Παρασκευή, Δεκεμβρίου 06, 2024

Γιατί μόνο τα Εφτάνησα να ξαναγίνουν Βρετανικά;


 
«Θέλουν τα μάρμαρα οι  Έλληνες ; Τότε να επιστρέψουν  σε εμάς  τα Ιόνια Νησιά ! » . Η απίστευτη κοτσάνα του Γενικού  Εισαγγελέα της Βρετανίας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Elgin Marbles

Αδιανόητες δηλώσεις Άγγλου αξιωματούχου: «Αν δεν σέβονται τη συμφωνία του Έλγιν, να διεκδικήσουμε και εμείς πίσω τα Επτάνησα»!


Ο Γενικός Εισαγγελέας της Βρετανίας, Μάικλ Έλις, πρότεινε ότι η Βρετανία θα μπορούσε να διεκδικήσει την επιστροφή των Ιονίων Νήσων από την Ελλάδα, αν η Αθήνα συνεχίσει να πιέζει για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.Attorney General Sir Michael Ellis

Μιλώντας στο GB News, ο Έλις υπαινίχθηκε την πιθανότητα να αμφισβητηθεί η Συνθήκη του Λονδίνου του 1864, μέσω της οποίας η Βασίλισσα Βικτώρια χάρισε τα Ιόνια Νησιά στην Ελλάδα.

«Αν οι Έλληνες δεν πρόκειται να σεβαστούν τις συμφωνίες που έγιναν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ίσως πρέπει να τους ζητήσουμε να μην αποδεχθούν ούτε τη Συνθήκη του 1864», δήλωσε καυστικά ο Έλις κατά τη συζήτηση για την πιθανή επιστροφή.

Τα Ιόνια Νησιά ήταν βρετανικά κυρίαρχα εδάφη

«Υπήρξε μια συμφωνία το 1864. Εμείς, οι Βρετανοί, είχαμε τα Ιόνια Νησιά. Ήταν βρετανικά κυρίαρχα εδάφη», ανέφερε. «Βρίσκονται δυτικά της Ελλάδας. Ήταν υπέροχα νησιά. Ήταν βρετανικό έδαφος από το 1815 έως το 1864. Η Βασίλισσα Βικτώρια τα χάρισε στον Βασιλιά της Ελλάδας το 1864 μέσω μιας συνθήκης που ονομάζεται Συνθήκη του Λονδίνου του 1864. Τώρα, εμείς θα σεβαστούμε αυτή τη συνθήκη, έτσι δεν είναι;

Αν οι Έλληνες δεν πρόκειται να σεβαστούν τις συμφωνίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ίσως πρέπει να τους ζητήσουμε να μην αποδεχθούν ούτε τη Συνθήκη του 1864. Και θα πάρουμε πίσω τα νησιά», κατέληξε.

Η πρόκληση έρχεται εν μέσω συνομιλιών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τα προκλητικά σχόλια του Έλις έρχονται τη στιγμή που οι συνομιλίες μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας για τα αρχαία γλυπτά φαίνεται να προοδεύουν.

Οι δηλώσεις του ακολούθησαν τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Σερ Κιρ Στάρμερ, στο Λονδίνο την Τρίτη, κατά την οποία φέρεται να συζητήθηκε το επίμαχο ζήτημα των Γλυπτών.

Μέσα σε αναφορές για προόδους στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Στάρμερ δεν θα εμποδίσει μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το μέλλον των Γλυπτών είναι «αποκλειστικά» στα χέρια του Βρετανικού Μουσείου.

Οι Έλληνες αξιωματούχοι εμφανίστηκαν αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Στάρμερ. «Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο αν υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε υψηλόβαθμος Έλληνας αξιωματούχος.

Ούτε η επίσημη ανακοίνωση της συνάντησης από την Ντάουνινγκ Στριτ ούτε η ελληνική πλευρά ανέφεραν τα αρχαία γλυπτά, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov αυτή την εβδομάδα, το 53% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: