Τρίτη, Δεκεμβρίου 10, 2024

Πλησιάζει με ευθύνη της φαμίλιας Μητσοτάκη η νέα κρίση: γενική κατάρρευση του παραγωγικού μοντέλου, του συνόλου της ελληνικής οικονομίας και των κοινωνικών υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το ασφαλιστικό σύστημα

 

Προ των πυλών η κατάρρευση του μοντέλου της φαμίλιας

Προ των πυλών η κατάρρευση του μοντέλου της φαμίλιας

Δημήτρης Χρήστου | ΑυγήΔημήτρης Χρήστου

Η νέα κρίση που πλησιάζει με ευθύνη της φαμίλιας Μητσοτάκη θα είναι διαφορετική από εκείνη που βιώσαμε το 2010, όταν η χώρα μπήκε στα μνημόνια λόγω υπερβολικού χρέους και ελλειμμάτων. Τούτη η κρίση θα αφορά τη γενική κατάρρευση του παραγωγικού μοντέλου, του συνόλου της ελληνικής οικονομίας και των κοινωνικών υποχρεώσεων του κράτους προς τους πολίτες σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το ασφαλιστικό σύστημα. Το μοντέλο Μητσοτάκη, με την κλεπτοκρατία των προστατευόμενων καρτέλ και τη συγκέντρωση του πλούτου σε φίλους και κολλητούς του πελατειακού συστήματος που έχει στηθεί, δεν αντέχει άλλο. Και η δήλωσή του ότι θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός και το 2027 είναι κίνηση παραπλάνησης, διότι ξέρει και ο ίδιος πως η χώρα δεν θα αντέξει μέχρι τότε.

Στο ασφαλιστικό για παράδειγμα, σήμερα στην Ελλάδα η αναλογία του αριθμού των ασφαλισμένων προς τον αριθμό των συνταξιούχων διαμορφώνεται στο 1,7 προς 1, που σημαίνει ότι το σύστημα βγαίνει διαρκώς με δανεικά. Ως πότε όμως, όταν ήδη η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρώπη, όταν για να είναι βιώσιμο ένα ασφαλιστικό σύστημα η αναλογία θα έπρεπε να είναι τέσσερις εργαζόμενοι για κάθε έναν συνταξιούχο! Κρύβουν συνεχώς το πρόβλημα κάτω από το χαλί, σκοπεύοντας, όταν την κοπανήσουν από την εξουσία, άλλοι να αναλάβουν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Τότε όμως θα υπάρχει μόνο η φωτιά!

Σήμερα λοιπόν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα χρέη των ασφαλισμένων προς τα ταμεία τους αυξάνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Στο τέλος Σεπτεμβρίου το συνολικό ποσό των οφειλών είχε διαμορφωθεί στα 17 δισ. ευρώ (!), με το τρέχον υπόλοιπο να αυξάνεται καθημερινά με «γεωμετρική πρόοδο», καθώς οι οφειλές επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη.

Επιπλέον η στενότητα ρευστότητας στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις προκύπτει και από άλλα στοιχεία, όπως η εκρηκτική αύξηση των πλειστηριασμών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Από τον απολογισμό των εργασιών 2.654 συμβολαιογράφων καταγράφεται εκτόξευση των πλειστηριασμών το 2023 σε 7.291 από 5.760 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 26,6%. Σε σύγκριση με το 2021 προκύπτει αύξηση 205%!

Αν τώρα συνυπολογίσουμε τα τεράστια ελλείμματα εργατικού δυναμικού (περίπου 300.000 άτομα) για να καλύψουν τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, του τουρισμού και των κατασκευών, που ήδη αντιμετωπίζονται με εισαγωγές ξένων εργαζομένων οι οποίοι μεταφέρουν τις αμοιβές τους στις πατρίδες τους, αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο.

Και ενώ η κατάσταση αλλά και η κοινή λογική επιβάλλουν έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις στα καρτέλ, ο πρωθυπουργός με περισσή αναλγησία δήλωσε, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, ότι αυτός δεν πρόκειται να επιβάλει πρόσθετους φόρους στις τράπεζες, όπως ο Φελίπε Σάντσεθ που ανακοίνωσε τριετή παράταση της έκτακτης φορολογίας. Το επιχείρημα της ισπανικής κυβέρνησης ήταν πως οι τράπεζες πρέπει να συνεισφέρουν στην οικονομία, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και στην ενεργειακή αναστάτωση υποστηρίχτηκαν (όπως και στην Ελλάδα) από κρατικά κονδύλια για να διασωθούν και να μην καταρρεύσουν.

Να σημειώσουμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού είχε επιβάλει πρόστιμο 42 εκατ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχουν «εναρμονισμένες πρακτικές» των ελληνικών τραπεζών, δηλαδή συντονισμός και συνεργασία που νοθεύουν τον ανταγωνισμό. Και το οξύμωρο της υπόθεσης αυτής ήταν ότι οι τράπεζες δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να ανεβάζουν τα έσοδα από τις προμήθειες, αλλάζοντας μάλιστα και την ονοματολογία, βαφτίζοντας δηλαδή «έξοδα» ένα μέρος της προμήθειας, για να εμφανιστεί εικονική μείωση της τελευταίας.

Και οι προκλήσεις του συγκεκριμένου καρτέλ δεν σταματούν εδώ. Πρόσφατα μάθαμε ότι η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε ενίσχυση-δώρο στους πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς των εφοπλιστικών οικογενειών ύψους 3.369.020 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Μάλιστα το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν εισπράξει από την Εθνική 1.212.328. Η διαφορά είναι 2.156.692 (αύξηση 180%) ως ανταμοιβή για την προστασία τους από τα συγκεκριμένα ΜΜΕ σχετικά με όσα πράττουν και λογαριασμό δεν δίνουν.

Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα διαταραγμένο γεωστρατηγικά και οικονομικά διεθνές περιβάλλον, με το παγκόσμιο κρατικό χρέος να ξεπερνά τα 91 τρισεκατομμύρια (!) δολάρια, με την Ευρώπη τον πλέον αδύναμο κρίκο στη σκακιέρα, που εκτός των άλλων πλήττεται ταχύτατα από την κλιματική κρίση, χωρίς να σχεδιάζει έργα για την αντιμετώπιση των συνεπειών! Και στην ευρωπαϊκή Βαβέλ στη χειρότερη θέση είναι η Ελλάδα. Η χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της ΕΕ.

Με λίγα λόγια, η Ελλάδα όχι απλώς δεν συγκλίνει με την ΕΕ σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά αποκλίνει ταχύτατα ακόμα και από τις περιφερειακές χώρες που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο. Η αδιαφορία για την επικίνδυνη πολεμική αναμέτρηση ΝΑΤΟ – Ρωσίας τρομάζει. Αν μάλιστα χαθούν και οι τουρίστες, κλάφ’ τα… Χαράλαμπε. Πλην όμως στου «κουφού» Μητσοτάκη την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Και όταν ανοίξει η πόρτα, σίγουρα κανείς δεν θα είναι μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: