το 1830 ως σήμερα" (11/10/2010)
    Η εκδήλωση "Το νεοελληνικό διήγημα από το 1830 ώς σήμερα" θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010 (ώρα 7μ.μ.), στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ομιλήτριες: Αγγελική Λούδη, Γεωργία Πατερίδου, Σωτηρία Σταυρακοπούλου.
  • Ανέκδοτο βιβλίο της Διδώς Σωτηρίου θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2011
      Η Δ

    Με τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τον θάνατο της πεζογράφου Διδώς Σωτηρίου, στις 23 Σεπτεμβρίου 2004, οι εκδόσεις Κέδρος αναγγέλλουν ότι ετοιμάζουν την κυκλοφορία ενός ανέκδοτου μυθιστορήματός της με τίτλο "Τα παιδιά του Σπάρτακου".
  • Διημερίδα: "Ο Άλλος εν Λόγω: Εβραίοι στη Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία" (01-02/10/2010)
    H Oμάδα για την Μελέτη της Ιστορίας των Εβραίων και το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών διοργανώνουν διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 1 και 2 Οκτωβρίου (Αίθουσα Συνεδρίων, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, 1ος όροφος). Λογοτέχνες, κριτικοί και ιστορικοί θα συζητήσουν με θέμα τις εικόνες των Εβραίων στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνική παραγωγή.
  • Ισπανική και πορτογαλική λογοτεχνία στην "Τεχνόπολη" (29/09-03/10/2010)
    "Την τιμητική τους έχουν για ένα πενθήμερο (29/9 - 3/10) η ισπανική και πορτογαλική λογοτεχνία στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Μετά την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης «Λογοτεχνία Εν Αθήναις» (ΛΕΑ) ο Δήμος Αθηναίων φιλοξενεί φέτος το 2ο Φεστιβάλ Ιβηροαμερικανικού Βιβλίου - ΛΕΑ 2010 με τη συμμετοχή, αυτή τη φορά, και του δραστήριου Ινστιτούτου Θερβάντες. Η φετινή γιορτή βιβλίου συνοδεύεται από μια σειρά παράλληλων πολιτιστικών εκδηλώσεων στις οποίες συμμετέχουν διακεκριμένοι ποιητές, λογοτέχνες, ακαδημαϊκοί, σχεδιαστές κόμικ και ειδικοί της λατινοαμερικανικής γαστρονομίας, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα του ιβηροαμερικανικού πολιτισμού..."
  • Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο προς τιμήν του Νικηφόρου Παπανδρέου: "Σκηνική πράξη στο μεταπολεμικό θέατρο: συνέχειες και ρήξεις" (30/09-03/10/2010)
  • Ημερίδα: "Αρχεία: και μετά την ψηφιοποίηση, τι;" (30/09/2010)
    Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο συμμετέχει στη διοργάνωση της ημερίδας «Αρχεία: και μετά την ψηφιοποίηση, τι;» που διοργανώνεται από την Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία με συνδιοργανωτές, εκτός από το ΕΟΑ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Ειδική Γραμματεία για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Η ημερίδα πραγματοποιείται στις 30 Σεπτεμβρίου 2010, στην Αθήνα με την υποστήριξη του Ιωνικού Κέντρου στις εγκαταστάσεις του οποίου θα διεξαχθεί (Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, 105 56 Πλάκα).
  • Διεθνές Συνέδριο: "Η σημασία της μάχης του Μαραθώνα για τον πολιτισμό βάσει των ιστορικών, αρχαιολογικών και φιλολογικών μαρτυριών" (07-10/10/2010)
    Με αφορμή την Επέτειο των 2500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα κατά τους Περσικούς Πολέμους, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου οργανώνει Διεθνές Συνέδριο με τίτλο "Η σημασία της μάχης του Μαραθώνα για τον πολιτισμό βάσει των ιστορικών, αρχαιολογικών και φιλολογικών μαρτυριών" από τις 7 έως τις 10 Οκτωβρίου 2010, στην Καλαμάτα.
  • 3ο Ελληνο-Βαλκανικό Συμπόσιο του ΙΝΕ: "Ελληνοσερβικές σχέσεις (18ος-19ος αι.)" (01-03/10/2010)Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών καθηγητής Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης και οι συνεργάτες τού ΙΝΕ/ΕΙΕ σας προσκαλούν στο Τρίτο Ελληνο-Βαλκανικό Συμπόσιο του ΙΝΕ "Ελληνοσερβικές σχέσεις (18ος-19ος αι.)" που θα πραγματοποιηθεί 1 με 3 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας" του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
  • 24γράμματα: Ηλεκτρονικό περιοδικό για τη Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό
    Αυτή την εβομάδα γράφουν: Γ. Μπαμπινιώτης, Δ. Μαρωνίτης, Γ. Δάλλας, Β. Χατζηβασιλείου, Γ. Παπαδάκης, Ευθ. Καδέρογλου, Ι. Βενιέρη, Γ. Χατζόπουλος, Ε. Παρτίδα, Ι. Φωτιάδη, Χρ. Παπαδοπούλου, Ν. Παναγιωτόπουλος, Λ. Κουμάκης, Σ. Αθηναίος, Γ. Δαμιανός.
  • "Κεντρόφυγα ή κεντρομόλα; Οι νεοελληνικές σπουδές πάνε καλά στο εξωτερικό"
    Άρθρο του Δ. Παπανικολάου, λέκτορα Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σχετικά με τη διεθνή παρουσία των νεοελληνικών σπουδών. Πηγή: εφημερίδα τα ΝΕΑ (24/09/2010) http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4595687

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακόμα και καθηγητές πανεπιστημίων συλλαμβάνονται στις ΗΠΑ όταν καταγγέλλουν τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

  Η Μαργαρίτα Συγγενιώτη έγραψε στο προφίλ της στο Facebook το παρακάτω σχόλιο , το οποίο ευχαρίστως προσυπογράφουμε και αναρτούμε:   «Η Νόε...